Може ли да има "тристранен Шенген" с Гърция и Румъния?

За съжаление и този път отговорът е "не"

Идеята за "Балкански Шенген" отново ще остане само на думи
Идеята за "Балкански Шенген" отново ще остане само на думи
Идеята за "Балкански Шенген" отново ще остане само на думи    ©  Димитър Марков
Идеята за "Балкански Шенген" отново ще остане само на думи    ©  Димитър Марков

Миналата седмица най-голямата гръцка организация за ресторантьорство, хотелиерство и кетъринг ХОРЕКА настояха за премахването на контрола на сухопътните граници между страните - членки от региона, за да се улесни пътуването на румънски и български туристи към Гърция още от идното лято. А политиците само чакаха да се качат на тази вълна. Непосредствено след това те лансираха идеята за формиране на "мини Шенген" на Балканите. Този път той се очаква да включва България, Румъния и Гърция.

От "Продължаваме промяната" съобщиха за инициативата на няколко депутати от групата на либералите "Обнови Европа" до гръцкия министър на емиграцията и убежищата Димитрис Кайридис. Те искат подкрепата на Атина за премахване на граничния контрол по сухопътните граници между трите държави. Писмото е подписано от българския депутат Даниел Лорер (макар ПП още да не е пълноправен член в европейското семейство) и румънските евродепутати Дачиан Чолош и Влад Георге, както и от гръцкия евродепутат Георгиос Кирцос. Очакванията са били в четвъртък (25 януари) гръцкият министър за имиграцията трябва да отвори темата пред неформалния съвет по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел.

Брюксел е против

Според източници на "Капитал" в Министерския съвет обаче това не се е случило. Официални лица от Съвета на ЕС също ни потвърдиха, че преговори за отваряне на границите между България, Румъния и Гърция изобщо не се водят.

Накратко идеята, която има има икономически смисъл и логика, нито се е превърнала в междудържавен приоритет, нито е повдигана в Брюксел, където между другото със сигурност ще срещне отпор.

От Европейската комисия също не виждат подобен ход като решение на проблема. След договорката за частично приемане по въздух и море (както стана ясно, Дунав не влиза в това споразумение), "единственият останал елемент са сухопътните граници. Сега се полагат всички усилия, за да се позволи на съвета да премахне проверките по вътрешните сухопътни граници между Румъния и България и други държави членки. Дискусиите са в ход", коментира говорител на ЕК пред "Капитал" и добавя, че България и Румъния допринасят за спазване и прилагане на шенгенските правила и с тях безпаспортното пространство в ЕС ще става само по-силно.

Не е първият опит

Това не е първият път, в който политици се опитват да прокарват идеята за "мини Шенген". Миналата година (точно по това време) български и румънски евродепутати заговориха за отваряне на общата сухопътна граница по двата моста на Дунав. Инициативата им бе подкрепена и от крайдунавските общини, които са най- ощетени от ситуацията. "В Добрич сме в края на България и в края на Европейския съюз, но нека да разберат, че не сме хора "втора ръка", обясни тогава председателят на местния парламент Нивелин Радичков.

Румънският евродепутат от ЕНП Жан-Мариан Маринеску зададе писмен въпрос на Европейската комисия, за да се изчисти въпроса. Той гласеше: "С оглед на неблагоприятните икономически и социални последици за Румъния и България от оставането им извън шенгенското пространство, каква би била позицията на комисията относно възможността за създаване на зона за свободно движение между Румъния и България, или с други думи нова зона за свободно движение, която да не се нарича "Шенген", а "Калафат - Видин" или "Гюргево - Русе", попита той.

Отговорът, който комисията тогава му даде, бе идентичен с отговора към "Капитал" дали такъв тип споразумение е в противоречие на европейското законодателство:

"Правото на свободно движение на хора не произтича от достиженията на правото от Шенген, а от член 21 от Договора за функционирането на ЕС, който е приложим от присъединяването на България и Румъния към ЕС.", казват от ЕК, като единственото решение за тях е максимално бързо пълно присъединяване на двете държави предвид и че са покрили всички необходими критерии.

Очаквано, от комисията не желаят да коментират настроенията в Австрия, които изглеждат все по-неблагоприятни. Според политически анализатори във Виена канцлерът Нехамер ще остави следващо правителство да вземе решение по темата "Шенген", защото партията му вече губи много гласове за сметка на крайните националисти и това се отразява в изборните прогнози. Управляващите от Австрийската народна партия се очертават едва трети на парламентарните избори в края на септември, а начело излиза Партията на свободата на крайнодесните, която продължава със своята силна антиемигрантска реторика. За съжаление, резултатът от вота едва ли ще доведе до лесна формула за управление, което може да остави казуса за пълното влизане в Шенген за неопределеното бъдеще.

Ползите са неясни

Междувременно "мини Шенген", който така или иначе изглежда, че ще остане само на думи, също не е решение. "Въпреки категоричните ползи от облекчено преминаване на границата между България и Румъния, създаването на подобно "свободно" пространство не е добра идея. Убедени сме, че като част от Европейското семейство нашите две държави трябва да са равнопоставени с всички останали. Защото бизнесът през границата, колкото и да е интензивен той, не е "заключен" само между България и Румъния", коментира още изпълнителният директор на Българо-румънската търговско-промишлена палата Еленора Иванова пред "Капитал" преди време.

Безспорно премахването на граничните проверки сега ще реши множество проблеми и ще е стимул за развитието на цели икономически сектори, но същевременно ще ни постави в ситуация на доброволна самоизолация от "големия" Шенген, а опашките просто ще биха се изместили на друга граница, например между Румъния и Унгария.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qyq1483875451514343 avatar :-|
    Arman Sarkisyan
    • - 1
    • + 2

    Няма проблем, но преди това Гърция ще трябва да излезе от Шенген, преди да отваря своите (Шенгенските) граници към когото и да е.

    Нередност?
  • 2
    oqi16767385741163776 avatar :-|
    Dino Dionne
    • - 5
    • + 1

    Сменихте една Плантация със друг Master.

    Никой не му пука за периферните колонии!

    Нередност?
  • 3
    bpn29646885 avatar :-|
    bpn29646885
    • - 2
    • + 4

    След като се изгавриха с нас и вместо Шенген ни наложиха още по-силен граничен контрол и бавене за да не избегат върнатите ни мигранти, сега ще се молим за некакъв мини-Шенген между нас си. Униженията, на които ни подлагат ППДБ и сглобката немат край.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    Шенген умря.
    Сега Денков, мафията Борисов-Пеевски и хермафродитозата ППДБ ни продават холограмата му...

    Заради мигрантските вълни, на които Западът викаше: буйрунус!, защото мислеше, че като турските кюрди в Германия и алжирските араби и мароканските туареги във Франция ще си кютат в едни гета и ще им вършат черната работа. И ще им вдигнат самолета на демографията.
    Не стана! Гетото си е гето! Арабският търговец от сука на Алепу промишлен работник в БМВ не става!
    Четете историята на Римската империя, пичове! Никакви валове, никакви легиони не са спрели варварите. Защото империята се е вмирисала и разкапала откъм главата. Откъм тогавашната сглобка...

    Историята се повтаря като фарс.
    Шенген трябваше на Запада, за да удържи Ротердам като топ пристанището на Стария свят. За това, докато Суецкият беше проходим, китайското навло през Средиземно, Гибралтар, Ламанша обикаляше, за да стигне до Ротердам. Тия, дето сме учили география, се чудим защо една седмица плаване, а не Суец-Пирея-Солун-Белград-Виена?

    А Ротердам паяжини ли да фане?...Та за това е Шенген - соци единствено праилната посока на стоката/парите!

    Нередност?
  • 5
    mnt1488784824518440 avatar :-|
  • 6
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • - 1

    То и в момента граничния контрол на границата с Гърция, и в двете посоки е силно занижен и въобще не е като на шенгенска граница. Минава се на едно гише. На румънската граница са две гишета. На унгарско-румънската граница са пак две гишета. При нас е силно улеснено

    Нередност?
  • 7
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • + 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    "Тристранният Шенген" няма нищо общо с Шенген, мигрантите или цивилизационното оцеляване на ЕС, което вече виси на косъм. Разковничето на цялата история на това медийно сътворение се крие в предишния или по-предишния май брой на Капитал за логистиката на НАТО. Граничният контрол е едно от малките препъникамъчета на бързото прехвърляне на бойна тенекия през държавите на Алианса, с което се сблъскаха при първите по-големи учения в Балтийските държави. В рамките на Шенген успяха да намалят административната тежест, но между Гърция, България и Румъния това е проблем. Не само липсата на пътища, мостове, жп. линии и всичко. И сега бързат да направят такъв "тристранен Шенген", защото като тръгне да поприключва войната в Украйна, натовските части трябва да могат да се придвижат по-бързо от руските в посока Одеса.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#7] от "kuranakyumura":

    Пропагандната медия посвети миналия си броя на тая необходимост, клакирайки на страгетическия гений Киро.
    Близо до ума е, че от US базата в Александруполис (тя е американска, а не натовска, и това трябва изрично да се подчертае) желязото трябва да стигне до Румъния, където се предвижда да е фронтът. БГ ще изпълнява логистично-обслюжваща рола в тая завера.
    Такава вършеше татковината и на страната на Оста в последната война. И Красная дойде...
    Сегашните редовни посещения на сегашните ни политици в сегашниото Волфсшанце много ми напомнят за предисторията на 9.9.1944 г.

    Нередност?
Нов коментар