🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Израел претегля отговора на безпрецедентната атака от Иран

Американският президент Джо Байдън призова за сдържаност, докато Близкият изток се доближава до пълномащабна регионална война

Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters    ©  Reuters

Военният кабинет на Израел се събра в неделя следобед, за да обсъди възможни отговори на масивната иранска атака с дрон и ракети през нощта. Президентът на САЩ Джо Байдън призова за сдържаност, докато Близкият изток се доближава до пълномащабна регионална война.

Иран предприе атаката, която е първата от неговата територия срещу еврейската държава, като отмъщение за предполагаем израелски удар в Дамаск по-рано този месец, при който бяха убити няколко ирански командири.

Източник, запознат с правителствените обсъждания, казва пред Financial Times, че решението, пред което е изправен военният кабинет от петима души, включително премиерът Бенямин Нетаняху, е дали отговорът да е насочен към Иран, или да отговори по по-премерен начин. Дискусиите продължават с всички ключови партньори на страната, особено с администрацията на САЩ, но решението в крайна сметка ще бъде на Израел, добавя източникът.

Байдън посъветва Израел да предприеме премерен подход. "Президентът беше ясен. Не искаме това да ескалира, каза Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, пред NBC. Ние не търсим по-широка война с Иран."

Израелски официални лица казаха, че Иран е изстрелял повече от 300 ракети и дронове срещу Израел - в рамките на няколко часа от събота вечерта. Подкрепяните от Иран бойци в Ливан, Ирак и Йемен също изстреляха ракети и дронове срещу Израел. Даниел Хагари, говорител на израелската армия, каза, че 99% от баража са били прехванати. Момиче беше критично ранено от шрапнел в южната част на страната, а база на военновъздушните сили претърпя незначителни щети, но няма други съобщения за сериозни щети, твърди той.

Хардлайнерите в правителството са за решителни действия

Хардлайнерите в правителството настояха за решителни действия. "Нуждаем се от смазваща атака", написа Итамар Бен-Гвир, ултранационалисткият министър на националната сигурност на Израел в платформата X, докато Бецалел Смотрич, министър на финансите, каза, че ако Израел "се поколебае", тогава "ще поставим себе си и децата си в екзистенциална опасност".

Генерал Мохамад Багери, началник-щаб на иранските въоръжени сили, каза, че като е атакувал иранското консулство в Дамаск на 1 април, Израел е "прекрачил червена линия, което е неприемливо".

"Мисията е изпълнена и операцията приключи и ние нямаме намерение да продължаваме", каза Багери, но ако Израел избере "да извърши каквото и да е действие срещу нас, било то на наша територия или в нашите бази в Сирия и другаде, следващата операция ще бъде по-голяма".

Шарл Мишел, председател на Съвета на ЕС, каза, че кризисна среща на лидерите на Г-7 е "единодушно осъдила безпрецедентната атака на Иран срещу Израел". "Всички страни трябва да проявяват сдържаност. Ще продължим всичките си усилия да работим за деескалация", добави той след видеоконферентната среща на лидерите в неделя следобед.

Лидерите на ЕС ще обсъдят "ситуацията в Близкия изток" на среща на върха в Брюксел тази седмица. След искане от Израел Съветът за сигурност на ООН насрочи извънредно заседание, за да обсъди атаката.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ahj21578679 avatar :-?
    ahj21578679
    • + 3

    Нали не омаловажавате факта, че Израел за половин година изби 34000 мирни жители в Газа и я разруши необезпокояван от никого? И че предприе безпрецедентна атака срещу иранското дипломатическо представителство в Дамаск? Не се ли вижда, че проблемите идват от Израел?

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 3

    Твърдението, че " Близкият изток се доближава до пълномащабна регионална война" е абсурдно, пропагандно преорозовено и опит за изместване на същината на проблема.

    Такава опасност не съществува, стига разбира се обсесията на Биби да вкара САЩ във война като подарък за бъдещото президентство на своя приятел Доналд Тръмп, да не е неудържима...

    Нито Иран, нито Израел могат да водят война през 1700 км. По оценки на експерти атаката струва на Иран няколко стотин млн. долара, а отразяването й от страна на Израел - над милиард долара. Пък и никоя от междинните им държави - Ирак, Сирия, Саудитска, Йордания не умира от желание да се намесва. Персийските монархии - Саудитска, Катар, Кувийт и ОАЕ, на чиито територии има американски военни бази, са предупредили Вашингтон да се въздържа да използва територията им за атаки срещу Иран.

    Атаката през шабат имаше за Иран няколко чисто пропагандни цели:
    1. Да покаже на арабската улица кой е действителният защитник на правата на палестинците и че това не са търгашите и опортюнистите Ердоган или бин Салман;
    2. Да покаже, че има военен потенциал да достигне територията на Израел, да претовари и преодолее ПРО. Иран съобщава за 15 попадения в еврейска ВВС база в Негев, Тел Авив "само" за 7, т.е. имало е пробиви;
    3. Да покаже, че може да отвърне на всяка атака с превъзхождаща я;
    4. Кадрите и видеата с ирански ракети над джамията Ал Акса в Йерусалим още дълги години ще присъстват в мейнстийма на шиитската религьозно-политическа пропаганда.

    Толкова за пропагандния момент.

    За фактическото положение:
    1. С непропорционалната агресия в Газа, която не можа да бъде спряна дори от резолюции на СС на ООН и на Генералната асамблея, както и с безпрецедентната атака на дипломатическата мисия на Иран в Сирия (която според Виенската конвенция е иранска суверенна територия), Израел непрекъснато демонстрира пълно незачитане на стария международен ред;

    2. Важно е да се знае, че Израел не сам е отразил иранската атака. Помагаха ВВС и ПВО на САЩ, британски и френски ВВС, ПВО-то на Йордания. Реално това предварително известено нападение даде достатечно време за тестване и синхронизация на ПВО на САЩ и Израел в Близкия Изток;

    3. Израел е на кръстопът. Самостоятелен рейд по Иран (защото Байдън не иска да бъде въвлечен във война половин година преди изборите и предупреди за това Биби) означава, че ще получи още по-мощен ОТВЕТЕН удар (Иран просто отговаря при самозащита...), който гарантирано ще пробие ПРО системата на Израел и едва ли целите му ше бъде само маркиране на способности, като това с ВВС базата в пустинята.
    От друга страна непредприемането на действие в самия Израел ще се възприема като признак на слабост, защото с атаката срещу израерска теротория Иран пресече една от червените им линии.

    4. Международно осъждане на действията на Иран няма да има нито в СС на ООН, нито по света, защото Израел сам и многократно профанира както резолюции на СС на ООН, така и международното право, игнорирайки Виенската конвенция. За това Иран няма да се окаже в международна изолация дори и при нова ответна си атака. Напротив - поредна израелска атака по иранска територия би се възприела като целеносочено търсена ескалация от страна на Израел и възприемането му като все по-токсична страна от държавите извън "златния милиард".

    По същество - Иран реши своите задачи.
    Сега на ход са братовчедите Израел и САЩ

    Нередност?
  • 5
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872

    На Нетаняху бадажанаците му казаха, че засега заради него във война не искат да влизат.
    Персите спечелиха.

    Нередност?
Нов коментар