🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Може ли Тръмп да загуби президентските избори в САЩ заради абортите

Докато републиканците смекчават риториката си, за да не загубят гласове, демократите се възползват от ситуацията и ги атакуват

Тръмп не може да си позволи твърде крайна позиция относно абортите, защото заради нея ще изгуби още модерни консерватори
Тръмп не може да си позволи твърде крайна позиция относно абортите, защото заради нея ще изгуби още модерни консерватори
Тръмп не може да си позволи твърде крайна позиция относно абортите, защото заради нея ще изгуби още модерни консерватори    ©  Reuters
Тръмп не може да си позволи твърде крайна позиция относно абортите, защото заради нея ще изгуби още модерни консерватори    ©  Reuters
Темата накратко
  • Правото на аборт е един от основните въпроси за гласоподавателите преди президентските избори в САЩ през ноември.
  • Тръмп се опитва да се разграничи от предишните си крайни възгледи, за да не загуби цели щати в надпреварата.
  • Байдън се възползва от ситуацията и води агресивна кампания срещу опонента си.

Никой друг президент в американската история вероятно не е оказал такова сериозно влияние върху правото на аборт както Доналд Тръмп. На 24 юни 2022 г. с шест гласа срещу три Върховният съд в САЩ отмени действието на решението по делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г., което обявява аборта за конституционно право в цялата страна. Трима от съдиите са назначени лично от бившия президент и след отпадането на правото Тръмп многократно се хвали с постигнатото.

Обществената реакция обаче е изключително отрицателна и на междинните избори през същата година Републиканската партия губи мнозинството си в Сената. Сега същата тази тема може потенциално да струва президентския стол на Тръмп на вота през ноември. Осъзнавайки това, кандидатът на републиканците опитва да се разграничи от спорния въпрос, без обаче да губи ценна подкрепа.

От една страна, той трябва да угоди на евангелистите от партията му, които настояват за национална забрана на абортите. От друга, Тръмп не може да си позволи твърде крайна позиция, защото заради нея ще изгуби още модерни консерватори. "Абортът вероятно няма да бъде основният въпрос, решаващ изборите, но е ключов за жените, и по-специално за жените от предградията", коментира д-р Луис Перон, политолог, консултант и TEDx говорител, базиран в Швейцария.

Абортът вероятно няма да бъде основният въпрос, решаващ изборите, но е ключов за жените, и по-специално за жените от предградията.

д-р Луис Перон

политолог, консултант и TEDx говорител, базиран в Швейцария

Според скорошно проучване на The Wall Street Journal 57% от гласоподавателките от предградията смятат мерките на Тръмп за твърде рестриктивни, като за 39% от тях абортите са най-важният въпрос на предстоящите избори.

Аризона забранява абортите

Преди дни Върховният съд на Аризона върна забрана за абортите от 1864 г., като изключения не се допускат дори при случаи на изнасилване или инцест, съобщава The Washington Post. Решението ще влезе в сила до няколко седмици и поставя на изпитание подкрепата за републиканците в щата. Жителите на Аризона искат правото на аборт да се гласува през ноември, но за целта трябва да се съберат близо 384 хил. подписа до 4 юли, отбелязва AP.

Съдебното решение дойде само няколко дни след като Флорида прие забрана за аборт след шестата седмица, когато повечето жени дори не знаят, че са бременни. Адвокати и активисти обаче събраха повече от милион подписа и през ноември ще се гласува манипулацията да се провежда до 23-ата седмица. За да влезе в сила поправката, 60% от хората трябва да са съгласни.

Като "колебаещ се щат" (т.е. такъв, който може да бъде спечелен както от демократите, така и от републиканците), Аризона може да изиграе ключова роля в президентските избори.

"След връщането на забраната в Аризона Републиканската партия промени позицията си и започна да осъжда решението", коментира The Washington Post. На 8 април Тръмп, чиито виждания по темата многократно се променяха през последните месеци, казва във видео, публикувано в социалните мрежи, че въпросът с абортите трябва да бъде решен от всеки отделен щат. "Сега от щатовете зависи да постъпят правилно", каза бившият президент. По-късно Тръмп намекна, че всичките му досегашни изказвания по темата трябва да бъдат пренебрегнати, и заяви, че ако бъде преизбран в Белия дом, никога няма да подпише закон, забраняващ абортите в цялата страна.

Смекчаването на риториката е опит за справяне със ситуацията, за създаването на която Тръмп значително допринесе. И докато част от медиите приветстваха новата му позиция като по-модерна, експерти и анализатори предупредиха, че обещанията на бившия президент целят единствено да успокоят масите.

Към момента в 16 щата действа почти пълна забрана на прекъсването на бременността, а в други три забраната е след 12 -15 гестационна седмица. До референдум може да се стигне в Небраска, Монтана, Южна Дакота, Мисури, Арканзас, Колорадо и Невада, където тече събирането на достатъчно подписи.

Агресивната кампания на демократите срещу Тръмп

Няколко часа след публикуването на изявлението на Тръмп неговият демократически опонент и настоящ американски президент Джо Байдън оповести своя отговор също в социалните мрежи. Във видео кандидатът на Демократическата партия обвинява конкурента си за отмяната на "Роу срещу Уейд" и обещава, че ще върне конституционното право, ако бъде преизбран. В същия ден предизборната кампания на Байдън публикува и клип, разказващ историята на Аманда Зуравски от Тексас, която почти губи живота си заради помятане. Когато отива в спешното отделение, лекарите й отказват помощ, тъй като в щата абортите вече са забранени. Видеото завършва с думите: "Доналд Тръмп направи това."

Клипът е предизвикал с 35% повече ангажираност в X, отколкото позицията на Тръмп в Truth Social. Предизборният екип на Байдън публикува информация за репродуктивните права общо 70 пъти в 24-те часа след изявлението на бившия президент.

Този агресивен и целеви подход показва колко демократите залагат на въпроса с репродуктивната свобода, за да надделеят над републиканците. "Това, което правите като кампания в подобна ситуация, е напълно да се възползвате. И както изглежда, Джо Байдън прави точно това", отбелязва д-р Перон. Според източник, запознат с плана на кампанията на президента, екипът му се готви да увеличи значително платените предизборни реклами за абортите в Аризона, пише NBC News.

Лицето на кампанията за борбата за разрешаването на абортите е вицепрезидентът Камала Харис. По думите на същия източник на NBC още преди забраната в Аризона Харис е записала няколко видеа относно 160-годишния закон за абортите. В рамките на четири дни вицепрезидентът организира две събития за репродуктивна свобода в Аризона и в Невада - и двата са "колебаещи се щати".

През март Белият дом предприе безпрецедентната стъпка да изпрати Харис в клиника за аборти в Минесота, за да подчертае усилията на администрацията да защити репродуктивните права. Това беше първото посещение на президент или вицепрезидент в клиника, която извършва манипулацията, коментира USA Today. Кампанията на Байдън планира да изпрати Зуравски и Кейтлин Джошуа - две жени, пряко засегнати от забраните за аборти, в Северна Каролина и в Уисконсин в близките дни.

"Тръмп е отговорен за отменянето на "Роу срещу Уейд", за забраната в Аризона и за жестоките мерки, които отнемат свободата на жените в цялата страна, и той се гордее с това", казва Сарафина Читика, един от говорителите на кампанията на Байдън. И допълва: "Ще работим денонощно до ноември, за да сме сигурни, че и избирателите го знаят."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар