Водещ производител на оръжия призовава за създаване на Железен купол в Европа

Старият континент се стреми към по-добра интеграция на противовъздушните системи, докато опасността от руска агресия остава

Разработването на по-добре интегрирани европейски системи за противовъздушна и противоракетна отбрана е приоритет за Брюксел, който настоява страните членки да споделят технологии, за да запълнят пропуските в способностите на континента
Разработването на по-добре интегрирани европейски системи за противовъздушна и противоракетна отбрана е приоритет за Брюксел, който настоява страните членки да споделят технологии, за да запълнят пропуските в способностите на континента
Разработването на по-добре интегрирани европейски системи за противовъздушна и противоракетна отбрана е приоритет за Брюксел, който настоява страните членки да споделят технологии, за да запълнят пропуските в способностите на континента    ©  Reuters
Разработването на по-добре интегрирани европейски системи за противовъздушна и противоракетна отбрана е приоритет за Брюксел, който настоява страните членки да споделят технологии, за да запълнят пропуските в способностите на континента    ©  Reuters

Главният изпълнителен директор на Rheinmetall, най-големия производител на боеприпаси в Европа, смята, че европейските лидери трябва да обмислят инсталирането на системи за противовъздушна отбрана с малък обсег, подобни на израелския Железен купол.

Коментарите на Армин Папергер идват в момент, когато столиците на ЕС увеличават военните разходи заради опасения от бъдеща руска агресия на континента и се стремят да се справят с дългогодишните ограничения във вече съществуващите отбранителни системи.

Папергер заяви, че противовъздушната отбрана с малък обсег е "нещо, което искат да създадат в Европа", посочвайки аспект от подкрепяната от Берлин инициатива Sky Shield ("Европейски небесен щит"). Проектът за засилване на противовъздушна отбрана на Стария континент беше предложен от германския канцлер Олаф Шолц през август 2022 г. Към момента 21 европейски държави са се присъединили към инициативата, а неин най-голям критик продължава да бъде Франция. Според Париж проектът е зле замислен, тъй като пропуска произведените в Европа системи за противовъздушна отбрана, включително френско-италианския SAMP/T от MBDA.

"Също така смятам, че е добра идея да имаме европейско решение, подобно на Железния купол", отбелязва пред Financial Times изпълнителният директор.

Железният купол има обсег до 70 км и се използва от Израел от 2011 г. за прихващане на ракети с малък обсег. Защитата на големи части от континентална Европа с подобна система беше отхвърлена като пресилена от анализатори, но въпреки това страните - членки на ЕС, инвестираха в набор от технологии за противовъздушна отбрана.

Друг европейски изпълнителен директор в отбранителния сектор каза, че Европа вече "разполага с всички средства за създаването на въздушна отбрана. Единствено трябва да се реши дали да се използват или не".

През февруари Rheinmetall съобщи, че е продал на германските въоръжени сили за 600 млн. евро своята система за противовъздушна отбрана с малък обсег Skyranger 30, която според компанията може да се използва и срещу дронове.

Разработването на по-добре интегрирани европейски системи за противовъздушна и противоракетна отбрана е приоритет за Брюксел, който настоява страните членки да споделят технологии, за да запълнят пропуските в способностите на континента.

Стратегията за отбрана на ЕС призовава за "способности, свързани с интегрирана европейска противовъздушна и противоракетна отбрана" до 2035 г., а ново предложение за индустрията, внесено от Европейската комисия този месец, включва бюджетна подкрепа от блока за "европейски отбранителни проекти от общ интерес".

Интегрираните системи за противовъздушна и противоракетна отбрана бяха посочени като един от 22-те приоритета на отбранителните способности на ЕС, като Брюксел настоява държавите членки да разработят "напълно оперативно съвместими способности от следващо поколение" във въздушната отбрана, които работят със съществуващите системи на НАТО, пише Financial Times.

Европейският съюз работи и по нова отбранителна стратегия, която има за цел да стимулира съвместните доставки и за първи път поставя цели за закупуване от производители в блока вместо от САЩ.

Ръководителите на отбранителната индустрия също призоваха за по-голямо сътрудничество и партньорства между компаниите, за да се намали дублирането и да се укрепи индустриалната база на Европа в дългосрочен план.

Роберто Чинголани, главен изпълнителен директор на Leonardo, базираната в Рим авиокосмическа и отбранителна група, каза пред FT, че "всеки говори с всеки". "Обсъждаме с различните компании кои са възможните пътища и по-удобни решения", за да помогнем за защитата на европейските граждани.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 4

    Това са пълни глупости!
    По две фундаментални причини:
    1. Територията на ЕС е 191 пъти (сто деветдесет и един пъти!!) по толяма от тази на държавата Израел;
    2. ЕС не разполага с ВПК, който може да подстигури дори в далечно бъдеще подобна ефективна система;
    3. Изграждането тепърва на сериозен ВПК изисква стотици млрд € вложения и огромни енергийни ресурси. ЕС не разполага нито с едното, нито с другото.

    Т.е. нищо от това няма и ефимерна въможност да се реализира. Големите страни от ЕС са със стотин млрд. дългове, с космически дефицити, с невъзможност да покрият дори скандалните 2% за военен бюджет в Нато, с небоеспособни подобия на армии, загива металургията им, забегва машиностроенето, а ще препасват на гол тумбак чифте пищови!

    Rheinmetall произвежда къси серии на уникални и безумно скъпи въоръжения, които продава на набаби от Арабия. Вермахтът не купува най-хай въоръженията на Rheinmetall, просто защото не са му по джоба...

    Ракетите на "железния купол" са за стотин млн $ всяка, докато атаката може да се извърхи с 10-20 герана за по 30-40 хил $. Можете ли да смятате? Колко вълни от евтини "гаражни ракети" ще може да отрази боекомплекта на "купола"?
    Когато на третия ден на гражданската война на Хамас изтощи запасите на Израел, кой му даде нови ракети? САЩ! Ама САЩ не са работилницата на света. Работилницата е Китай...Налудно звуче Китай да въоръжава Европа, нали?

    Но Папенгер е бизнесмен и предпочита да кове желязото, докато е горещо и да обещава на шашнатите западни политици всички, каквото поискат, срещу финансиране, дебело жинансиране!
    Нищо ново - Блинкен миналия декември със същото убеждаваше Конгреса да отпуснат млрд € за Украина: 90% от парите остават в американския ВПК...

    Тъжни заключения...

    Нередност?
  • 6
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#4] от "masay":

    това твоето са пълни глупости

    Нередност?
  • 7
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    До коментар [#6] от "Peter_Griffin":

    Там е работата, че не са глупости.

    Нередност?
Нов коментар