САЩ и ЕС подготвят нови санкции срещу Иран след нападението срещу Израел

Повечето европейски държави подкрепят по-строги мерки, но се опасяват от обявяването на Революционната гвардия за терористична организация

С атаката срещу Израел иранският аятолах Али Хаменей се опитва да запази позицията на страната в Близкия изток.
С атаката срещу Израел иранският аятолах Али Хаменей се опитва да запази позицията на страната в Близкия изток.
С атаката срещу Израел иранският аятолах Али Хаменей се опитва да запази позицията на страната в Близкия изток.    ©  Reuters
С атаката срещу Израел иранският аятолах Али Хаменей се опитва да запази позицията на страната в Близкия изток.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Западът се стреми да намали напрежението в региона и да избегне избухването на пълномащабен конфликт.
  • Все по-голямо мнозинство от страните в ЕС подкрепя новите санкции, които ще бъдат насочени срещу иранските мрежи, снабдяващи подкрепяните от Техеран военни групи в региона.
  • Иран, който извърши атаката в отговор на предполагаем израелски удар по сградата на консулството му в Дамаск този месец, вече е подложен на стотици западни санкции.

САЩ и ЕС подготвят нови санкции срещу иранската ракетна програма и програмата за производство на безпилотни летателни апарати в отговор на нападението на ислямската република срещу Израел. Правителствата на страни от ЕС и Обединеното кралство обаче се противопоставят на натиска да обявят елитната Революционна гвардия за терористична организация.

Във вторник американският финансов министър Джанет Йелън заяви, че администрацията е готова да предприеме "допълнителни санкционни действия срещу Иран през следващите дни". САЩ ще работят със съюзниците си по мерките за прекъсване на "злонамерената и дестабилизираща дейност на иранския режим", каза Йелън, като добави, че може да има "още какво да се направи" по отношение на търговията с петрол на Техеран.

Какво смята ЕС

Според четирима души, запознати с въпроса, все по-голямо мнозинство от страните в ЕС подкрепя новите санкции, които ще бъдат насочени срещу иранските мрежи, снабдяващи подкрепяните от Техеран военни групи в региона. Но някои европейски служители се опасяват от по-нататъшна ескалация на напрежението с действия, насочени срещу т.нар. "Ос на съпротивата" - която включва "Хизбула" в Ливан, "Хамас" в Газа, бунтовниците хути в Йемен и иракските милиции - в този нестабилен период за Близкия изток, съобщава Financial Times.

Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че ЕС вече е наложил санкции върху иранските военни доставки, използвани от Русия във войната ѝ срещу Украйна. Тя припомни, че в края на миналата година Германия, Франция и други партньори от ЕС са настоявали за разширяване на обхвата на санкциите, така че да включват и други видове ракети от иранския арсенал, "с оглед на начина, по който Иран и неговите пълномощници дестабилизират Близкия изток". Сега това вероятно ще се случи наистина.

"Надявам се, че сега ние като ЕС най-накрая ще можем да направим тази стъпка заедно", обяви Бербок.

В допълнение към включването в черния списък на иранските програми за производство на ракети и дронове, САЩ ще се насочат и към структури, подкрепящи иранската Революционна гвардия и министерството на отбраната на странната, заяви президентският съветник по националната сигурност Джейк Съливан. "Тези нови санкции и други мерки ще продължат постоянния натиск за ограничаване и намаляване на военния капацитет и ефективността на Иран, както и за противопоставяне на целия спектър от проблемни действия", каза той.

Западните правителства работят по координиран отговор на иранското ракетно нападение срещу Израел от уикенда и ще обсъдят възможностите си на срещата на външните министри от Г-7 в Италия тази седмица.

Избягване на пълномащабен регионален конфликт

И все пак, макар да искат да изглежда, че предприемат решителни мерки, те също така се стремят да намалят напрежението в региона и да избегнат избухването на пълномащабен конфликт.

"Онези, които все още са против [разширяването на санкциите], се опасяват, че това може да дестабилизира отношенията с Иран и да ни лиши от влияние върху Техеран", заяви служител на ЕС, информиран за хода на преговорите. Г-7, както и ЕС, заявиха след иранската атака, че са готови "да предприемат допълнителни мерки сега и в отговор на по-нататъшни дестабилизиращи действия".

Иран, който извърши атаката в отговор на предполагаем израелски удар по сградата на консулството му в Дамаск в началото на месеца, вече е обект на стотици западни санкции. Обявяването на 120-хилядната Революционна гвардия - най-мощното крило на иранската армия, за терористична организация би било по-сериозен отговор от разширяването на санкциите срещу военното оборудване.

Но европейски и британски държавни служители се опасяват, че подобна стъпка би увеличила риска от ответни действия от страна на Иран, включително би могла да доведе до възможността Техеран да прекъсне дипломатическите връзки или да посегне на лица с двойно гражданство в техните страни. Нидерландия, Швеция и Чехия призоваха за мерки, насочени директно срещу Революционната гвардия, заявиха трима дипломати, но това е било отхвърлено от множество държави, включително Германия и Франция. Санкциите на ЕС изискват съгласието на всички 27 държави членки. Германски официални лица твърдят, че не са изпълнени правните условия за включване на Революционната гвардия в списъка на ЕС с терористични организации. По-специално тя не е извършила терористична атака на територията на евросъюза.

Членовете на гвардията действат паралелно с конвенционалната армия на Иран, за да защитават страната от вътрешни и външни заплахи. Нейните сили "Кудс", които отговарят за операциите в чужбина, координират обучението и въоръжаването на многобройните паравоенни групировки, които Иран подкрепя в целия регион.

Санам Вакил, директор за Близкия изток в Chatham House, заяви пред британското издание Financial Times, че европейските столици се опитват да "пресекат границата между деескалацията и демонстрацията на смислен отговор на иранската атака". "Но все още се обсъжда ползата от забраната" на гвардейците, "както и по-широкото въздействие, което тя може да има върху сигурността", каза Вакил.

По принцип е необичайно едно правителство да обяви военните сили на друга държава за терористична организация, въпреки че САЩ направиха това спрямо гвардейците през 2019 г. по време на тогавашния президент Доналд Тръмп. Риши Сунак, премиерът на Великобритания, която започна преглед на въпроса за забраната на гвардията през 2022 г., заяви в понеделник, че организацията представлява "значителна заплаха за безопасността и сигурността на Обединеното кралство и нашите съюзници".

В британското правителство отдавна има разногласия по въпроса за забраната на Революционната гвардия. Някои служители смятат, че подобна стъпка би накарала Техеран да прекъсне изцяло отношенията си с Обединеното кралство. Те твърдят, че британското посолство в Техеран е ценно както за САЩ, така и за официален Лондон.

Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви след виртуалната среща на външните министри на ЕС във вторник вечерта, че по искане на държавите членки служители от Брюксел ще започнат работа по текста на новите санкции. Очаква се обсъжданията да продължат на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел в сряда. "Няма да повишаваме напрежението", заяви друг дипломат от ЕС. "Санкции отвъд безпилотните летателни апарати, които да включват Революционната гвардия, са напълно изключени", допълва той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 5

    Иран отговори на израелското нападение срещу консулството си в Дамаск, при което бяха убити 13 ирански граждани. Няма данни при иранския отговор да е атакуван град или да има жертва.

    Превърналото се в шаблон "САЩ и ЕС" говори за сиамственост, срастване и доброволно обезсмисляне. Това ще е така, докато демократите паднат на изборите наесен. След това ЕС ще изпадне отвсякъде.
    "САЩ и ЕС" не намериха за нужно да предприемат каквито и да било мерки срещу Израел, който с нападението над дипломатическото представителство провокира ескалацията, а за 6 месеца в Газа изби 34000 мирни палестинци, от които 2/3 са жени и деца.
    Шаблонът "САЩ и ЕС" може да се замени с "лицемерния Запад".

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Западът е лицемерен, а Путин е света вода ненапита. Нищо че до 20.02.2022 упорито твърдеше че няма да напада Украйна. Ти усещаш ли се какви смешки пишеш, докторе?

    Нередност?
Нов коментар