🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Румъния увеличава доставките на оръжие от Южна Корея

Букурещ се готви да сключи договор с Hanwha Aerospace за доставка на допълнителни оръжейни системи

Полша също разширява военното си сътрудничество със Сеул
Полша също разширява военното си сътрудничество със Сеул
Полша също разширява военното си сътрудничество със Сеул    ©  Reuters
Полша също разширява военното си сътрудничество със Сеул    ©  Reuters

Президентите на Южна Корея и Румъния обещаха да засилят сътрудничеството в областта на отбранителната промишленост, тъй като Сеул се стреми да се утвърди като четвъртия по големина износител на оръжие в света. Новината идва на фона на съобщенията за подготвяни огромни допълнителни договори между двете страни, съобщава Reuters.

Президентът Юн Сук Йол прие румънския си колега Клаус Йоханис на среща на върха и обеща да засили сътрудничеството в отбранителната промишленост, включително съвместното производство на оръжия, се казва в изявление.

Министърът на отбраната на Южна Корея Шин Уон-сик прие заместник-министъра на отбраната на Полша Павел Бейда на фона на съобщенията за предстоящ договор на Букурещ с Hanwha Aerospace за доставка на допълнителни оръжейни системи и преговорите за финансиране.

Южна Корея се превърна в основен играч в световния износ на отбранителни продукти, а нахлуването на Русия в Украйна отвори вратите на нейната промишленост за подписване на мащабни договори от Европа, Близкия изток и Азия.

Най-големият южнокорейски производител в областта на отбраната Hanwha Aerospace работи по сделка на стойност 1 трлн. вона (725.7 млн. долара) за доставка на гаубица К9 за Румъния, което ще бъде първият договор в областта на отбраната с тази страна, съобщи по-рано тази година Korea Economic Daily. Hanwha засега отказват да коментират информацията.

По време на конферентен разговор за финансовите резултати през февруари компанията заяви, че през първото тримесечие ще обяви сделка за износ на оръжие с Румъния, но такава не беше обявена. Миналата година компанията подписа меморандум за разбирателство с румънската държавна отбранителна компания за износ на самоходна гаубица К9 и бойна машина на пехотата.

  • Полша също е активна

Полша, която увеличава разходите си за отбрана, се съгласи да закупи оръжия на стойност 22 млрд. долара от Южна Корея в най-голямата сделка за оръжия в историята на страната.

Във вторник южнокорейският вестник Dong-a Ilbo съобщи, позовавайки се на източници от отбранителната индустрия, че тази седмица Полша ще подпише договор за 70 допълнителни ракетни артилерийски установки Chunmoo на стойност 1.6 млрд. долара, които ще бъдат доставени от Hanwha Aerospace. От Hanwha също са отказали да коментира тази информация.

Посещението на военна делегация от Варшава идва в момент, когато двете страни работят за разширяване на финансирането на закупуването на оръжия от Южна Корея. Пречка са обаче действащите в момента законови ограничения на кредитите за улесняване на такива сделки. През февруари южнокорейският парламент гласува за облекчаване на ограниченията за държавната банка за експортно финансиране, което може да подпомогне преговорите за втората фаза на сделката с Полша, твърдят източници на агенцията.

Полша вече се съгласи да закупи повече от 150 гаубици K9 за 2.6 млрд. долара и 288 ракетни установки Chunmoo. Отделно Варшава ще купи танкове К2, произведени от Hyundai Rotem, и изтребители от Korea Aerospace Industries.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар