За пръв път атака на хутите срещу товарен кораб в Червено море взе жертви

Плавателният съд, доскоро собственост на американската група за дялово инвестиране Oaktree Capital, е последният, който е пострадал в Аденския залив

Ракетата е нанесла сериозни щети на частта на кораба, в която се намират каютите на екипажа
Ракетата е нанесла сериозни щети на частта на кораба, в която се намират каютите на екипажа
Ракетата е нанесла сериозни щети на частта на кораба, в която се намират каютите на екипажа    ©  Reuters
Ракетата е нанесла сериозни щети на частта на кораба, в която се намират каютите на екипажа    ©  Reuters

Атаките на йеменските хути срещу търговски кораби взе първите си жертви - при нападение срещу плаващ под флага на Барбадос кораб за насипни товари в Аденския залив загинаха трима моряци и бяха ранени двама. Собствениците и мениджърите на True Confidence, които закупиха кораба преди броени дни от американската група за дялово инвестиране Oaktree Capital, предоставиха подробна информация за смъртните случаи и нараняванията в изявление в четвъртък. Бунтовническата групировка пое отговорност за нападението в сряда вечерта местно време.

Въпреки че от началото на кампанията си през ноември хутите са атакували над 40 кораба, досега не е имало сериозно пострадали моряци. Най-сериозното предишно нападение на 19 февруари доведе до потъването на кораба за насипни товари Rubymar. Всички членове на екипажа напуснаха кораба благополучно.

Какво се случи

В изявление от името на регистрирания в Либерия собственик True Confidence и мениджърите Third January Maritime от Пирея, Гърция, се съобщава "с голяма тъга", че един виетнамец и двама филипински членове на екипажа са загубили живота си. Той добави, че още двама филипински членове на екипажа са получили сериозни наранявания.

Индийските военноморски сили са откарали оцелелите при нападението в Джибути, където ранените са били откарани в болница, съобщава Financial Times.

Според Централното командване на въоръжените сили на САЩ (Centcom) противокорабната балистична ракета, която е поразила кораба, е била изстреляна в 11.30 ч. местно време в сряда.

Официалният говорител на хутите Яхия Саре'е заяви, че атаката е извършена, като нарече True Confidence "американски кораб". Той отново каза, че групировката, която има подкрепата на Иран, действа в подкрепа на палестинците в Газа.

САЩ осъдиха нападението срещу "Истинско доверие" и призоваха другите страни да направят същото и да се присъединят към Вашингтон, за да помогнат за прекратяването на продължаващите нападения.

"Тези безразсъдни нападения от страна на подкрепяните от Иран хути не само нарушиха световната търговия и търгуване, но и отнеха живота на международни моряци, които просто си вършат работата", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Екипажът на плавателния съд се е състоял от 15 филипинци, четирима виетнамци и един индиец. Имало е и трима охранители - двама шриланкийци и един непалец.

Публикувана от Centcom снимка на кораба показва, че ракетата е нанесла сериозни щети на частта на кораба, в която се намират каютите на екипажа. Корабът, който превозва товар от стоманени изделия и камиони от Китай до Джеда в Саудитска Арабия и Акаба в Йордания, плава под флага на Барбадос.

Хутите са извършвали атаки срещу кораби, които описват като израелски, британски или американски. Много от нападенията са извършени въз основа на остаряла или невярна информация на морските уебсайтове.

В изявлението от името на собствениците се казва, че плавателният съд е "на дрейф доста далеч от сушата" и че се предприемат мерки за неговото спасяване.

Как хутите си избират целите

Изглежда, че атаката вероятно е резултат от това, че доскоро корабът е бил собственост на Oaktree, една от американските фирми за частен капитал, която е най-активна в инвестициите в корабоплаването. Източник, запознат с въпроса, заяви пред британското издание, че плавателният съд е преминал в ръцете на новите собственици едва на 27 февруари.

В изявлението на мениджърите се казва, че "понастоящем няма връзка с нито една американска структура".

Мартин Кели, старши анализатор за Близкия изток в EOS Risk Group, която се занимава с морска сигурност, заяви, че хутите използват "редица открити източници", за да определят дали даден кораб е свързан с държави или организации, които според тях са законни цели.

"Често се използват записи в платформи с отворен код като Marine Traffic, които може да не са актуализирани с последните данни за собствеността, което води до атаки срещу несвързани кораби, каза Кели. Възможно е случаят с True Confidence да е бил именно такъв."

През ноември, след началото на войната между Израел и Хамас, хутите започнаха кампания от нападения срещу търговски кораби в Червено море и Аденския залив. Centcom съобщи, че ракетата, която е поразила True Confidence, е била петата, която хутите са изстреляли през последните дни. Една от тях е ударила контейнеровоза MSC Sky II в понеделник, а американският военен кораб USS Carney е свалил друга. Не се посочва какво се е случило с другите две.

Арсенио Домингес, генерален секретар на Международната морска организация, морското звено на ООН, нарече "ужасяващите съобщения" за жертвите "дълбоко опечаляващи".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D

    Цял свят знае, че от няколко месеца йеменските хуси в знак на съпричастност с избивания от евреите народ на Палестина атакуват товарни кораби на Израел или такива, пътуващи от и за израелски пристанища. Откакто САЩ и ОК започнаха да бомбардират цели в Йемен, към списъка с целите се прибавиха и американски, и британски съдове.

    В този смисъл виновник за жертвите и щетите е капитанът на кораба, който:
    а) съзнателно го е насочил към опасен район, вероятно и без съответната застраховка;
    б) е пренебрегнал предупреждението на хусите да спре за проверка и е продължил да следва курса си.

    Този пореден инцидент показва нагледно катастрофалния резултат от американо-натовското военноморско кесене в района и прилагането на афганският тип дистанционна борба с противник в лицето на партизаните хуси. Със същия нефелен резултат, както в Афганистан...

    Yankee go home!

    Нередност?
Нов коментар