🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна | Руснаци изкупуват евтини жилища в окупирания Мариупол

Според ООН около 90% от сградите в града са били повредени или разрушени по време на обсадата миналата година, а около 350 хил. от предвоенните 430 хил. жители са го напуснали

Mного жилищни сгради в Мариупол биват събаряни, след като е било преценено, че не подлежат на реставрация, включително и цял квартал с площ около 315 хил. кв.м, намиращ се в източната част на града.
Mного жилищни сгради в Мариупол биват събаряни, след като е било преценено, че не подлежат на реставрация, включително и цял квартал с площ около 315 хил. кв.м, намиращ се в източната част на града.
Mного жилищни сгради в Мариупол биват събаряни, след като е било преценено, че не подлежат на реставрация, включително и цял квартал с площ около 315 хил. кв.м, намиращ се в източната част на града.    ©  Reuters
Mного жилищни сгради в Мариупол биват събаряни, след като е било преценено, че не подлежат на реставрация, включително и цял квартал с площ около 315 хил. кв.м, намиращ се в източната част на града.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една година след като руските войски превзеха южния украински град Мариупол, окупационните сили имат намерение да "русифицират" града, като заменят украинските пътни знаци с руски, въвеждат руска учебна програма и принуждават останалите в града жители да придобият руски паспорти. Според сателитни снимки, анализирани от BBC Verify, въпреки че Русия извършва ново строителство в крайморския град, в него все още се виждат големи разрушения, а украински жители, с които изданието се е свързало, съобщават за затруднения с придобиването на нови имоти, с които да заменят разрушените по време на боевете.

Не така обаче изглежда стоят нещата с гражданите на "стара" Русия. "Намерих имот. Мариупол ще бъде красив град", заявява пред BBC Владимир от северния руски град Мурманск. "Най-важното е, че е на морето", казва той, добавяйки, че се насочва сега, тъй като цените са ниски.

Владимир е един от десетките, може би дори стотици руснаци, които през последните месеци са търсили имоти в окупирания украински град в руската социална мрежа "ВКонтакте". Освен това по държавните телевизии постоянно се излъчват репортажи, показващи, че възстановяването на Мариупол се развива с "рекордни" темпове и животът се нормализира. "На мястото на руините сега има нови жилищни блокове, детски градини, училища - всичко се възстановява с най-модерни технологии", се казва в репортаж на държавната телевизия "Россия 1".

Според сателитни снимки, анализирани от BBC, в града действително се извършват строителни дейности, като през последната година в съществуващите квартали, най-вече в покрайнините, са се появили множество нови многоетажни сгради. Освен това в северозападния край на града има новопостроен жилищен комплекс, наречен "Невски".

Снимките обаче показват, че щетите в Мариупол все още са значителни, особено в центъра на града, където много сгради все още са без покриви. В същото време много жилищни сгради биват събаряни, след като е било преценено, че не подлежат на реставрация, включително и цял квартал с площ около 315 хил. кв.м, намиращ се в източната част на града.

Щетите в Мариупол все още са значителни, особено в центъра на града, където много сгради все още са без покриви.

Според служител на станалия известен завод "Азовстал", който BBC нарича Александър, това, което се показва по руската телевизия, е "глупост". Той твърди, че досега са възстановени само около 10% от засегнатите по време на боевете за града жилища и не се прави почти нищо на мястото на съборените сгради. "И така, събарят жилищен блок и сега има само дупка в земята. Не се полагат основи, нищо не се прави", казва той пред BBC.

Трудности с придобиването на имоти

Официално хората, чиито домове са били разрушени или съборени, могат да кандидатстват за ново жилище в новостроящите се комплекси. Мнозина местни, включително и жители, с които BBC се е свързал, обаче съобщават, че процесът е изключително бавен и на практика има много ограничения, в резултат на което новите сгради стоят полупразни.

Според украинка, напуснала страната заради войната, баба ѝ все още чака за жилище, с което да замени това, което е загубила при събарянето на сградата ѝ, месеци след като е била уведомена, че ще получи новия си апартамент през март. "Хората са включени в някакъв списък на чакащите и не знаят къде ще получат апартамент", разказва тя пред BBC. Александър заявява пред изданието, че според него жилища се дават "много пестеливо и много избирателно" на хора, които "очевидно са с проруски възгледи".

Често срещана причина за отказ на ново жилище

за която съобщават жителите на Маруипол, е притежаването на собственост, различна от разрушеното жилище, дори парцел земя, дял от апартамент или ваканционна вила в страната. Според изказвания на местна жителка, чийто блок е бил съборен, пред местната телевизия "Мариупол 24", властите са ѝ отказали ново жилище, тъй като притежава колиба от 8 кв.м в селище, намиращо се на 40 км от града.

На мястото на разрушения блок в момента се изгражда нов комплекс, наречен "Дом на Нахимова". Строителният предприемач на комплекса заявява пред BBC, че повечето от апартаментите вече са запазени, и като цена за апартамент с площ 35 кв.м посочва 3.55 млн. рубли (около 37 500 долара).

BBC съобщава, че руснаците, с които изданието се свързва, изглеждат необезпокоявани от мащаба на разрушенията в града или от проблемите, с които жителите се сблъскват на място. Оксана от Татарстан, която казва, че "винаги е мечтала да живее край морето", изразява загриженост относно перспективата за завръщане на украинците, които според заместник-министъра на отбраната на Украйна Хана Маляр се опитват да се придвижат на юг към града като част от контраофанзивата. Уна Хатауей, професор по право от "Йейл", коментира пред BBC, че ако Украйна успее да си върне града, правата на собственост, предоставени по време на неговата окупация, вероятно ще бъдат обявени за невалидни.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sirultor avatar :-|
    Тихомир Пенчев
    • + 2

    И бизнес нюх им липсва на руснаците.

    Нередност?
Нов коментар