НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

ESG инвестиции в Русия поставят сектора на кръстопът

Устойчиви фондове държат руски облигации и акции на компании като "Газпром"

Точно преди войната 14% от устойчивите фондове в световен мащаб са държали руски активи, изчисляват изследователи от Morningstar.
Точно преди войната 14% от устойчивите фондове в световен мащаб са държали руски активи, изчисляват изследователи от Morningstar.
Точно преди войната 14% от устойчивите фондове в световен мащаб са държали руски активи, изчисляват изследователи от Morningstar.    ©  Reuters
Точно преди войната 14% от устойчивите фондове в световен мащаб са държали руски активи, изчисляват изследователи от Morningstar.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондове, обозначаващи се като ESG, притежават дялове от руските държавни компании "Газпром" и "Роснефт", както и от най-големия руски кредитор - Сбербанк. Инвеститори, които заявяват, че се ангажират с устойчиво развитие на околната среда, обществото и управлението, също така са държали руски държавни ценни книжа, с което на практика са предоставяли средства за попълването на хазната на държавата агресор, разкри Bloomberg. Така инвеститорското движение, което промотира себе си като защитник на човечеството и планетата, се оказва въвлечено във финансирането на автократичен режим, който сложи началото на най-тежкия военен конфликт в Европа след Втората световна война.

"ESG инвеститорите са се провалили", коментира Пол Клементс-Хънт, ръководител на групата, която полага основите на ESG в средата на първото десетилетие на XXI в. Въпросните критерии се използват неефективно, а инвеститорите трябва да измерват рисковете в целите системи, а не само корпоративните рискове, но вместо това желанието за печалби надделява над всичко, казва още той.

Нахлуването на Русия в Украйна бързо разкри неочаквана експозиция в голяма част от света на ESG инвестициите. Точно преди войната 14% от устойчивите фондове в световен мащаб са държали руски активи, изчисляват изследователи от Morningstar. Индустрията на устойчивото инвестиране се оценява на 40 трлн. долара и добива все по-голяма популярност.

Средата също е важна

Тези, които представляват по-масовата страна на ESG инвестирането, твърдят, че погрешното разбиране на термина е широко разпространено. То всъщност е инструмент за оценка и защита на инвестициите от екологични, социални и управленски рискове, твърдят някои от най-големите фирми, работещи и анализиращи данни за ESG. Според тях устойчивостта и етиката не бива да се бъркат - устойчивите и ESG фондове са различни от етичните, коментира Хортенз Биой от Morningstar.

Затова ESG фондовете могат да инвестират във всичко - от производители на конвенционални оръжия до компании за изкопаеми горива. Най-големият ETF, фокусиран върху ESG, iShares ESG Aware MSCI USA на BlackRock, e на стойност 23.7 млрд. долара и притежава акции на компании като Raytheon Technologies и Exxon Mobil.

Някои смятат, че пълното отхвърляне на руските активи е в ущърб и на "добрите" компании. Такива са например технологичните фирми, които се опитват да осигурят прозрачност въпреки ограниченията на Путин. Освен ако бизнесът не е инструмент на деспотичен режим, е важно да се прави разлика между компанията и страната, в която тя оперира, смята Рейчъл Робашиоти, основател на Adasina Social Capital, която управлява ETF на стойност 89 млн. долара, фокусиран върху социалната справедливост.

Изследователски компании като Sustainable Market Strategies обаче твърдят, че отдавна съветват клиентите си да стоят далеч от Русия, а напоследък и от Китай. Според тях инвеститорите трябва да взимат предвид не само конкретната компания, но и заобикалящата я среда.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар