🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Израел и САЩ свалиха почти всички ракети и дронове след атаката на Иран

Американският президент Джо Байдън свика Г-7 в отговор на нападението на Техеран

Според израелската армия на прицел са били основно военни обекти.
Според израелската армия на прицел са били основно военни обекти.
Според израелската армия на прицел са били основно военни обекти.    ©  Reuters
Според израелската армия на прицел са били основно военни обекти.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Прехванати са 99% от дроновете и ракетите по време на 5-часовото нападение с 331 дрона и ракети.
  • Американският президент Джо Байдън призова за координиран дипломатически отговор от страна на Г-7 на "наглото" нападение на Техеран.
  • През последните дни САЩ преместиха два разрушителя за противоракетна отбрана в региона в очакване на нападението.

Израел и САЩ свалиха почти всички ракети, изстреляни от Иран в събота през нощта. Атаката беше в отговор на нападение срещу консулството на Техеран в Сирия, при което имаше убити ирански генерали. Ислямската република обвини за тези действия Израел.

Американският президент Джо Байдън осъди "безпрецедентните" атаки на Иран с дронове и ракети срещу Израел в събота вечерта, като призова за координиран дипломатически отговор от страна на Г-7 на "наглото" нападение на Техеран.

Как се защити Израел

Според израелската армия на прицел са били основно военни обекти. Прехванати са 99% от дроновете и ракетите по време на 5-часовото нападение с 331 дрона и ракети. Те са били неутрализирани с помощта на системата "Стрела" заедно с партньорски държави още преди да навлязат в израелското въздушно пространство, твърдят от армията на Израел. Системата "Стрела" е разработената съвместно със САЩ и е замислена за прехващане на далекобойни ракети, включително от типа балистични ракети, които Иран заяви, че е изстрелял.

Повечето ракети, изстреляни от Иран, са прехванати извън границите на Израел, съобщи арабскоезичният говорител на израелската армия Авихай Адраее. Според него има данни за ранено дете и ограничени щети по база на израелските сили за отбрана. Той обясни, че

  • от над 170 изстреляни дрона нито един не е достигнал Израел, като те са били свалени от израелски сили и съюзници;
  • от над 30 крилати ракети нито една не е е достигнала израелска територия, като те са прехванати с бойни самолети извън страната;
  • от над 120 балистични ракети много малко са достигнали до Израел, повечето са прехванати.

Точно една от балистични ракети е паднала във военновъздушната база в Нафатим в пустинята Негев и е предизвикал ограничени щети. Нафатим беше една от целите, които израелската армия очакваше да бъдат нападнати и за които беше издадено своевременно предупреждение. Израелски военни очакваха още от началото на атаката повечето обекти на прицел да са военни. Те потвърдиха, че са изстреляни ракети и от Ирак и Йемен.

Реакцията на САЩ

Джо Байдън осъди "безпрецедентните" атаки на Иран с дронове и ракети срещу Израел в събота вечерта. Той заяви, че американската армия е помогнала на Израел да свали "почти всички безпилотни самолети и ракети", изстреляни от Иран и неговите пълномощници в Йемен, Сирия и Ирак.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че американските сили "остават в готовност да защитават американските войски и партньори в региона, да предоставят допълнителна подкрепа за отбраната на Израел и да укрепват регионалната стабилност".

Късно в събота президентът на САЩ разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да "потвърди железния ангажимент на Америка" към сигурността на своя съюзник. Байдън заяви, че в неделя ще свика и лидерите на Г-7, за да "координират единен дипломатически отговор на наглото нападение на Иран".

"Казах му, че Израел демонстрира забележителна способност да се защитава и да побеждава дори безпрецедентни атаки - изпращайки ясно послание на враговете си, че те не могат ефективно да заплашват сигурността на Израел", каза Байдън, цитиран от Financial Times.

През последните дни САЩ преместиха два разрушителя за противоракетна отбрана - USS Arleigh Burke и USS Carney - единият от които вече беше в региона, в очакване на нападението.

Президентът, който в събота беше информиран заедно с висшите си служители в областта на националната сигурност, отбраната и разузнаването, заяви, че при нападението не са били засегнати американски сили или съоръжения. Израелското правителство отделно потвърди, че израелският министър на отбраната Йоав Галант е разговарял с Остин.

Нападението на Иран в събота се случи в деликатен момент в отношенията между САЩ и Израел след седмици на търкания между Нетаняху и Байдън във връзка с нарастващия брой жертви сред цивилното население в резултат на войната на Израел срещу "Хамас".

По-рано този месец Байдън каза на Нетаняху, че по-нататъшната подкрепа на САЩ за войната в Газа ще зависи от усилията на Израел да се справи с хуманитарните страдания в анклава. САЩ също така многократно са се опитвали да предотвратят разрастването на войната между Израел и "Хамас" в регионален конфликт.

На ход е американският Конгрес

Нападението от събота може да има последици и в Конгреса на САЩ, където законопроектът, включващ милиарди долари допълнителна помощ за Израел и Украйна, който вече е приет от Сената, е спрян в Камарата на представителите поради съпротивата на републиканците и несъгласие от техния кандидат за президент Доналд Тръмп.

В събота лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл призова Майк Джонсън, републиканският лидер на Камарата на представителите, да свика незабавно гласуване на законопроекта.

"Не можем да се надяваме, че ще възпрем конфликта, ако не демонстрираме решителност и не инвестираме сериозно в американската сила", заяви Макконъл. "Главнокомандващият и Конгресът трябва да изпълняват основните си задължения без отлагане. Последиците от провала са ясни, опустошителни и предотвратими."

Стив Скалис от републиканците в Камарата на представителите, заяви, че долната камара на парламента бързо ще "разгледа законодателство, което подкрепя нашия съюзник Израел и държи Иран и неговите терористични пълномощници отговорни".

Подробностите за новото законодателство обаче са оскъдни и остава неясно дали Камарата на представителите ще приеме вариант на съществуващия законопроект или нов, по-целенасочен пакет от помощи за Израел, с изключение на Украйна.

Доналд Тръмп, който се бори за преизбиране, заяви на предизборен митинг в събота вечерта в Пенсилвания, че Израел е станал обект на нападение, защото САЩ са показали "голяма слабост". Част от тази слабост обаче се дължи и на негативното влияние на Тръмп върху републиканските конгресмени да не гласуват закона за подкрепата на Израел и Украйна.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 5

    На война се лъже неудържимо.
    В този смисъл демонстрациятаа на несдържана радост от "свалането на почти всички ирански ракети" е технически задължителна.

    Има доста по-важни и доста по-тревожни теми, които следват от този казус, и които горе кънтящо отсъстват.
    И най-първата е, че ИРИ има оръжия, които могат да достигнат територията на еврейската държава. При това много по евтини и по-масово произвеждани (БПЛА Шахед) от противодействащите им US ракети.
    И изобщо не на второ място, но вече кънти на американски английски: Farewell Ukraina! Sorry, mr. Zelenski... Евреите сложиха хегемона на друг, много по-важен за него пангар...

    Биби отдавна се чуди как да въвлече САЩ във войната си.
    Горе не го пише, но по международното право териториите на посолствата и консулствата са суверенна територия на страната, която представляват. В този смисъл атаката на еврейската държава срещу иранското консулство в Дамаск е нападение срещу иранска територия. Агресия. Иранската атака срещу военни бази в Израел е огледален отговор на тази агресия.
    Логично е нещата да свършат до тук.

    Но няма да свършат, защото Нетаняху иска да въвлече САЩ във войната си с Иран, без да го интересува мнението на недолюбващия го Байдън. Пък и след половин година идва приятелят му Тръмп...

    Вашингтон няма полезен ход, защото след бягството от Афганистан, изгонването на войските му от Ирак, загърбването на проксинтата в Украйна - изоставянето на Израел би се възприело като окончателно хвърляне на пешкира. А с бивши хегемони/потисници никой не се церемони.

    Персийските монархии междувременно предупредиха САЩ да се въздържа от военни действия от базите си на тяхна територия. Което е много ясен намек, че няма да играят по свирката на Америка.
    Впрочем едно въвличане на САЩ в регионална война ще ги вкара в роля, съвсем различна от обикнатата от тях да бутат чуждо (най-пресен пример е с украинското) месо в месомелачката на войната.

    САЩ събират васалите си от Г7. Ще опита отново да направи "коалиция на желаещите" като в Ирак, когато ония връщаха ковчези а Halliburton междувременно сложи ръка на иракския петрол, ли? Кой ли ще е новият Блеър - Пуделът на Клинтън? Макро?
    А защо не свикат СС на ООН, където Западът има поне 3 гласа? Просто е - в СС на ООН са 15 страни, еврейско лоби там няма и Вашингтон рискува изолацията му да блесне.

    Реално един конфликт между Израел и Иран работи срещу Китай, затова САЩ само формално ще се дърпат от участие (и ръководенето му), като мома на първа среща с либето в гората...
    Всички знаят как ще се развият нещата на тревата, но отначало момат набляга уж на приличието...

    Нередност?
  • 4
    paf56646878 avatar :-|
    paf56646878
    • - 1
    • + 3

    То има си хас и да не ги свалят, след като Иран ги предупреди и им даде достатъчно време да се подготвят за този символичен отговор, да се укрият по убежищата. Но унижението за Израел е огромно, най-вече поради невъзможността пък те да отговорят на иранската атака. И Иран излиза морален победител ...

    Нередност?
  • 5
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • + 1

    А 7-те ракети които удариха Негев нещо никой не ги споменава?Има видео как една след друга се взривяват в базата."Свалихме почти всички", е най-важните не свалихте оти нема с какво.

    Нередност?
Нов коментар