На ръба на нова война: Иран атакува Израел с дронове и ракети

Очакваният от дни отговор на Ислямската република заради израелска ракетна атака срещу консулството в Дамаск е нанесъл минимални щети. САЩ заявиха, че няма да подкрепят ответен удар срещу Иран.

Късно вечерта на 13 април българско време, Иран започна директна атака срещу Израел. Първо няколко израелски издания, а после и говорител на израелската армия потвърдиха, че "десетки дронове" летят към израелското въздушно пространство. Според източниците, става дума за "самоубийствени дронове". Иранската революционна гвардия потвърди за атаката в специално изявление. Малко по-късно според израелските медии, както и според иранската гвардия, стана ясно, че са изстреляни и крилати ракети.

Източници, цитирани CNN и The Times of Israel смятат, че на дроновете са необходими няколко часа, за да изминат разстоянието от едната до другата страна - Ирак затвори въздушното си пространство, но в X вече има сведения за преминаващи през иракското небе нисколетящи ирански дронове.

Тази сутрин контраадмирал Даниел Хагари, главен говорител на израелските въоръжени сили, заяви, че 99% от въздушните заплахи са били свалени. Нито един от 200 дрона и 30 крилати ракети не са достигнали до израелска територия. 25 от 30-те крилати ракети са свалени от Израел. От 130 балистични ракети само малък брой са успели. Стана известно, че има слаби щети във военната база Небатим в пустинята, ключова база за F-35.

Осуетихме най-значимата вълна (на атаката) и го направихме успешно, заяви министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, цитиран от BBC. "Заедно със Съединените щати и допълнителни партньори успяхме да защитим територията на държавата Израел. Кампанията все още не е приключила. Трябва да сме подготвени за всеки сценарий".

CNN съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън е съобщил на израелския премиер Бенямин Нетаняху по време на телефонен разговор след атаките, ча САЩ няма да участват в каквито и да е настъпателни операции срещу Иран.

Не е ясно дали това е само началото и част от планирана атака срещу еврейската държава, за която американското разунаване предупреди преди дни.

"Готови сме за такава атака от години, и най-вече в последните седмици", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. "Който ни нарани, ще отвърнем със същото". Израел разполага с ракетен щит.

Ако Иран успее да удари Израел с такава мащабна сила, то кризата в Близкия Изток, която започна с атаката на Хамас и продължи с войната в Газа, ще ескалира многократно. Техеран съобщи, че възнамерява да отмъсти за ракетната атака на Израел по консулството му в Дамаск, където на 1 април беше убит командирът от Революционната гвардия Мохамад Реза Захеди и други висши ирански военни. Според Израел Захеди е директно отговорен за планирането на атаката на Хамас.

Малко по-рано днес ирански военни превзеха в Ормузкия проток търговски кораб, за който твърдят, че е свързан с израелска компания.

Все още не е ясно дали ще се стигне до пълномащабен военен конфликт, в който вероятно ще се намесят и други държави в региона. Вчера от ливанска територия Хизбула, която е свързана с Иран, отново изстреля ракети по Израел. Израелската армия, заедно с американските си съюзници, които имат доста разположени сили в региона, вероятно биха могли да се справят с дроновете без твърде много поражения, освен ако атаката не ескалира.

Белият дом заяви, че "президентът е брифиран непрекъснато" за ситуацията и я следи отблизо. Атаката, според тях, "ще продължи няколко часа".

Разузнаването на Израел преждевременно е наредило всички събирания, учебни занятия и обществени събития да бъдат спрени и населението да очаква удар до няколко часа.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар