🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна | Около 100 цивилни са евакуирани от Мариупол, още хора остават блокирани; Сигнали, че Русия се готви да завземе Молдова

Експлозии в руския град Белгород до границата с Украйна; Русия не бързала да приключи войната до 9 май; Украйна твърди, че е ударила два руски кораба

Служители на ООН помагат на напусналите Мариопул във временен център за настаняване в района на Донецк
Служители на ООН помагат на напусналите Мариопул във временен център за настаняване в района на Донецк
Служители на ООН помагат на напусналите Мариопул във временен център за настаняване в района на Донецк    ©  Reuters
Служители на ООН помагат на напусналите Мариопул във временен център за настаняване в района на Донецк    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Около 100 цивилни граждани бяха евакуирани от стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол в неделя, след като останаха обсадени вътре в продължение на седмици. Операцията беше организирана от Червения кръст и ООН и координирана с двете страни в конфликта. "За първи път от началото на войната този жизненоважен коридор заработи", каза украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си нощно видео. Хората са били изведени до център за временно настаняване в района на Донецк и се очаква да пристигнат в контролирания от украинците град Запорожие днес.

Смята се, че в бункерите и тунелите под завода все още остават около 1000 цивилни граждани и 2000 бойци, посочва Guardian. Според представител на Националната гвардия на Украйна ще са необходими поне още две операции по евакуация, за да бъдат изведени всички хора. В същото време по информация на властите в Мариупол Русия е подновила бомбардировките веднага след като автобусите с цивилните са потеглили.

Междувременно рано сутринта в понеделник е имало две силни експлозии в руския град Белгород, който се намира непосредствено до северната граница с Украйна. Информацията беше съобщена в Telegram от губернатора на областта Вячеслав Гладков, който посочи, че няма жертви и разрушения. Миналия месец Русия обвини Украйна, че неин хеликоптер е атакувал склад за гориво в Белгород, но Киев отхвърли твърденията.

2 май

Важните събития от деня

  • Лавров: Русия не цели да приключи войната в Украйна до 9 май
  • Украйна твърди, че е ударила два руски кораба с дрон
  • Русия "се готви да завземе Молдова"


13:08

Русия "се готви да завземе Молдова"

Русия ще се опита да отвори нов фронт срещу Украйна откъм Молдова, твърдят украински военни източници, цитирани от британския вестник The Times.

Според единия от източниците има няколко индикации, че в близко бъдеще се подготвя атака срещу бившата съветска република, която има само 3250 войника в армията си. Успешно завладяване на Молдова ще позволи на руските войски да навлязат в Украйна от запад през черноморското пристанище Одеса.

"Смятаме, че Москва вече е взела решение да нападне Молдова. Съдбата на Молдова е решаваща. Ако Русия поеме контрола, от военна гледна точка ние ще бъдем по-лесна мишена и опасността за Украйна ще бъде значителна", твърди източникът.

В региона на Приднестровието напрежението нараства, като вече имаше няколко необяснени експлозии.

12:04

Украйна твърди, че е ударила два руски кораба с дрон

Украйна твърди, че е ударила два руски патрулни кораба в Черно море. "Два кораба Raptor бяха унищожени рано тази сутринта до Змийския остров", обяви главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, цитиран от ВВС.

Видео, публикувано от украинските военни, чиято достоверност все още не е потвърдена, показва насочването на ракети от въздуха към два кораба, които патрулират в Черно море.

Москва все още не е коментирала твърдението.

9:13

Лавров: Русия не цели да приключи войната в Украйна до 9 май

Празненствата по случай Деня на победата на 9 май нямат отношение към войната в Украйна. Това твърди външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за италианската телевизия Mediaset. По думите му Москва не смята за прибързва приключването на "специалната военна операция" за годишнината от победата над нацистка Германия.

"Нашите военни няма изкуствено да съобразяват действията си с никоя дата, включително и с Деня на победата", казва той, цитиран от Al Jazeera. "Скоростта на операцията в Украйна зависи на първо място от нуждата да се минимизират рисковете за цивилното население и руските военнослужещи", добавя той.

1 май

Важните събития от деня

  • Нанси Пелоси се е срещнала със Зеленски в Киев
  • ЕС може да се откаже от руски петрол до края на годината


13:00

Нанси Пелоси се е срещнала със Зеленски в Киев

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси се е срещнала с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. Това обявиха двете страни в неделя, цитирани от Reuters. Пелоси е била съпроводена от делегация от Американския конгрес.

Във видео, публикувано в Twitter от Зеленски, Пелоси благодари на украинците за борбата им за свобода и изразява подкрепа за Украйна: "Решени сме да сме с вас, докато борбата свърши".

В официално съобщение Пелоси отбелязва, че делегацията е посетила Киев, за да отправи "недвусмислено и категорично послание към целия свят: Америка застава твърдо до Украйна". Тя заклеймява "сатанинската инвазия" на руския президент Владимир Путин. Ден по-рано Пелоси посочи, че се надява конгресът на САЩ да гласува възможно най-скоро предложения от президента Джо Байдън пакет от 33 млрд. долара в подкрепа на Украйна.

Пелоси е поредния високопоставен западен политик, който посещава Украйна. Преди дни визита направи и българска делегация, начело с премиера Кирил Петков и представители на партиите в управляващата коалиция без БСП.

17:30

ЕС може да се откаже от руски петрол до края на годината

Европейският съюз може постепенно да прекрати вноса на руски петрол до края на годината като част от поредния пакет санкции срещу руската агресия в Украйна, който се обсъжда в Брюксел, съобщава Guardian.

Идеята Европа да спре да купува руски нефт отдавна се обсъжда в ЕС, но досега нямаше ясна времева рамка. Според проектопредложение, което е било обсъдено с отделните членки в събота, Европейската комисия предлага това да стане поетапно до края на 2022 г., твърдят източници на британското издание от ЕС.

Guardian цитира висш дипломат, според когото планът е "да се намери умно решение, което ще удари Русия възможно най-много, като в същото време се избегне повишаване на цените", което би се отразило на европейските потребители. Представителите на 27-те страни членки се очаква да обсъдят юридическия текст на закона за санкциите в сряда.

Преди инвазията Русия осигуряваше около четвърт (26%) от вноса на петрол в ЕС.

30 април

Важните събития от деня

  • Намаляват шансовете за постигане на мир чрез преговори
  • Украйна е натоварила кораб с царевица в Констанца
  • Русия прегрупира разпокъсани военни части в източна Украйна
  • Управляващата коалиция обсъжда военната помощ за Украйна във вторник
  • Германският финансов министър обяви, че нама да плаща газа в рубли


18.35

Германия няма да плаща в рубли газа на Русия

Финансовият министър на Германия Кристиан Линднер написав в Twitter, че Германия няма да изпълни условието на Путин пад плаща за газа в рубли. Държавата е голям консуматор, приблизително половината нужни количества идват от "Газпром". "Обръщам се към Путин: Няма да позволим шантаж! Няма да плащаме за руския газ с рубли. Очевидно правим всичко възможно, за да станем възможно най-скоро независими от Русия", написа Линднер.

16:42

Управляващата коалиция обсъжда военната помощ за Украйна във вторник

Партиите от управляващата коалиция се събират на коалиционен съвет във вторник (3 май), за да обсъдят военната помощ за Украйна и компенсациите за бизнеса заради поскъпването на природния газ, съобщи "Нова тв". Първоначално информацията беше за среща в неделя, но заради ангажименти около 1 май на Корнелия Нинова вероятно е преместена.

Другата седмица парламентът трябва да гласува дали България да изпрати оръжия и боеприпаси на Украйна. Проекторешения за оказване на военно-техническа помощ бяха внесени от "Демократична България" и ГЕРБ-СДС. Гласуването вече веднъж беше отложено на 21 април с аргумента, че няма доклад на водещата комисия. Очаква се предложението да бъде подкрепено от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС и ДПС, докато БСП и "Възраждане" са твърдо против. Лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова дори заплаши партията й да напусне коалицията, ако правителството одобри подобна подкрепа.

13:20

Русия прегрупира разпокъсани военни части в източна Украйна

Русия е принудена да слива и прегрупира изтощени и разпокъсани военни части в източна Украйна, твърди британското министерство на отбраната в последния си разузнавателен доклад. Според документа, цитиран от ВВС, много от тези части страдат от понижен боен дух.

Битките в Донбас продължават, но според британското разузнаване руските войски изостават от графика за завземане на района и напредват бавно. "Русия се опитва да поправи грешките, които досега възпрепятстваха инвазията, като географски концентрира бойни сили, скъсява продоволствени линии и опростява командването и контрола", посочва министерството, но добавя, че руските войски все още имат проблеми с тактическата координация.

11:20

Украйна е натоварила кораб с царевица в Констанца

За първи път от началото на войната преди над два месеца Украйна е натоварила кораб с царевица на румънското пристанище Констанца. Това е станало в петък, като количеството е 71 хил. тона, съобщиха от оператора на пристанището Comvex. Украйна е един от най-големите износители на зърно и слънчоглед, но войната блокира пристанищата й на Черно море. Стабилно количество товари се движи от Украйна с баржи по Дунава към Констанца, допълват от румънското пристанище. България също е предложила да товари продукция на Варненското пристанище.

11:00

Намаляват шансовете за постигане на мир чрез преговори

В третия месец на руската агресия срещу Украйна възможностите за постигане на мир чрез преговори изглеждат все по-малки. В интервю за китайската агенция "Синхуа", публикувано в събота, руският външен министър Сергей Лавров обяви, че отмяната на западните санкции срещу Русия е част от мирните преговори, които продължават да се провеждат през видеовръзка, но призна, че те вървят "трудно". Президентът на Украйна Володимир Зеленски от своя страна коментира пред полски журналисти ден по-рано, че има голяма вероятност преговорите да бъдат прекратени, заради жестокостите, извършвани от руските войски, и огромните разрушения. "След Буча и Мариупол хората просто искат да ги убият. Когато нагласата е такава, е трудно да се говори за каквото и да било", каза Зеленски, цитиран от BBC.

Лавров коментира още, че от началото на войната на 24 февруари повече от 1 млн. души са били "евакуирани" от Украйна в Русия. Това включва и 120 хил. чужденци освен стотиците хиляди хора от Донецк и Луганск, които Москва смята за автономни територии. Киев от своя страна е категоричен, че хиляди души са били депортирани в Русия против волята си. Според властите в Украйна Москва се е опитала да размени украински цивилни граждани за руски военнопленници - нещо, което Женевската конвенция забранява.

29 април

Важните събития от деня

  • САЩ реактивираха закон от Втората световна война в подкрепа на Украйна
  • Германия е готова да подкрепи постепенна забрана на руския петрол
  • "Газпромбанк" не е приела плащания в евро от Германия и Австрия
  • Украйна се надява днес да евакуира цивилните от "Азовстал"
  • Русия плати в долари по две емисии еврооблигации в опит да избегне фалит


19:23

Русия плати в долари по две емисии еврооблигации в опит да избегне фалит

Министерството на финансите на Русия обяви, че се е опитало да направи просрочени плащания в долари по международните си облигации. Това е обрат, с който потенциално може да избегне неизпълнение по дълга на страната, съобщава CNBC. В съобщение на финансовото министерство се посочва, че е извършило плащане от 564.8 млн. долара по една от емисиите еврооблигации, чийто падеж е през 2022 г., и още 84.4 млн. долара по друга емисия еврооблигации с падеж през 2042 г. И двете плащания са направени в долари, както е предвидено в дълговите споразумения. Средствата са били насочени към лондонския клон на Citibank, но не е ясно дали ще достигнат до целевите им получатели.

Плащанията трябваше да бъдат извършени по-рано през април и влязоха в 30-дневен гратисен период преди официално да се обяви неизпълнение по емисиите облигации на 4 май. По-рано Русия се опита да направи плащания по своите облигации, деноминирани в долари, в руски рубли.

15:22

Украйна се надява днес да евакуира цивилните от "Азовстал"

Украйна се надява днес да евакуира цивилните, блокирани от руските сили в металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол. "Операцията е планирана за петък", заявиха от щаба на президента Зеленски, без да предоставят повече подробности.

След среща със Зеленски вчера в Киев генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че протичат интензивни преговори, за да може да бъде проведена евакуацията, като резултатът ще зависи от добрата воля на всички замесени страни. В началото на седмицата руският президент Владимир Путин посочи, че е съгласен "по принцип" с участието на ООН в операцията.

Според Киев около 1000 души в Мариупол са в "смъртна опасност" заради руския обстрел и "катастрофалната" липса на питейна вода и храна. Москва обяви победа в града миналата седмица, но стотици украински военни, както и цивилни граждани се намират в големия индустриален комплекс на "Азовстал".

15:00

"Газпромбанк" не е приела плащания в евро от Германия и Австрия

"Газпромбанк" е отказала да приеме плащания в евро от Германия и Австрия за газови доставки през април и май. Става дума за плащания на германската фирма Gazprom Marketing & Trading, която доскоро беше дъщерна на руската газова компания. Германското министерство на икономиката потвърди новината. "Върнати са плащания на британска дъщерна фирма на "Газпром Германия", като посочената причина са "неясноти в плащането", твърдят от министерството. Става дума за съвсем малко количество газ, което представлява само 0.2% от руския внос за Европа. Фирмата може да набави този газ чрез покупки на пазара. Плащанията са по договор в евро."

Отхвърлянето на тези плащания са следващата стъпка в конфликта с доставките на руски газ за Европа. По-рано през седмицата Русия спря доставките за газ на България и Полша по същата причина. ЕК нарече това изнудване и призова всички страни от съюза да се придържат към санкциите. Като реакция на действията на Русия генералният секретар на германския Християнсоциален съюз Щефан Майер поиска правителството да обмисли национализиране на газови фирми. Тези, които не изпълняват договорите си, трябва да бъдат поставени под държавен контрол, посочва той.

10:50

Германия е готова да подкрепи постепенна забрана на руския петрол

Германия е готова да подкрепи постепенната забрана на руския петрол, докато страните от Европейския съюз се борят да отговорят на ескалиращата енергийна криза, при която Москва прекъсна доставките на газ за България и Полша, съобщава Bloomberg. Берлин би подкрепил поетапен подход за забрана на петрола, а не някои от другите обсъждани опции като таван на цените или механизми за плащане за задържане на част от приходите на Москва, според източници на агенцията, запознати с разговорите между посланиците на ЕС.

Забраната също трябва да е с преходен период - ЕС предприе подобен подход, когато забрани въглищата по-рано този месец.

Новата позиция на Германия е значителна промяна, след като преди няколко седмици Берлин твърдеше, че всяко действие срещу енергийните доставки ще навреди повече на Европа отколкото на Русия. Това също така е сигнал, че Германия се чувства значително по-подготвена да използва алтернативни източници за доставки на петрол.

В момента ЕС работи по шестия си пакет от санкции в консултации между държавите, които се очаква да се проведат през следващите няколко дни. Официалните предложения могат да бъдат представени за одобрение още следващата седмица. Крайното решение как точно блокът ЕС ще санкционира руския петрол все още не е финализирано, каза един от източниците.

10:06

САЩ одобри реактивинирането на закон от Втората световна война в подкрепа на Украйна

Камарата на представителите на САЩ одобри в четвъртък вечерта с голямо мнозинство реактивирането на Закона за ленд-лийз, който през Втората световна война помага за победата над Германия.

"Законът ленд-лийз (отдава под наем (lend) и на лизинг (lease) в защита на демокрацията в Украйна" беше приет с 417 гласа "за" при 4 "против", след като преди она получи единодушна подкрепа от Сената. Предстои да бъде изпратен в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън, за да влезе в сила.

Законът възражда програма от времето на Втората световна война, която тогава позволява на САЩ без бюрократични пречки да отдава под наем и на лизинг 1американска военна техника и оръжия на съюзници, включително и на тогавашния СССР.

Сега законът трябва да улесни предоставянето на военна техника и оръжия на Украйна, а също на засегнатите от руската инвазия страни в Източна Европа. САЩ също така ще могат да предоставят на Украйна оборудване под условие, че то ще бъде заплатено впоследствие.

28 април

Важните събития от деня

  • Русия въвежда рублата в Херсон
  • Путин заплаши със "светкавични удари" при намеса в Украйна
  • Зеленски призова Европа да се освободи от търговските си зависимости от Русия
  • Финландия и Швеция ще могат бързо да влязат в НАТО, ако кандидатстват
  • Бундестагът одобри изпращането на тежко оръжие на Украйна
  • Световната банка: Войната в Украйна ще доведе до най-големия ценови шок от 50 години насам
  • Байдън поиска Конгресът да одобри 33 млрд. долара помощ за Украйна


20:26

Байдън поиска Конгресът да одобри 33 млрд. долара помощ за Украйна

Πpeзидeнтът нa CAЩ Джo Бaйдън пoиcĸa Koнгpecът да одобри рекордните 33 млpд. дoлapa пoмoщ в пoдĸpeпa нa Уĸpaйнa в cлeдвaщитe 5 месеца, съобщава BBC. Пpeдлoжeниeтo вĸлючвa над 20 млpд. дoлapa вoeннa пoмoщ, 8.5 млpд. - икономическа, и 3 млpд. - хуманитарна.

Πъpвoтo иcĸaнe нa Бaйдън cлeд нaчaлoтo нa вoйнaтa бeшe oдoбpeнo минaлия мeceц и то беше за около 14 млpд. дoлapa. Mинaлaтa ceдмицa пpeзидeнтът paзpeши и втopи пaĸeт oт вoeннa пoмoщ oт 800 млн. дoлapa, ĸaĸтo и 500 млн. иĸoнoмичecĸa подкрепа. Новото предложение е значително увеличение на сумата. ''He e eвтинo. Ho да се обърне гръб на aгpecиятa щe cтpyвa пo-cĸъпo, aĸo пoзвoлим тoвa дa ce cлyчи'', ĸaзa Джo Бaйдън и добави, че е ''критично важно'' американските законодатели да одобрят пакета.

17:34

Световната банка: Войната в Украйна ще доведе до най-големия ценови шок от 50 години насам

Доклад на Световната банка предупреждава, че руската инвазия в Украйна ще доведе до най-големия ценови шок от 70-те години на миналия век насам. Нарушенията в доставките, причинени от войната, ще допринесат за скока на цените на стоки, вариращи от природен газ през зърно до памук. Това поскъпване ще има огромен икономически и хуманитарен ефект, твърдят от Световната банка.

Енергийните цени се очаква да се увеличат с над 50%, което ще доведе до по-високи сметки за домакинствата и бизнеса. Най-голямото повишаване на цените ще бъде при природния газ за Европа, който вероятно ще поскъпне двойно. Прогнозата е, че цените ще спаднат през следващата година и през 2024 г., но дори тогава ще останат с 15% по-високи спрямо миналата година.

Много храни също ще станат по-скъпи - зърното с 42.7%, соята с 20%, пилешкото месо с 41.8%. И цените на суровини като торове, метали и минерали ще се вдигнат, докато чаят и оризът ще са сред малкото стоки, които ще поевтинеят.

Според Световната банка другите държави могат средносрочно да помогнат за решаването на проблема с доставките, причинен от войната в Украйна. Но прогнозираният скок в цената на торовете с 69% през тази година означава, че "има реален риск фермерите да започнат да използват по-малко торове и реколтата да намалее".

14:32

Бундестагът одобри изпращането на тежко оръжие на Украйна

С 586 гласа "за" депутатите от германския Бундестаг гласуваха за изпращане на Украйна на тежки оръжия като танкове и противовъздушни отбранителни системи. Част от тези оръжия ще бъдат доставени чрез размяна - източноевропейски държави ще дадат на Украйна от своите оръжия, а ще получат в замяна германски. Против това гласуваха 100 депутата от партията на бившите комунисти Левицата и от крайнодясната "Алтернатива за Германия", а 7 се въздържаха.

Правителството беше подкрепено от Бундестага за всички предприети стъпки досега - като санкциите срещу Русия, помощта при разследване на военни престъпления, извършени в Украйна и бързото преструктуриране на енергийната инфраструктура на Германия, за да се откъсне от зависимостта от Русия.

13:18

Финландия и Швеция ще могат бързо да влязат в НАТО, ако кандидатстват

Финландия и Швеция ще могат да се присъединят към НАТО бързо, ако решат да поискат членство в западния военен съюз, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. "Ако решат да кандидатстват, Финландия и Швеция ще бъдат топло приети и очаквам процесът да протече бързо", каза Столтенберг, който по-късно в четвъртък планира да разговаря с финландския президент. Генералният секретар на алианса направи това изявление в момент, когато обществената подкрепа във Финландия и Швеция за членство в НАТО нараства предвид войната на Русия в Украйна. Според медийни спекулации двете страни може да подадат молби в средата на май, съобщава AP.

12:51

Зеленски призова Европа да се освободи от търговските си зависимости от Русия

Украинският президент обвини Москва, че се възползва от търговските отношения, за да шантажира европейците политически или да подсилва руската военна машина, която разглежда обединена Европа като мишена. Според Володимир Зеленски Русия се опитва да провокира световна ценова криза и хаос на всички основни пазари, особено на продоволствения. "Колкото по-скоро всички в Европа признаят, че не бива да имат търговски зависимости от Русия, толкова по-скоро може да бъде гарантирана стабилността на европейските пазари", заяви в поредното си видеообръщение Зеленски.

11:07

Русия въвежда рублата в Херсон

Южноукраинският град Херсон, който Русия овладя в първите седмици на войната, ще премине към използване на рублата от 1 май, съобщи РИА "Новости". Това става в момент на протести срещу руските окупатори и удари, насочени срещу излъчващите мощности, инсталирани от тях за достъп на населението до руска телевизия. Според Кирил Стремоусов, който е заместник-ръководител на военно-цивилната администрация, предстои преходен период в следващите 4 месеца, когато ще се използват и рублата, и гривната, след това - само рублата. Стремоусов отбелязва и че мярката обхваща цялата Херсонска област (овладяна, заедно със самия Херсон, от руските сили). Херсон е най-големият град, който Русия контролира (извън "републиките" на проруските сепаратисти), на фона на твърдения на западни и други анализатори, че Украйна полага сериозни усилия да си го върне и владението на Москва не е гарантирано.

Украинското военно командване обяви, че подразделения на армията са осуетили подготовка за придвижване на руски сили към Николаевска и Херсонска област. В окупирания град се съобщава за напрежение след разгонени от властите протести в последните дни и ракетен обстрел, който според Русия е дело на Украйна.

Според РИА "Новости" серия мощни взривове са регистрирани в района на телевизионния център на града. Цел на атаката, изглежда, е била телевишка, която предава руски канали от 20 април. CNN потвърди автентичността на разпространявани от руските издания и в социалните мрежи записи.

10:53

Путин заплаши със "светкавични удари" при намеса в Украйна

Руският президент Владимир Путин заплаши със "светкавичен" отговор всеки, който би могъл да се намеси "отвън" в конфликта. Той предупреди отново Запада да не изпраща военна техника в Украйна, тъй като тези доставки само подхранват конфликта.

"Ако някой смята да се намеси отвън и да създаде стратегически заплахи за Русия, които са неприемливи за нас, трябва да знае, че светкавично ще отговорим с удари", казва руският държавен глава във видеозапис от обръщението, разпространяван от руските медии.

Путин направи коментара си в момент, когато западни държави увеличават доставките на оръжия за Украйна. САЩ дори изложиха при посещение на министъра на отбраната Лойд Остин в Киев нова концепция за желано от тях военно "отслабване" на Русия, а британският външен министър Лиз Тръс призова за нов подход с предоставяне на още отбранителна техника от държавите в НАТО.

27 април

Важните събития от деня

  • Газовите доставки за Полша са подновени
  • Путин е склонил ООН да евакуира криещите се в "Азовстал"
  • "Газпром" обяви, че е спряла напълно газа за България и Полша
  • Вицепрезидент на Газпромбанк избяга в Украйна
  • Френската Schneider Electric продава руския си бизнес на местния мениджмънт
  • ЕК: България и Полша вече получават газ от съседите си
  • ЕС подготвя отмяна на митата на украински стоки
  • Финландия реши да не плаща за руския газ с рубли


20:52

Финландия реши да не плаща за руския газ с рубли

Финландското правителство взе решение да не плаща за руски газ в рубли и напомни, че вече работи за прекратяване на газовия внос от Русия. Това заяви министъра по европейските въпроси и корпоративното управление Тити Тупурайнен. "Взехме решение в правителствената комисия по икономическа политика, че Финландия няма да се съгласи на плащания в рубли", каза тя. Тази позиция съвпада с решението на Европейската комисия, която смята искането за плащане само в рубли за нарушение на договорите.

Според министъра Москва възнамерява да раздели европейските държави и да установи контрол над тях. "Това може да се разглежда като изнудване от страна на Русия и е част от [нейните] геополитически амбиции", добави Тупурайнен. Решението на финландското правителство вече е предадено на енергийната компания Gasum, която е сключила договора за доставка на газ от Русия.

20:45

ЕС подготвя отмяна на митата на украински стоки

Европейската комисия предложи в сряда едногодишна отмяна на вносните мита за всички украински стоки, които не са обхванати от съществуващо споразумение за свободна търговия, за да подпомогне икономиката на страната по време на войната с Русия. Мерките ще са валидни за плодове и зеленчуци, селскостопански продукти, за които са предвидении квоти, и някои промишлени стоки, тарифите за които трябваше да бъдат премахнати до края на 2022 г. Сред тях са торове, алуминиеви продукти и моторни превозни средства.

Европейският съюз също така ще освободи Украйна от защитни мерки, които ограничават вноса на стомана, и ще вдигне антидъмпинговите мита, които в момента налага върху украинските стоманени тръби и горещо-валцувани плоски стоманени продукти. Брюксел заяви, че безпрецедентните мерки са предназначени да облекчат трудностите за украинските производители и износители пред лицето на руската инвазия.

16:31

ЕК: България и Полша вече получават газ от съседите си

България и Полша вече получават природен газ от европейските си съседи, увери председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. Тя направи изявление, след като в сряда "Газпром" прекрати подаването на газ към двете страни. Фон дер Лайен не даде подробности кои държави и какви количества доставят на България и Полша. Тя обаче увери, че ЕК работи върху начини решението на "Газпром" "да има най-малки последици върху европейските потребители".

По-рано през деня гръцки медии съобщиха, че Атина се готви да помогне на България да си набави част от количествата газ след спирането на доставките от "Газпром" чрез увеличаване на капацитета на терминала на остров Ревитуса и ускоряване на изграждането на интерконектора на общата граница. Премиерите на двете страни - Кирил Петков и Кириакос Мицотакис, са разговаряли по проблема. Гръцки източник заяви за Reuters, че страната би могла и да окаже помощ, като обърне потока по газопровода "Турски поток" (става дума за връзката при Комотини, откъдето Гърция получава известни количества).

Фон дер Лайен определи съседската помощ освен като акт на солидарност и показваща "ефективността на минали инвестиции в интерконектори и друга газова инфраструктура", която позволява на всички европейски държави да са свързани и да си помагат при нужда.

Председателят на ЕК отново нарече спирането на доставките за София и Варшава "провокация от Кремъл", която не е изненадала Европа и посочи, че Брюксел усилено работи за намиране "отговорни партньори" и върху увеличаването на енергийната си независимост.

Тя съобщи още, че в близките дни френското председателство на ЕС ще свика извънредно енергийните министри, за да обсъдят ситуацията.

15:11

Френската Schneider Electric продава руския си бизнес на местния мениджмънт

Френската компания Schneider Electric ще продаде бизнес дейностите си в Русия и Беларус на местните ръководства, обяви производителят на електрическо оборудване при подписването на писмо за намерения с купувачите, съобщава Reuters. "Това е по-голямата част от онова, което имаме там", коментира финансовият директор, като уточни, че малък брой неконсолидирани активи няма да бъдат част от сделката. В резултат на сделките компанията ще отпише 300 млн. евро нетна балансова стойност. Групата има 3500 служители в Русия и Беларус, а приходите, генерирани от Schneider Electric Russia, са 2% от общите.

Запитан дали Schneider може да си представи връщане на бизнеса си в Русия, главният финансов директор Хилари Максън каза, че "със сигурност няма да изключи това", но добави, че на този етап определено приоритет е напускането на страната.

12:42

Вицепрезидент на Газпромбанк избяга в Украйна

Вицепрезидентът на Газпромбанк Игор Волобуев е заминал от Русия за Украйна и смята да се включи в териториалната отбрана. Пред руското издание "Инсайдър" той споделя, че се е родил в с. Ахтирка в Сумска област и е решил да се върне в Украйна, за да защитава родината си.

"Не можех повече да бъда в Русия. Аз съм украинец по националност, роден съм в Ахтирка, вече не можех да наблюдавам отвън какво прави Русия с моята родина. Посещението ми е като покаяние, искам да се изчистя от руското си минало. Искам да остана в Украйна до победата", каза Волобуев.

Той нарече агресията на Русия срещу Украйна военно престъпление.

Волубеев коментира и смъртта на бившия вицепрезидент на Газпромбанк Владислав Аваев и семейството му. Медиите, позовавайки се на Следствения комитет на Русия, съобщиха, че топ мениджърът е убил жена си и детето си, а след това се е самоубил. Според Волобуев инцидентът е инсценирано самоубийство.

"Искам да уточня - той не беше просто вицепрезидент, той беше първият президент. Не знам какво е направил, никога не съм го познавал и не съм чувал за него преди. Знам също, че по време на предполагаемото му самоубийство той беше действащият първи вицепрезидент на Газпромбанк. Не вярвам да убие жена си и дъщеря си, мисля, че това е инсценировка. Защо? Трудно е да се каже. Може би е знаел нещо и е представлявал някаква опасност", добави Волобуев.

11:44

"Газпром" обяви, че е спряла напълно газа за България и Полша

"Газпром" спря напълно доставките на газ за българската компания "Булгаргаз" и полската PGNiG, защото доставките не са платени в рубли навреме, се казва в казва в съобщение на руския холдинг. "Газпром експорт" уведоми "Булгаргаз" и PGNiG за спиране на доставките на газ от 27 април до извършване на плащането в съответствие с процедурата, установена с указа", твърдят от "Газпром" и добавят, че "Газпром експорт" не е получил плащания за доставки до 26 април, пише руската агенция ТАСС.

От "Булгаргаз" обясниха, че българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи. Към 11.00 ч. тази сутрин данните на ENSTO-G все още не показват прекъсване на физическия поток на входната точка Странджа - Малкочлар при турската граница.

Полската компания PGNiG е потвърдила пълно спиране на доставките на газ.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен определи действията на "Газпром" като пореден опит на Русия да използва газа като инструмент за изнудване. "Това е неоправдано и неприемливо и още веднъж показва ненадеждността на Русия като доставчик на газ. Подготвени сме за този сценарий. Планираме координиран отговор от страна на ЕС. Европейците могат да са сигурни, че сме обединени и напълно солидарни със засегнатите държави членки", заявява фон дер Лайен.

Премиерът Кирил Петков увери, че коалиционното правителство е подготвено за спирането на доставките на природен газ от "Газпром" и няма да има намаляване на подаването на газ към българските консуматори по никакъв начин. "Министерството на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници", гарантира той в началото на заседанието на Министерския съвет.

"Спирането на газа от "Газпром" е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се поддадем на подобен рекет. България преглежда всички договори с "Газпром", включително договора за транзит през България, защото едностранно действие на изнудване е недопустимо", настоя премиерът.

Руската компания припомня, че България и Полша са транзитни държави, така че "в случай на неразрешено изтегляне на руски газ от транзитни обеми към трети страни, транзитните доставки ще бъдат намалени с този обем". В сряда сутринта енергийният министър Александър Николов заяви, че за момента България няма намерение да спира транзитния газ за Сърбия и Унгария.

В края на март руският президент Владимир Путин разпореди плащанията за износа на руски газ към неприятелските страни да стават в рубли. Според Федералната митническа служба на Русия през 2021 г. доставките на руски газ за Полша са се увеличили с 9.4% до 10.58 млрд. куб. метра. Доставките за България са се удвоили миналата година - до 3.15 млрд. куб. м.

09:55

Газовите доставки за Полша са подновени

Газовите доставки по договора за тръбопровода "Ямал" за снабдяване на Полша се подновиха в сряда, след като вчера спряха за часове наред, показват данни от мрежата на европейските газови оператори. В същото време расте вносът от Германия към Полша по същия газопровод Ямал-Европа, но в реверсивен режим.

Унгария съобщи, че нормално получава руски природен газ по транзитната тръба през България и Сърбия, а "Газпром" е уведомил Будапеща, че отделно от спирането на газа за "Булгаргаз" преносът през продължението на "Турски поток", построено от правителството на Бойко Борисов, продължава. "Искам да уверя всички, че спирането на газа за България не означава спиране на транзитния пренос", написа унгарският външен министър Петер Сиярто във Facebook. Следващото плащане от Унгария за руски газ е на 22 май, то ще е в евро, които Газпромбанк ще обърне в рубли и преведе на доставчика, поясни Сиярто.

В Австрия енергийният министър каза, че нямат никакви проблеми с доставките и не са уведомявани за някакво прекъсване от Русия.

09:36

Путин се съгласи "по принцип" ООН да евакуира криещите се в "Азовстал"

Руският президент Владимир Путин се съгласи "по принцип" с участието на ООН и Международния комитет за Червения кръст в евакуацията на цивилни от завода "Азовстал" в украинския Мариупол. Това се казва в изявление на ООН след срещата на Путин с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш във вторник в Кремъл. "Ще бъдат проведени последващи дискусии с Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси и руското министерство на отбраната", каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик, цитиран от Reuters.

Путин каза в началото на срещата си с Гутериш, че Русия и Украйна продължават преговорите за постигане на мир в онлайн формат и че се надява, че те ще дадат положителен резултат.

26 април

Важните събития от деня

  • Лавров заговори за опасност от Трета световна война
  • България ще участва на важна среща за Украйна в американската база "Рамщайн"
  • Финландия и Швеция се готвят да обявят заедно през май желание за членство в НАТО
  • Търг на "Роснефт" пропадна заради изискването за плащане с рубли
  • Украйна вече не иска НАТО да затвори небето над страната
  • Взривове в подкрепяното от Русия Приднестровие, Молдова свиква среща на Съвета за сигурност
  • Финландската Valio продаде бизнеса си със сирене в Русия
  • Повече права на Евроджъст да разследва военните престъпления в Украйна
  • Полша наложи санкции на "Газпром"
  • Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш преговаря за хуманитарни коридори с руското външно министерство
  • Украйна подготвя обвинения във военни престъпления срещу руски военни
  • Германия променя политиката си и изпраща танкове на Украйна
  • Русия спира доставките на газ за Полша


21:09

Русия спира доставките на газ за Полша

Полша е била уведомена от Русия, че доставките на природен газ ще бъдат спрени от сряда след отказа на Варшава да плати на "Газпром" в рубли. Решението за спиране на доставките в 8.00 часа утре сутринта последва решението на Полша по-рано във вторник, че налага санкции на 50 юридически и физически лица, включително най-голямата газова компания в Русия.

На набързо организирана пресконференция министри от правителството казаха, че страната разполага с достатъчни доставки на газ, за да се справи с прекъсването, но обвиниха "Газпром" в нарушение на договора. Полша настоява ЕС и други западни съюзници да отидат по-далеч в санкциите срещу Кремъл за нахлуването му в Украйна. PGNiG, най-големият доставчик на газ в Полша, заяви, че ще заведе дело за нарушаване на договора.

19:55

Германия променя политиката си и изпраща танкове на Украйна

Германия разреши доставката на танкове за Украйна, обяви министърът на отбраната Кристин Ламбрехт по време на международната среща в американската авиобаза "Рамщайн". Това е категорична промяна на предпазливата досега политика на Берлин по отношение на военната подкрепа за Киев, коментира The Guardian. Става дума за 50 употребявани противовъздушни танка Gepard.

Четиридесет държави са поканени за спешни разговори във въздушната база в Германия за укрепване на отбранителните способности на Украйна. Тя е по инициатива на САЩ, като фокусът е засилването на отбранителния капацитет на украинските сили, според американския министър на отбраната Лойд Остин. Българският министър на отбраната Драгомир Заков също участва в нея.

Танкът Gepard първоначално е създаден през 70-те години на миналия век и е предназначен да сваля самолети на разстояние до 6 км. Машините вече не се използват от германската армия, а се съхраняват в компанията производител Krauss-Maffei Wegmann. Досега Франция обяви, че доставя оръдие Цезар с обсег от 40 км, а Великобритания е предоставила противовъздушни ракети и танкове Starstreak.

Германският канцлел Олаф Шолц е подложен на натиск да засили подкрепата за Украйна, след като в началото на руската инвазия той се отказа от изпращането на смъртоносни оръжия в страната.

Американски служител на срещата в "Рамщайн", в което участват представители на отбраната от около 40 държави, изрази съмнение дали танковете Gepard ще бъдат ефективни за Украйна и заяви, че САЩ не са запознати с подробностите.

17:05

Украйна подготвя обвинения във военни престъпления срещу руски военни

Трима руски пилоти, заподозрени в бомбардирането на жилищни сгради в района на Харков и Суми, са сред поне 7 руски военни, срещу които Киев подготвя обвинения във военни престъпления. Това казват пред Reuters от украинската прокуратура. Сред другите заподозрени са двама оператори на ракетен комплекс, за които се смята, че са обстрелвали квартали в района на Харков, както и двама военни, които са обвинени, че са убили гражданин на Киев и са изнасилили съпругата му.

От украинската прокуратура са уведомили заподозрените, че срещу тях тече разследване, но все още не са повдигнати обвинения в съда. Някои от тях са държани като пленници, а други ще бъдат съдени задочно. Общо са разследвани 7600 потенциални военни престъпления и поне 500 заподозрени от началото на руската инвазия до този момент. Киев цели съдебни процеси както в украински съдилища, така и в Международния наказателен съд в Хага.

16:37

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш преговаря за хуманитарни коридори с руското външно министерство

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че позицията му при посещението в Москва е била на "пратеник на мира" и че целта му е "стриктно свързана със спасяването на животи и намаляването на страданието". Сподели още, че е имал "много откровена" дискусия с Лавров и че е "ясно, че има две различни позиции относно случващото се в Украйна".

Антониу Гутериш отправи и предложенията на ООН за хуманитарни коридори в обсадения град Мариупол, като потвърди, че организацията е "готова да мобилизира напълно своите човешки и логистични ресурси", за да помогне за спасяването на животи и евакуацията на хора. Той добави, че "хиляди цивилни се нуждаят от животоспасяваща хуманитарна помощ" в града.

Допълнително беше предложено чрез Червения кръст, да се даде възможност на хората, укрити в стоманодобивния завод Азовстал в Мариупол, да напуснат.

16:32

Полша наложи санкции на "Газпром"

Полша наложи санкции на 50 руски компании и олигарси заради войната в Украйна. Сред тях са "Газпром", производителят на торове Akron и компаниите за търговия с въглища SUEK Polska и KTK Polska, съобщава Reuters. В Полша "Газпром" има миноритарен дял от газовата компания EuRoPol Gaz, както и участъка от газопровода "Ямал". В списъка на Варшава влизат още и Михаил Фридман, който е съсобственик на Alfa Bank, както и Олег Дерипаска и основателят на Kaspersky Евгений Касперски. Всичките 50 физически и юридически лица имат реален бизнес в Полша, заяви вътрешният министър Мариуш Камински. Техните активи в Полша ще бъдат замразени, а за физическите лица има и забрана за влизане в страната. Камински каза още, че списъкът със санкциите ще се разширява.

15:51

Повече права на Евроджъст да разследва военните престъпления в Украйна

Европейската комисия предложи засилване на мандата на Евроджъст в отговор на руските военни престъпления в Украйна. Изменението ще даде на агенцията право да събира, съхранява и споделя доказателства за евентуални престъпления, докато тези, които са ги извършили, "трябва да бъдат държани отговорни", каза комисар Дидие Рейндерс пред Bloomberg.

15:43

Финландската Valio продаде бизнеса си със сирене в Русия

Финландската компания Valio продава бизнеса си в Русия на групата "Велком", като двете страни са се разбрали да не обявяват цената на сделката. Това става ясно от съобщение на сайта на компанията. Valio има завод за производство на топени и полутвърди сирена в Ершово, край Москва. Новият собственик ще има правото да произвежда и продава продуктите в Русия, а брандовете на Valio ще останат в руските магазини до изчерпване на опаковките или изтичане на срока на годност на продуктите.

Приходите от продажби на Valio в Русия през 2020 г. са били 87 млн. евро, или около 5% от общите на компанията. Финландският млечен гигант изнася продукция за 60 държави, като приходите от износ достигат около 750 млн. евро, или около 40% от постъпленията от продажбите на компанията. В началото на март Valio компания съобщи, че се изтегля от руския пазар заради руската инвазия в Украйна.

13:46

Взривове в подкрепяното от Русия Приднестровие, Молдова свиква среща на Съвета за сигурност

Президентът на Молдова свика спешно заседание на Съвета за сигурност, след като две експлозии повредиха радиоантени от времето на СССР в отцепилия се регион Приднестровие, чиито властите казаха, че е имало и "терористична атака" срещу военна част. Молдовските власти са чувствителни към всеки признак на нарастващо напрежение в сепаратисткия регион, който се подкрепя от Москва. Територията граничи с Украйна и темата стана особено гореща след началото на руската инвазия в Украйна. Русия има постоянно разположени войски в Приднестровието още от 1992 г. след разпадането на СССР. Киев се опасява, че регионът може да бъде използван като плацдарм за нови атаки срещу Украйна и по-специално срещу Одеска област.

"В ранната сутрин на 26 април две експлозии избухнаха в село Маяк, област Григориопол: първата в 6:40 ч. и втората в 7:05 ч.", съобщиха от вътрешното министерство на Приднестровието. Няма пострадали жители, но две радиоантени, които излъчваха руско радио, бяха унищожени, се казва в съобщението. Отделно Съветът за сигурност на Приднестровието съобщи за "терористична атака" срещу военна част близо до град Тираспол, предава руската агенция ТАСС. Повече подробности не са съобщени. Днешните инцидентите последваха редица взривове, за които местната телевизия съобщи в понеделник, че става дума за атака срещу Министерството на държавната сигурност на Приднестровието в регионалната столица Тираспол. Местните власти твърдят, че сградата е била обстрелвана от неизвестни нападатели с гранатомети.

Президентът на Молдова Мая Санду свика за днес заседание на Висшия съвет за сигурност на страната в отговор на инцидентите. В понеделник молдовското правителство заяви, че взривовете в Тираспол са насочени към създаване на напрежение в регион, върху който той няма контрол. Миналата седмица висш руски офицер заяви, че втората фаза на войната на Русия в Украйна включва план за осигуряване на пълен контрол над Южна Украйна и осигуряване на достъп до Приднестровието.

13:22

Украйна вече не иска НАТО да затвори небето над страната

Въпросът за затварянето на небето над Украйна от страна на силите на НАТО вече не е актуален, съобщи съветникът на ръководителя на Офиса на президента на Украйна Алексей Арестович в интервю за изданието "Медуза". На въпрос води ли Киев както преди преговори с НАТО за затваряне на небето над Украйна или това вече е в миналото, Арестович отговаря, че това е приключен въпрос. "Това, което ни трябва - това е система за противовъздушна отбрана, която вече ни се предоставя. А небето ние и сами ще си затворим", е обяснил той. След началото на руската инвазия в Украйна Киев много пъти се обръщаше към Запада с молба да затвори украинското въздушно пространство за руски ракети и самолети, а също така помоли да и се доставят въоръжение и средства за ПВО.

11:40

Търг на "Роснефт" пропадна заради изискването за плащане с рубли

Търг на "Роснефт" за Европа е пропаднал, след като компанията поиска петролът да се плати в рубли. Това съобщава Reuters, като се позовава на свои източници. Сега компанията ще се опита да намери пазари на Изток на своя сорт "Уралс". Според източници на агенцията целта на този търг е официално да бъде заявено желанието на "Роснефт" да й се плаща в рубли за петрола и целта е била изпълнена. По данни на Bloomberg руският петролен гигант е предложил 5.1 млн. тона, или 37 млн. барела петрол, с доставка през май и юни, но засега интерес от Европа няма. Единственият купувач на този етап е Индия, която купува два пъти повече руски петрол отпреди, припомня агенцията. На този етап от "Роснефт" не коментират информацията.

09:49

Лавров заговори за опасност от Трета световна война

Има реална опасност да започне Трета световна война, при това ядрена. Това заяви в интервю за Първи канал руският външен министър Сергей Лавров. Той обвини НАТО, че на практика води конфликт с посредник, като въоръжава Украйна, и припомни заканите на Русия да бъдат унищожени всички оръжейни доставки от Запада. Лавров коментира темата часове след като САЩ одобриха първите 165 млн. долара за съветски муниции за Украйна, а Полша потвърди, че е изпратила на Киев танкове, без да дава повече подробности.

"Опасността е сериозна, тя е реална, не бива да се подценява", каза Лавров. Той дори сравни ситуацията с Карибската криза от 1962 г., когато по думите му "имаше много малко правила, писани правила", но те били съвсем ясни: Москва е наясно как се държи Вашингтон. Днес правилата също са малко, но почти всички инструменти за контрол на въоръженията са напълно унищожени, няма надежден канал за комуникация Вашингтон - Москва.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба отговори на думите на Лавров с коментара, че Москва "чувства поражение" и губи надежда, че международната общност всъщност няма да поддържа Киев.

09:14

България ще участва на важна среща за Украйна в американската база "Рамщайн"

Министърът на отбраната Драгомир Заков ще участва в дискусия на тема Украйна, която ще се проведе в американската база "Рамщайн" в Германия във вторник. Поканата е отправена от министъра на отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин, съобщиха от българското Министерство на отбраната. В българската делегация е включен и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Сред предвидените теми за обсъждане са оценка на средата за сигурност, текущото състояние на подкрепата за Украйна, както и необходимостта да продължи оказването на помощ в дългосрочен план за подпомагане на защитата на териториалната й цялост.

На срещата се предвижда да участват представители на около 40 страни, включително и извън НАТО. Тя е под егидата на САЩ, а не на НАТО.

08:45

Финландия и Швеция се готвят да обявят заедно през май желание за членство в НАТО

Финландия и Швеция заедно ще изразят желанието си да се присъединят към НАТО през май, съобщиха в понеделник вестниците Iltalehti във Финландия и Expressen в Швеция, като се позовават на източници, близки до въпроса. Руската инвазия в Украйна принуди Швеция и Финландия да обмислят дали военният им неутралитет все още е най-добрият начин за гарантиране на националната сигурност. Според Iltalehti лидерите на Финландия и Швеция планират да се срещнат през седмицата, започваща на 16 май, и след това да обявят плановете си да кандидатстват за присъединяване към военния алианс. Финландският външен министър Пека Хаависто е отказал коментар, но е повторил дългогодишната си гледна точка, че би предпочел Финландия и Швеция да направят еднакъв.

От своя страна шведският вестник Aftonbladet съобщи, позовавайки се на източници, близки до правителството, че САЩ и Великобритания са обещали на Швеция засилено военно присъствие, по-задълбочени военни учения и "силна политическа" подкрепа от страните от НАТО по време на възможен процес на кандидатстване за НАТО. Шведското външно министерство не е коментирало информацията на Expressen и Aftonbladet.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар