Google News Showcase вече предлага новини и от България

Ще можете да четете "Капитал" и други български медии чрез активната в 24 държави услуга на Google

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Google обяви старта в България на програмата си за лицензиране на новини News Showcase. Статии на български медии, сред които "Капитал" и "Дневник", ще бъдат достъпни за ползвателите на платформата на американския гигант.

"Икономедиа" и останалите участващи издатели в България вече създават News Showcase панели, които предоставят повече начини на читателите да се ангажират с новините. Новото в случая е, че информацията в панелите е специално подбрана от журналистите, така че читателите да се ориентират по-лесно в потока от информация за най-важните неща.

Панели с новини от издатели партньори на програмата в страната вече са видими и се разпространяват в Google News и Discover за смарт устройства с Android и iOS, както и в мрежата. Всяка медиа може да бъде последвана, а в профила ѝ да бъдат преглеждани както специално подбраните от екипа ѝ панели, така и материали от основните ѝ рубрики. Всеки ден сутрин след 8 и вечер след 18 часа "Капитал" подбира тематично свързани текстове за своите панели. През деня пък се избират ключови и важни текстове от съдържанието на медиата.

Можете да последвате "Капитал" в Google News от тук.

По света Google има сключени договори за News Showcase с над 2500 издания, а услугата на компанията функционира в 24 държави, сред които Испания, Германия, Франция, САЩ, Великобритания, Италия, САЩ, Полша, Словакия, Ирландия, Португалия, Словения, Румъния и Австрия.

Google и българските медии

През 2023 г. американската търсачка стартира в България няколко нови проекта, насочени към борба с дезинформацията, развитие на бизнес моделите и насърчаване на иновациите. Чрез Google News Initiative бяха обучени журналисти от редакции в страната и организации за проверка на факти в умения за дигитална проверка, напреднали изследвания и инструменти в подкрепа на усилията за разследваща журналистика.

Google News Initiative и Financial Times Strategies работиха през 2023 г. съвместно с "Капитал" по създаването на подход, основан на данни, за подобряване на абонаментната му програма.

Сред партньорствата на Google в страната е и това с "Асоциацията на европейските журналисти в България" за подпомагане разширяването на сайта Factcheck.bg, който е сертифициран от "Международната мрежа за проверка на фактите". С асоциацията в страната Google работи и по проекта sCOOL Media за подпомагане на младите хора да се борят с дезинформацията и да насърчават устойчива новинарска екосистема.