🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фентанилът - американският масов убиец

Четвъртата вълна на опиоидната криза залива почти всяко кътче на САЩ въпреки правителствените мерки

Контрабандистите пренасят наркотика по суша през американско-мексиканската граница, чрез дронове или пътуват по вода
Контрабандистите пренасят наркотика по суша през американско-мексиканската граница, чрез дронове или пътуват по вода
Контрабандистите пренасят наркотика по суша през американско-мексиканската граница, чрез дронове или пътуват по вода    ©  Schutterstock
Контрабандистите пренасят наркотика по суша през американско-мексиканската граница, чрез дронове или пътуват по вода    ©  Schutterstock
Темата накратко
  • САЩ са изправени пред най-смъртоносната криза, предизвикана от синтетичния опиоид фентанил.
  • Китайски доставчици почти необезпокоявано снабдяват мексиканските картели с прекурсори за производството.
  • Властите в Мексико полага минимални усилия, за да спрат криминалните синдикати и притока на наркотика през американската граница.

"Ще насърчим развитието на филантропията, ще изградим красиво и хармонично общество." Това гласи цитат от заглавната страница на сайта на Hebei Guanlang Biotechnology Co., Ltd. - китайски фармацевтичен производител. Отделните химични съединения, които предлага, имат кратко описание на свойствата си, без много допълнителна информация, а онлайн магазинът изглежда напълно законен. Същевременно в доклад на Министерството на правосъдието на САЩ от октомври 2023 г. компанията е обвинена в продажба на прекурсори на фентанила и други опиоиди.

"Основният производител на фентанил са мексиканските картели. Те купуват прекурсори от китайски доставчици, синтезират опиоида в Мексико и го продават в САЩ", обяснява пред "Капитал" Ванда Фелбаб-Браун, експерт по организирана престъпност и старши сътрудник в американския аналитичен институт Brookings.

Нелегално преминаващият през границата фентанил заедно с други подобни вещества захранва най-тежката криза с наркотици в историята на САЩ. През последните години наркопазарът там е доминиран от комбинацията на някакъв стимулант с фентанил, който иначе е болкоуспокояващо, синтезирано на базата на морфина, но е 100 по-силно от него. Експерти определят тази тенденция като "четвъртата вълна в опиоидната криза". Пандемията от коронавирус допълнително влошава ситуацията и през 2021 г. за пръв път в САЩ смъртните случаи от предозиране надхвърлят 100 хил. души, а през следващата година числото стига до 110 хил. души, като повече от две трети са причинени от фентанил.

Комерсиален триумф, здравна трагедия

От средата на 90-те години на миналия век до началото на този американският фармацевтичен гигант Purdue Pharma започва активно да рекламира на лекари и медицински сестри новото си лекарство "Оксиконтин". В резултат на успешния маркетинг предписването на въпросния медикамент като болкоуспокояващо за хронична болка се увеличава драстично. От 1996 до 2002 г. издадените рецептите за "Оксиконтин" скачат десетократно от 670 хил. годишно на повече от 6 млн., пише в. Guardian. Хапчето съдържа оксикодон, полусинтетичен опиоид, донякъде свързан с морфина и първоначално базиран на елементи от опиумен мак. Има силно пристрастяващ ефект и докато здравните власти осъзнаят това, броят на зависимите се увеличава. Предписването му е ограничено, но това не спира вече пристрастените да се обърнат към нелегалния пазар. Здравната криза се разпространява из цялата страна, а бюлетин на Американската асоциация за обществено здравеопазване от 2009 г. определя възхода на лекарството като "комерсиален триумф, здравна трагедия".

В отговор на засиленото търсене мексиканските картели внасят на територията на САЩ хероин. През 2013 г. обаче благодарение на силно развитата и подлежаща на слаб контрол китайска фармацевтична индустрия навлиза фентанилът, с което започва третата вълна на кризата с наркотиците. По това време опиодът се продава като готов продукт директно на търговци на едро и дребно, дори на самите клиенти. Изпраща се по пощите. Появата на лекарството прави впечатление на мексиканските криминални организации, които бързо осъзнават потенциала му - фентанилът е 50 пъти по-силен от хероина и значително по-евтин. Наркотрафикантите започват да смесват двата наркотика, което е стратегия за намаляване на разходите.

Наркотикът е превзел не само САЩ, но и Канада и Мексико, въпреки че последните отричат в държавата изобщо да се произвежда синтетичният опиоид.

Ванда Фелбаб-Браун

експерт от Brookings

Американските власти също забелязват влошаващата се епидемия, но отговорът им се бави. Едва през 2019 г. китайският президент Си Цзинпин обявява контролирането на всички варианти на фентанила, като така изпълнява обещанието си към тогавашния американски държавен глава Доналд Тръмп, дадено предишната година. Медикаментът обаче не се забранява напълно, тъй като има важни медицински приложения - като упойка, болкоуспокояващо за онкоболни в последен стадий и т.н.

Общите усилия на Пекин и Вашингтон отбелязват напредък в борбата със синтетичния опиоид, но въпреки това смъртните случаи продължават да растат. Всъщност наложеният строг контрол над готовия фентанил и неговите разновидности принуждава наркокартелите да го произвеждат сами. Повечето прекурсори на фентанила не са регулирани поради широката си употреба в различни сфери, което прави набавянето им сравнително лесно. Китай ограничава продажбата на някои първични вещества, но поради обтегнатите отношения със САЩ постепенно спира всякакво сътрудничество по въпроса.

В резултат на проведените разговори между сегашния американски президент Джо Байдън и китайския му колега Си Цзинпин през ноември 2023 г. е създадена обща работна група за борба с наркотиците, която се среща за пръв път на 30 януари тази година. По-късно през февруари министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас разговаря със своя китайски колега Уан Сяохун във Виена. Високопоставени американски служители определят дискусията като "искрена и конструктивна", а Voice of America прогнозира, че за проблема ще се предприемат реални мерки.

Изгодният бизнес на мексиканските картели

Мексиканските картели играят централна роля в създалата се ситуация у съседите им. Картелът "Синалоа" е един от главните вносители на фентанил в САЩ. В обвинителните актове публикувани от американската Агенция за борба с наркотиците през 2023 г. се посочва, че настоящите лидери на криминалната организация - синовете на Хоакин "Ел Чапо" Гусман, известни като "Лос Чапитос", инвестират във фенатил от 2014 - 2015 г. насам. Именно те преобразяват наркоиндустрията и се съсредоточават върху синтетичните опиоди. "Бизнес решението" им се оказва повече от доходоносно и картелът печели между 700 млн. и 1 млрд. долара годишно според окончателния доклад за 2022 г. на Комисията за борба с трафика на синтетични опиоиди.

"Правителството на Мексико полага минимални усилия, за да спре криминалните синдикати и притока на фентанил към САЩ. Под натиска на Вашингтон местните служби спорадично участват в акции срещу картелите", коментира Фелбаб-Браун. И допълва, че мексиканските власти отново под американски натиск са разбили нелегални лаборатории, чийто брой обаче е преувеличен от медиите. "Кабинетът на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор е неспособен и не желае да се бори с огромното влияние, което картелите имат върху държавата", обобщава експертът.

Фентанилът е лесен и евтин за производство. Един килограм чист продукт се синтезира за няколко дни в нелегални лаборатории с размерите на стандартен гараж за автомобил. Помещенията могат да бъдат скрити както в градовете, така и в мексиканските джунгли и отдалечени райони. За сравнение - за извличането на същото количество хероин са необходими 50 хектара с опиумен мак, чието отглеждане изисква продължителната работа на десетки земеделци.

"Контрабандистите пренасят наркотика по суша през американско-мексиканската граница, чрез дронове или пътуват по вода", посочва Фелбаб-Браун. Използват се и т.нар. мулета, 86.2% от които са американски граждани по данни на Комисията по наказанията на САЩ. Когато фентанилът е под формата на хапчета, той е трудно различим от другите лекарства, а това допълнително затруднява работата на властите.

"Епидемията с фентанил в Северна Америка е най-смъртоносната подобна криза някога в историята. Наркотикът е превзел не само САЩ, но и Канада и Мексико, въпреки че последните отричат в държавата изобщо да се произвежда синтетичният опиоид", коментира Фелбаб-Браун. Но най-притеснителната характеристика на настоящата четвърта вълна на кризата е появата на т.нар. полинаркотици, които обикновено съдържат комбинация от фентанил с метамфетамин или кокаин. Това смесване на опиоиди със стимуланти затруднява лечението при предозиране.

За САЩ опиоидната криза е проблем както на външната, така и на вътрешната политика. Затова решението на проблема изисква многостранен подход, който според Фелбаб-Браун трябва да включва редица подобрения в областта на здравната система и превенцията, засилени мерки срещу криминални организации, както и повече дипломатически усилия и сътрудничество с други държави. Иначе на хоризонта се задава и пета вълна.