🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ударите на САЩ тестват дали Иран желае да ескалира конфликта в Близкия изток

Американските военни поразиха 85 цели в седем обекта в Ирак и Сирия, които са били свързани с елитната Иранска революционна гвардия и подкрепяните от Иран милиции

Това беше първият от серията ответни удари, които президентът Джо Байдън заяви, че ще бъдат нанесени заради нападението с дрон срещу база на йорданско-сирийската граница, при което миналия месец загинаха трима американски военни
Това беше първият от серията ответни удари, които президентът Джо Байдън заяви, че ще бъдат нанесени заради нападението с дрон срещу база на йорданско-сирийската граница, при което миналия месец загинаха трима американски военни
Това беше първият от серията ответни удари, които президентът Джо Байдън заяви, че ще бъдат нанесени заради нападението с дрон срещу база на йорданско-сирийската граница, при което миналия месец загинаха трима американски военни    ©  Reuters
Това беше първият от серията ответни удари, които президентът Джо Байдън заяви, че ще бъдат нанесени заради нападението с дрон срещу база на йорданско-сирийската граница, при което миналия месец загинаха трима американски военни    ©  Reuters
Темата накратко
  • Вашингтон е подложен на натиск да реагира на атаките на свързаните с Иран милиции срещу американските сили, като същевременно се опитва да избегне по-дълбоко въвличане в разширяващия се регионален конфликт.
  • Ирански официални лица заявиха, че Ислямската република не желае пряк конфликт със САЩ и Израел или регионална война.
  • Подкрепяната от Иран бунтовническа групировка хути, която контролира части от Йемен, продължава да атакува кораби в Червено море въпреки поредицата от американски удари.

Докато Иран и САЩ оценяват щетите, нанесени от американските въздушни удари в Сирия и Ирак в петък, вниманието се прехвърли към Техеран и очакваното от него решение дали да отговори, или да поеме удара и да деескалира напрежението в Близкия изток.

Очакванията във Вашингтон и сред неговите съюзници са, че Техеран ще избере втория вариант, тъй като не вижда полза от това да започне война с много по-голяма сила с всички произтичащи от това рискове. Но все още не е ясно дали разнообразните сателитни марионетни сили, които стоят зад десетки атаки срещу американски бази и кораби - и които разчитат на Иран за пари, оръжия и разузнаване - ще стигнат до заключението, че техните интереси също ще бъдат защитени, ако се оттеглят, анализира ситуацията The New York Times.

Подкрепяната от Иран бунтовническа групировка хути, която контролира части от Йемен, продължава да обстрелва с ракети и дронове кораби в Червено море въпреки поредицата от американски удари, които имаха за цел да ги възпрат.

Американските военни съобщиха, че в петък са поразили 85 цели в седем обекта в Ирак и Сирия, които са били свързани с елитната Иранска революционна гвардия и подкрепяните от Иран милиции. Атаките бяха до голяма степен отмъщение за нападение с дрон от страна на подкрепяна от Иран милиция, при което на 28 януари в Йордания бяха убити трима американски войници. Това беше първият от серията ответни удари, които президентът Джо Байдън заяви, че ще бъдат нанесени заради нападението с дрон срещу база на йорданско-сирийската граница от миналия месец.

След обстрелите от петък американски официални лица твърдяха, че не е имало задочно обсъждане с Техеран, нито споразумение, че Съединените щати няма директно да атакуват Иран. "След нападението не е имало никаква комуникация с Техеран", заяви пред репортери Джон Ф. Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, по време на телефонен разговор в петък вечерта след приключването на ответните удари.

Но дори и без пряк разговор, имаше много сигнали и в двете посоки. Иран и Ирак предупредиха, че вълната от американски въздушни удари срещу бойци, подкрепяни от Техеран, може да предизвика по-голяма нестабилност в региона. В събота иракското правителство съобщи, че при американските атаки са загинали 16 души, включително цивилни, и предупреди, че те "ще поставят сигурността в Ирак и региона на ръба на пропастта".

Иранското външно министерство осъди ударите като нарушение на международното право и заяви, че САЩ извършват "поредната авантюристична и стратегическа грешка". Сирийските военни твърдят, че са загинали "много цивилни и военни мъченици", но не предоставиха повече подробности.

Деликатен баланс

Атаките на САЩ подчертават деликатния баланс в Близкия изток, който Байдън се опитва да управлява. Вашингтон е подложен на натиск да реагира на атаките на свързаните с Иран милиции срещу американските сили, като същевременно се опитва да избегне по-дълбоко въвличане в разширяващия се регионален конфликт.

Въздушните удари, които засегнаха четири обекта в Ирак и три в Сирия, са първият път, когато САЩ се насочиха дректно срещу иранските сили "Ал Кудс" - елитното звено на Революционната гвардия на Иран за мисии зад граница, откакто началото на войната между Израел и "Хамас" през октомври предизвика военни действия в целия Близък изток.

Байдън неведнъж е заявявал, че иска да избегне по-широка война, но в петък даде знак, че Вашингтон ще продължи да отвръща на удара, ако подкрепяни от Иран военни групи атакуват американски цели.

От избухването на войната между Израел и "Хамас" подкрепяните от Иран милиции са извършили повече от 160 безпилотни и ракетни нападения срещу американските сили в Ирак и Сирия. Но нападението срещу базата на йорданско-сирийската граница беше първото, при което бяха убити американски войници.

САЩ и преди са нанасяли удари по бойци в Ирак и Сирия, но петъчните удари бяха най-мащабните през последните три месеца на фона на опасенията, че Близкият изток се плъзга опасно към по-широк конфликт.

В Ирак има около 2500 американски военнослужещи, а в Сирия - около 900, които са разположени, за да предотвратят възраждането на джихадистката групировка ИДИЛ.

Обясненията на Иран

САЩ са въвлечени и в борбата с подкрепяните от Иран хути, които извършват нападения срещу Израел и търговското корабоплаване в Червено море и Аденския залив. САЩ и Великобритания извършиха серия удари срещу военни обекти на хутите в Йемен.

Ирански официални лица заявиха, че Ислямската република не желае пряк конфликт със САЩ и Израел или регионална война. Техеран настоява, че подкрепяните от него бойни групировки действат независимо в противопоставянето си на израелската офанзива в Газа и в подкрепата си за палестинците.

"Ние не търсим война, но и не се страхуваме от нея", заяви миналата седмица генерал-майор Хосейн Салами, командир на гвардейците.

Вашингтон обвини "Ислямска съпротива в Ирак" за нападението с безпилотен самолет срещу базата му на йорданско-сирийската граница миналата неделя, при което трима загинаха, а 41 американски военни бяха ранени. Става дума за сенчеста група, за която се смята, че включва бойци от "Катаиб Хизбула", иракска шиитска милиция, както и други бойци, които поеха отговорност за нападенията срещу американските войски в Ирак и Сирия. "Иранска съпротива в Ирак" е част от т.нар. иранска Ос на съпротивата, която включва военизирани формирования като "Хамас" в Газа, "Хизбула" в Ливан и бунтовниците хути, които контролират Северен Йемен.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • + 3

    Не си спомням да са бомбандирали Иран или ме лъже паметта?Вземете стреляйте срещу тях и да видим от де изгрява слънцето.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 7

    Статията щеше да звучи нормално, ако Сирия, Ирак и Йемен бяха американски щати и янките си правеха тренировки да се самообстрелват.
    Но тъй като и трите са суверенни държави, членки на ООН и не са във война със САЩ, статията звучи ненормално.

    Това е идентичният сценарий на самоволна атака, като тези срещу Виетнам, Югославия, Ирак, Либия, Сирия, Афганистан...
    Янките нямат грам фантазия нещичко да променят, клакиращите им комсомолци - също...

    Нередност?
  • 3
    srx1422179444388858 avatar :-|
    Димитър Димитров
    • + 1

    Шиити и сунити няма ли най-после да си устроят една война за правата вяра , а американците да помагат на губещите ,че да продължи по-дълго . Вижте как поумняха европейците след религиозните войни преди 400 години и какво измислиха само за 100 след нея . https://bg.wikipedia.org/wiki/ %D0%97%D0%B0_%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5 Първото издание е точно 100 години след края на "тридесетгодишната война " 😉В Ливан се биха милициите 15 години , ама явно им е било малко . Сега евреи и араби ще се бият още 15 и ислямското просветление на арабите ще се случи най-после . Голям проблем са простотиите на религиите, фанатиците и националистите . Много голям защото съществуват поради човешките инстинкти и простотия .

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino

    Заливани сме повсеместно от някакви недоказани по никакъв начин твърдения за някакви проирански организации, които Щатите откриват по света и бомбардират. Как беше: 1000 пъти повторената лъжа става истина. Не си спомням авторът й, но това горе е 900-та...
    Ами след като Иран е новият пореден трън в петата на САЩ - защо не го бомбят директно него? Шубето е голям страх...

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Eдинствено за интелигентната публика на К!

    Това е линк към фундаменталната статия на Марка Травальо, гл. редактор на “il Fatto Quotidiano” ,за неадекватните американски военни провокации от вчера:
    https://www.ilfattoquotidiano.it/in-edicola/articoli/2024/02/04/fuochi-amici/7432924/?fbclid=IwAR0LJ-sCkj5uL3NIGY61cUQDLWQpnSidYC1TTjbAXBNfukkzI4U41btkJ_s

    Но тъй като статията се отваря единствено за абонати, давам линк към превода ѝ в Гласове:

    https://glasove.com/komentari/marko-travalyo-priyatelskiyat-ogan-na-sasht-sreshtu-irak

    До нищо добро не водят паническите демонстрации на сила...

    Нередност?
Нов коментар