🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разговорите между Си и Путин подчертават ролята на Русия като "младши партньор" на Китай

Москва вижда в търговията с Пекин начин да заобиколи западните санкции и да помогне за спечелването на войната в Украйна

Си Цзинпин похвали "силното лидерство" на Владимир Путин в началото на държавното посещение на китайският лидер в Москва, с което демонстрира решаващата си подкрепа за руския президент повече от година след инвазията в Украйна.
Си Цзинпин похвали "силното лидерство" на Владимир Путин в началото на държавното посещение на китайският лидер в Москва, с което демонстрира решаващата си подкрепа за руския президент повече от година след инвазията в Украйна.
Си Цзинпин похвали "силното лидерство" на Владимир Путин в началото на държавното посещение на китайският лидер в Москва, с което демонстрира решаващата си подкрепа за руския президент повече от година след инвазията в Украйна.    ©  Reuters
Си Цзинпин похвали "силното лидерство" на Владимир Путин в началото на държавното посещение на китайският лидер в Москва, с което демонстрира решаващата си подкрепа за руския президент повече от година след инвазията в Украйна.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Най-очакваната тема за обсъждане във вторник е планираният газопровод "Силата на Сибир 2".
  • Западните санкции доведоха Москва до бюджетен дефицит от 34 млрд. долара само през първите два месеца на тази година, тъй като тя увеличи военните си разходи.
  • Във Вашингтон се налага мнението, че Москва и Пекин се "опитват да проверят" глобалното влияние на САЩ.

Владимир Путин и Си Цзинпин ще поставят нарастващите си икономически отношения в центъра на разговорите си в Кремъл във вторник, което ще подчертае зависимостта на Москва от Пекин, след като руската икономика до голяма степен беше откъсната от Запада. Руският президент приветства икономическия модел на Китай като "много по-ефективен" от този на други държави, което е признание за спасителната линия, която Пекин разшири след нахлуването на Москва в Украйна миналата година - като двустранната търговия достигна рекордните 190 млрд. долара през 2022 г.

"През последните няколко години Китай направи колосален скок напред в своето развитие. Това предизвиква истински интерес в целия свят и ние дори малко ви завиждаме", каза Путин в понеделник по време на разговора си с китайския президент. Срещата беше първата част от тридневното държавно посещение в Русия и отбелязва това, което Путин и Си нарекоха отношения, процъфтяващи въпреки западния натиск заради войната.

"Санкциите изостриха и без това асиметричните отношения между Русия и Китай", заявява пред Financial Times Мария Шагина, старши научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания. "Трудно е да се скрие фактът, че Русия сега е младши партньор."

Москва вижда икономическата си зависимост от Китай като решаваща за перспективите да спечели войната, казва пред изданието близък до Кремъл човек. Макар че помощта на Китай за преодоляване на последиците от американските санкции е незаменима, богатството на Русия от природни ресурси ще осигури непрекъснатата подкрепа на Пекин, добавя източникът.

Газът - най-очакваната тема

Най-очакваната тема за обсъждане във вторник е планираният газопровод "Силата на Сибир 2", който ще даде на Русия нов начин за пренасочване на износа от резервите, които вече не достигат до Европа.

"Логиката на събитията диктува да се превърнем изцяло в китайска ресурсна колония", казва още източникът. "Нашите сървъри ще бъдат от Huawei. Ще бъдем основни доставчици на всичко за Китай. Те ще получават газ от "Силата на Сибир". До края на 2023 г. юанът ще бъде основната ни търговска валута."

Западните санкции доведоха Москва до бюджетен дефицит от 2.58 трлн. рубли (34 млрд. долара) само през първите два месеца на тази година, тъй като тя увеличи военните си разходи.

Миналата година вносът на руски енергийни продукти в Китай - който съставлява над 40% от бюджетните приходи на Кремъл - нарасна от 52.8 млрд. долара на 81.3 млрд. Русия е вторият по големина доставчик на суров петрол и въглища за Китай по данни на Центъра за глобална енергийна политика (CGEP) към Columbia School of International and Public Affairs.

През януари Русия изпреварва Катар, Туркменистан и Австралия и стана най-големият доставчик на газ за Китай с 2.7 млрд. куб.м според данни на китайските митници.

Брак по сметка

Във Вашингтон се налага мнението, че Москва и Пекин се "опитват да проверят" глобалното влияние на САЩ. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви в понеделник: "Бих казал, че това е малко брак по сметка, по-малко, отколкото брак по любов."

Спешната нужда на Русия да намери купувачи за енергията си може отново да изиграе лоша шега на Китай по време на тази визита (като пак превърне Пекин в "поддръжник" на агресора на международната сцена), както и през 2014 г., когато Москва беше изправена пред санкции заради анексирането на Крим. Тогава Русия и Китай подписаха споразумение за газопровода "Силата на Сибир", предлагайки на Пекин евтини доставки на газ. Проектът беше пуснат в експлоатация през 2019 г.

Едно решение за участие "в следващия огромен проект с Русия, докато Русия бомбардира Украйна", би изпратило критично послание за задълбочаващите се връзки на Пекин с Москва, каза Татяна Митрова, научен сътрудник в CGEP.

Заобикаляне на санкциите

Тъй като вносът на микрочипове, 5G оборудване и тежки индустриални машини вече е обект на експортен контрол от страна на САЩ, Русия се обърна към китайските производители. По данни на брюкселския мозъчен тръст Bruegel миналата година Москва е внесла електрически машини и части от Китай на стойност 4.8 млрд. долара, тъй като доставките от други държави рязко са намалели.

Китайските митнически данни показват, че износът на някои полупроводници за Турция - включително основни изделия като диоди и транзистори - се е увеличил повече от два пъти през 2022 г., докато Турция, чийто износ на високи технологии преди това е бил незначителен, е увеличила продажбите си за Русия.

"Макар че след войната Китай се превърна в категорично водещ износител на полупроводници за Русия, износът често имаше връзка или с Турция, или с [ОАЕ]", каза Шагина. Тази тактика има за цел да създаде "слоеве, които могат да предпазят Китай от рисковете, свързани със санкциите", добави тя.

Скокът се наблюдава, въпреки че много водещи китайски технологични компании като Huawei прекратиха износа си за Русия от страх от санкции от страна на САЩ. Вместо това на тяхно място се появиха неизвестни китайски производители.

"Това са предимно китайски компании, които просто не работят на чужди пазари в обеми, подобни на тези на големите марки", казва Вита Спивак, асоцииран консултант в специализираната консултантска компания Control Risks.

Според нея, докато преди войната вносът на най-съвременни стоки в Русия е бил "повече или по-малко диверсифициран", "сега той се преориентира към китайските доставчици до степен, че руският пазар много често е напълно зависим от китайския".

Китайската технология е и единствената възможност за Русия да продължи да произвежда голяма част от енергията, която Китай внася.

"Яков и партньори", бившето руско подразделение на McKinsey, определи предишната зависимост на Русия от западните групи за обслужване на нефтени находища като Halliburton и Baker Hughes като "ахилесова пета", тъй като се очакваше производството да намалее с 20% след тяхното напускане.

Високотехнологични проекти като проекта на "Новатек" за втечнен природен газ в Арктика в Западен Сибир също са засегнати. Но руските ръководители настояват, че има начини за преодоляване на затрудненията.

Размяна на похвали за силно лидерство

Си Цзинпин похвали "силното лидерство" на Владимир Путин в началото на държавното посещение на китайският лидер в Москва, с което демонстрира решаващата си подкрепа за руския президент повече от година след инвазията в Украйна. Двамата лидери се срещнаха в Кремъл в понеделник, наричайки се взаимно "скъп приятел", докато си разменяха почести и говореха за китайския мирен план за прекратяване на войната в Украйна.

Руският президент приветства опита на Пекин да посредничи в конфликта с Украйна и каза на Си, че се е "запознал подробно" с мирното предложение, което оцени високо, че следва "принципите на справедливостта".

Китай на практика предостави икономически спасителен пояс на Русия, който спомогна за облекчаване на удара от западните санкции, докато мирният план от 12 точки на Си до голяма степен повтаря тезите, които Кремъл използваше по време на войната, без да осъди инвазията на Путин или да го призове да изтегли войските си.

САЩ, най-важният съюзник на Украйна, заявиха, че мирният план на Китай е равносилен на "ратификация на руското завоевание", тъй като призовава за прекратяване на огъня, което би осигурило руската окупация на украинската територия и би дало на Москва време да попълни изчерпаните си сили.

Украйна обаче избягва да критикува плана преди очаквания разговор между Си и президента Володимир Зеленски след пътуването на китайския лидер в Русия, който се очаква да отбележи първия им разговор от началото на войната през февруари миналата година.

Посещението на Си е знак за "прегръдката" на Китай с Русия на фона на задълбочаващото се противопоставяне на Москва със Запада, което сближи двете страни благодарение на взаимното недоверие към САЩ. Си подчерта, че Русия е първата страна, която е посетил, след като този месец беше преизбран за президент за безпрецедентен трети мандат. И Си, и Путин промениха конституциите на своите държави, за да им позволят да управляват по-дълго. Путин, който може да остане на власт поне до 2036 г., не е коментирал евентуалната си кандидатура за пети мандат, но тихо се усмихна, докато преводачът превеждаше добрите пожелания на Си.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 4
    • + 3

    "Водата е мокра" - това е заглавието. Русия Е младшия партньор, но по-проблемното е, че Китай вече НЕ Е партньор на Запада. Или поне такива сигнали се дават за момента. Както казах в предишния материал по темата - ще се разбере не в Москва, а в последващите визити на Си в Европа.

    По-любопитни са изявленията на двамата президенти в съответните държавни преси. 50% се говори за "вечна дружба", икономическо сътрудничество и пр. Интересни са останалите 50%, в които макар и с доста разминавания двете страни подчертават едно - настоящото агресивно поведение на Запада трябва да бъде укротено. Путин естествено акцентира на Украйна, докато Си говори по-общо. Китайският президент дава последен шанс за нормализиране на световния ред с укротяване на Запада и тяхната "битка в Украйна за демокрацията".

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 3
    • + 2

    Президентът Никсън се върти в гроба (Кисиниджър - не)!
    Байдъновата администрация с един удар съсипа усилия и отстъпки, правени на КНР цели 50 г., за да го откъсне от руската орбита! То не бе приемане в ООН на мястото на изгонения от организацията Тайван, то не бе място в СС на ООН, то не бе превръщането му в индустриалната база на света!

    А сега хора, чиито имена историята ще забрави веднага след изборите догодина, съсипаха всичко това и направиха Китай определено враждебен към САЩ и хладно дистанциран към ЕС.

    Съгласен съм с kuranakyumura, че Си ще направи последен опит да "укроти Запада". Но като гледам степените на амока, обхванал целокупния Запад, надежди май няма.
    Това отново ще спусне желязна завеса на поредна студена война с отделни елементи на жега. От едната страна ще е т.нар. Запад (по-скоро англосаксите и най-зависимита от тях) и от другата - Незападът.

    Санкциите от първите към останалите ще се запазят и изострят дори, докато се стигне до капсулирането на Запада и неговото самоанихилиране.

    Едно държавно песещение, а колко тъжни размисли...

    Нередност?
Нов коментар