Великобритания ще забрани придобиването на медии в страната от чужди правителства

Премиерът Риши Сунак предложи промени в закона, за да блокира апетитите към Telegraph и Spectator

Бившият шеф на CNN Джеф Зукър направи дръзка оферта, подкрепена от Абу Даби, за придобиване на контрола върху британските Telegraph и Spectator, но почти сигурно няма да успее.
Бившият шеф на CNN Джеф Зукър направи дръзка оферта, подкрепена от Абу Даби, за придобиване на контрола върху британските Telegraph и Spectator, но почти сигурно няма да успее.
Бившият шеф на CNN Джеф Зукър направи дръзка оферта, подкрепена от Абу Даби, за придобиване на контрола върху британските Telegraph и Spectator, но почти сигурно няма да успее.    ©  Reuters
Бившият шеф на CNN Джеф Зукър направи дръзка оферта, подкрепена от Абу Даби, за придобиване на контрола върху британските Telegraph и Spectator, но почти сигурно няма да успее.    ©  Reuters
Темата накратко
  • С промените правителството ще бъде задължено да отнесе всяко съответно медийно сливане до надзорния орган на Агенцията за защита на конкуренцията и пазарите (CMA).
  • Ако регулаторът реши, че сделка "е довела или би довела до чуждестранна държавна собственост, влияние или контрол върху вестникарска компания", тогава правителството ще бъде законово задължено да нареди тя да бъде блокирана или отменена.
  • Подготвяната промяна ще зарадва някои ръководители на Telegraph и Spectator и може да осигури на изпадналия в немилост Сунак благоприятно отразяване, което да повиши слабите резултати на социологическите проучвания на торите преди парламентарните избори.

Когато през ноември миналата година бившият шеф на CNN Джеф Зукър направи дръзка оферта, подкрепена от Абу Даби, за придобиване на контрола върху британските Telegraph и Spectator, той изглеждаше уверен, че ще спечели. Но Зукър подцени ожесточената съпротива, която щеше да срещне, докато се изправяше лице в лице с британския консервативен естаблишмънт и неговите любими медийни издания, които се бореха да попречат на неговата инвестиционна група RedBird IMI, пише Financial Times.

През първата половина на март, след месеци на ожесточено лобиране и парламентарни пазарлъци в последния момент, премиерът Риши Сунак представи плановете си за промяна на закона, за да се спре купуването на британски новинарски компании от чужди държави. Нужно е одобрението на двете камари на парламента. С промените правителството ще бъде задължено да отнесе всяко съответно медийно сливане до надзорния орган на Агенцията за защита на конкуренцията и пазарите (CMA). Ако регулаторът реши, че сделка "е довела или би довела до чуждестранна държавна собственост, влияние или контрол върху вестникарска компания", тогава правителството ще бъде законово задължено да нареди тя да бъде блокирана или отменена.

Новината ще зарадва някои ръководители на Telegraph и Spectator и може да осигури на изпадналия в немилост Сунак благоприятно отразяване, което да повиши слабите резултати на социологическите проучвания на торите преди парламентарните избори. "Нуждаем се от цялата помощ, която можем да получим", признава пред изданието бивш министър от консервативния кабинет.

Съпротива

Изданията, които са яростни противници на идеята за чуждестранна държавна собственост, оглавиха съпротивата срещу поглъщането на Telegraph Media Group от RedBird IMI за 600 млн. паунда, като помогнаха за организирането на кампанията на консерваторите за промяна на закона, за да се блокира подобна сделка.

Кеми Баденох, министърът на бизнеса и търговията, която преди по-малко от десетилетие е работила като "дигитален директор" в Spectator, изигра важна роля за блокирането на офертата, твърдят хора, близки до правителствените дискусии. За Баденох, която се надява да наследи Сунак като лидер на Консервативната партия, Telegraph и Spectator са медийни играчи с гореща линия към членовете на партията. "Тя работеше зад кулисите, като настояваше за действия", казва един от хората.

Зукър имаше известни основания за увереност през ноември миналата година, когато изложи плановете си, за да спечели регулаторно одобрение за поглъщането на RedBird IMI, с обещанието за независима журналистика на Telegraph и инвестиции.

Влиятелни консерватори като бившия министър Надим Захауи подкрепиха офертата на RedBird IMI, а друг бивш министър, Джордж Озбърн, и Ед Ричардс, бившият шеф на Ofcom, бяха привлечени като съветници.

Освен това Абу Даби, който осигурява около три четвърти от средствата на RedBird IMI, е британски съюзник в Близкия изток и източник на вътрешни инвестиции. Британски министри редовно го посещават в търсене на търговски възможности, включително и самата Баденох съвсем наскоро.

Но през последните няколко месеца Telegraph и Spectator започнаха яростна лобистка кампания срещу офертата, твърдейки, че собствеността на Абу Даби може да застраши редакционната независимост и свободата на словото.

До средата на март близо 150 депутати от различни партии, но предимно консерватори, подкрепиха предложенията парламентът да получи право на вето върху поглъщането, като нарекоха чуждестранната държавна собственост върху вестникарска група "опасен Рубикон", който не бива да се пресича.

Интересни кандидати

IMI, компанията от Абу Даби, която стои зад съвместното предприятие на RedBird, се контролира от шейх Мансур бин Зайед Ал Нахаян, вицепрезидент на Обединените арабски емирства, който притежава и футболния клуб "Манчестър Сити".

Но до този месец Сунак изглеждаше доволен, че офертата на RedBird IMI ще премине през продължителна регулаторна проверка, което може да остави окончателното решение за поглъщането до края на парламентарните избори тази година. Той не е давал признаци, че може да приеме закон, който да блокира сделката.

Каквито и да са проблемите, свързани с офертата на Зукър, другите потенциални купувачи на Telegraph - традиционно смятан за близък до консерваторите, също бяха обвързани с определени условия, що се отнася до ръководството на Консервативната партия.

News UK на Рупърт Мърдок и DMGT на лорд Ротермир, две други големи вестникарски групи, можеха да се сблъскат със значителни проблеми, свързани с конкуренцията. Пол Маршал е съсобственик на GB News, която предоставя платформа на популистката партия Reform UK и е сериозна заплаха за торите.

Проблемът, пред който се изправиха противниците на поглъщането, беше как да принудят министър-председателя да се намеси. Решаващият момент настъпи, когато баронеса Тина Стоуел, бивш лидер на торите в Камарата на лордовете, внесе поправка към законопроект с цел да спре офертата на Зукър.

Изменението от 26 февруари на законопроекта за цифровите пазари имаше за цел да даде на парламента право на вето върху офертите на чужди държави за закупуване на британски медийни активи.

"Никой в правителството не знаеше нищо за нея, докато не беше внесена", каза тя пред Financial Times.

От решаващо значение е, че опозиционната Лейбъристка партия посочи този месец, че също ще се съгласи с нея. "Ние не подкрепяме чуждестранната държавна собственост върху медиите", заяви говорител на лидера на лейбъристите сър Киър Стармър.

Тъй като Стоуел планираше да подложи поправката си на гласуване и очакваше да бъде приета, Сунак трябваше да действа.

Говорител на RedBird IMI заяви, че компанията е "изключително разочарована" от решението на правителството и ще "прецени следващите си стъпки". От компанията "са категорични, че придобиването на Telegraph и Spectator е било изцяло търговско начинание. Оставаме ангажирани с развитието на мощни и търговски устойчиви глобални медийни активи", добави говорителят.

Сър Робърт Бъклънд, бивш министър на правосъдието от консерваторите, изрази облекчение, че въпросът е намерил разрешение. "Това беше изключително деликатен въпрос, но просто не е подходящо чужди правителства да притежават британски вестници", каза той.

Редакторът на Spectator Фрейзър Нелсън приветства намесата на Сунак и заяви, че "свободната преса - фундаментална за нашата демокрация - днес е защитена от парламента".

За мнозина от редакцията на Telegraph обаче събитията означаваха допълнителна несигурност за работните им места. Процесът по продажбата тепърва предстои.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sa6 avatar :-P
    sa6
    • - 3
    • + 4

    При нас една и повече медии са на директна хранилка от посолството и фондацията му.

    Нередност?
Нов коментар