🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Неочакваното газово освобождение на България

България има шанса за първи път да се откъсне от руското влияние и да модернизира енергетиката си

Темата накратко
  • Спирането на доставките от Русия не се оказва така фатално за България, както очакваха някои политици и анализатори
  • Независимостта от Москва може да се окаже търсен резултат от българското правителство
  • Действията на "Газпром" дори могат да донесат позитив за политическото и икономическото бъдеще на страната

Русия реши да използва най-тежкото си икономическо оръжие срещу България - спирането на доставките на природен газ. То обаче не се оказва толкова поразяващо, колкото мнозина прогнозираха. Апокалипсисът, който политолози, анализатори, политически лидери и т.н. чертаеха, не само не се случи, а дори едностранният акт на Москва е напът да оздрави политическото и икономическото бъдеще на страната, като я откъсне от руското влияние и свали маските.

За разлика от друг път, когато се действа реактивно, сега правителството на Кирил Петков се оказа подготвено за спирането на доставките от "Газпром". Още през февруари е бил задвижен план с резервиране на алтернативни капацитети и доставки, който да позволи на българската икономика да продължи да функционира безпроблемно - засега поне до края на май.

Всъщност може да се окаже, че решението да не се отвори сметка в рубли и да не се изпълнят руските условия, както вероятно ще направят някои европейски страни, е било изцяло политическо и с осъзната представа за последствията. А това е знак за ясна национална политика за енергийна диверсификация и воля да се скъсат зависимостите от Русия, каквато липсваше в изминалите десетилетия. Остава и успехът да е траен.

Към момента ограничаване на газоподаването към потребителите и индустрията няма да има. И България опроверга страховете, че в ключови моменти действа като троянски кон на Русия в ЕС. Правителството зае твърда позиция, която ще ѝ осигури много по-силен глас в Брюксел при обсъждането на общите мерки. Нещо повече - властите в София с изключение на президента Румен Радев за първи път застанаха категорично срещу действията на Москва.

Създалата се ситуация помага и срещу руската пропаганда, тъй като показва, че Москва не се интересува от благополучието на България и е готова да ѝ нанесе удар дори без повод. Става ясно по категоричен начин и че изграденият от ГЕРБ и Бойко Борисов с 3 млрд. лв. държавни пари газопровод "Турски поток" през страната не носи никаква полза или сигурност. "Сега сме 100% независими", казваше Борисов в началото на 2021 г. след пускането на тръбата. Но сега е видно, че България не може да ползва и една молекула от това, което "Газпром" транзитира към Сърбия и Унгария. И че всичко построено е само в интерес на Русия.

Тънки сметки

Формалният повод за спирането на доставките от страна на "Газпром" е издаденият в края на март указ от руския президент Владимир Путин, според който за газа трябва да се плаща в рубли. Това обаче е в противоречие с подписаните дългосрочни договори, където валутата е или щатски долари, или евро.

"Причината за спирането е искането да се плаща в рубли през трети страни, което не е включено в договора ни. Няма да позволим да ни шантажират така. Ще направим и преглед на договора за транзит по "Турски поток". България няма да търпи такова отношение", заяви премиерът Кирил Петков.

Според договора на "Булгаргаз" плащанията за газ се правят авансово за месеца, който предстои. И реално сега въпросът е за парите за този месец, които са били наредени още в началото на април в долари, но не са били приети от руснаците. Годишно при сегашните цени на газа доставките са за около 2 млрд. лева.

"Парите по последното плащане са върнати обратно от "Газпром" към "Булгаргаз", потвърди министърът на енергетиката Александър Николов.

Вицепремиерът Асен Василев пък заяви категорично: "Няма да започнем да плащаме в рубли, за да се възобнови подаването на газ. Това ще ни постави на огромен риск да загубим и парите, и газа, тъй като ще има посредник, при който ще отиват парите. Не виждам причина да се продължава работата с "Газпром", особено като имаме предвид, че договорът изтича в края на тази година."

Спиране на доставките за други европейски страни освен за Полша обаче няма, въпреки че според ЕК никой не би трябвало да е приел да плаща в рубли на "Газпром". Обяснението според българското правителство е в датите, на които се правят плащания. "Следващата седмица ще видим какво ще се случи, когато настъпят падежите и за останалите страни", заяви Асен Василев.

Световни медии като Bloomberg обаче твърдят, че поне 10 европейски страни са открили сметки в рубли в "Газпромбанк". Тяхното разбиране, което до голяма степен беше потвърдено и от ЕК в насоките след указа на Путин, е, че реална промяна в начина на плащане няма - правят се преводи в долари и евро, а след това как Русия ще ги превалутира си е нейна работа.

България не е предприела такъв подход и не се е съгласила да си открие сметка в рубли. Което е повод да се допусне, че спирането на руския газ може дори да е било търсен ефект.

Но защо точно България е на прицела на "Газпром" може да има и друго обяснение. Макар страната да е почти напълно зависима от руския газ, тя е един от най-малките консуматори е ЕС. Така спирането на доставките ще има най-малък ефект за руснаците от икономическа гледна точка, но все пак ще е силен сигнал към европейските страни. Освен това заради полярните настроения в обществото и силната руска пропаганда тук решението на "Газпром" може да създаде и вътрешнополитически проблеми. Или поне може би такива са били надеждите на Кремъл.

Съобщението на “Газпром”, че едностранно спира доставката на газ до клиенти в Европа, е поредният опит на Русия да използва газа като инструмент за изнудване. Това е неоправдано и неприемливо. И това още веднъж показва ненадеждността на Русия като доставчик на газ. Подготвени сме за този сценарий. Работим, за да осигурим алтернативни доставки и възможно най-добрите нива на съхранение в целия ЕС.

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

председател на ЕК

"Смисълът на действието на "Газпром" да спре газа е да се инсталира едно по-проруско правителство в България", смята енергийният експерт Васко Начев и допусна, че ако това не се случи до 10 дни, подаването ще бъде възстановено. По думите му Русия демонстрира поведение от Средновековието - никакви договори не важат за нея. На етапа спирането на газа не изглежда да предизвика какъвто и да било вътрешнополитически проблем освен изостряне на тона между премиера и президента. Ефектите за България обаче могат да са много големи.

Капанът на Русия

Каквато и да е конкретната причина за спирането на руския газ, резултатът е, че България за първи път ще диверсифицира доставките си и ще се откъсне от задушаващата прегръдка на "Газпром". А това би било изключително значимо събитие.

Разводът с Русия всъщност трябваше да се случи много отдавна - още след като на 7 януари 2009 г. доставките на руски природен газ бяха спрени напълно след спор между Москва и Киев. Кризата тогава продължи само пет дни, но горчивият урок за пострадалите насред зимата държави беше ясен - не може да се разчита на Русия за енергийната сигурност. Латвия, Естония, Литва, Румъния и Полша предприеха мерки и към момента зависимостта им от Русия е сведена до минимум. И днес всяка от тези страни в Източна Европа може да се справи без руския газ.

България обаче е в коренно различна ситуация. Въпреки че и тя пострада от спирането на доставките през 2009 г., реални действия за диверсификация на доставките на газ няма. Още тогава, преди 13 години, първото правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов обявиха за основен приоритет газовата връзка с Гърция, но и днес газопроводът не е готов. През това време скоростно бе построен обслужващият руските цели "Турски поток" и съответно влиянието на Москва се засили. Така днес България е дори по-зависима от Русия, отколкото преди десетилетие. Или поне беше до 27 април 2022 г.

Въпреки тези факти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път заяви, че бил осигурил 100% газова независимост на България с проектите, които е реализирало правителството му.

А в отговор министър-председателят Кирил Петков каза: "Виждаме докъде ни доведе политиката на ГЕРБ - до джип на "Аркад" (строителя на "Турски поток" - бел. авт.) в гаража на г-жа Арнаудова (PR-ката на ГЕРБ - бел. авт.), в хазната липсват 3 милиарда лева, защото са похарчени за "Турски поток" и нямаме диверсификация на източниците на газ. Затова в последните 4 месеца българското правителство фокусира толкова усилия върху гръцката газова връзка, която ще бъде построена до края на юни."

Откъде ще дойде газът

Около 20% от газовите нужди на страната могат да се осигурят от хранилището Чирен, но за не повече от месец напред, тъй като то е запълнено само на 17%. Чисто технически - през Гърция, Турция и Румъния, страната може да внесе по-големи количества азерски газ, да направи суапови сделки или да внесе LNG. Без предварителни действия обаче това не може да се случи за ден или два. И както изглежда, българското правителство е работило в тази посока поне от февруари.

Премиерът Кирил Петков категорично заяви, че страната има план за действие, който вече е в ход. "Това, което сме направили, е, че резервирахме капацитети на LNG терминалите и през граничните връзки и в рамките на 24 часа ще заменим руските доставки. Разтоварва се LNG кораб в Гърция за България. Проблем с физическите доставки няма. Важният въпрос е защо това не беше направено по-рано от предишните правителства", каза финансовият министър Асен Василев и допълни: "Работим по общо европейско решение така, че да имаме по-ниска цена на газа от тази на Русия. Най-лошият сценарий е да плащаме с 20% повече, ако купуваме индивидуално LNG. В комбинация с по-големи количества азерски газ, който към момента е четири пъти по-евтин от пазарните цени, може и да няма ръст за крайните потребители."

Добре е да знаем някои неща по този казус: 1. България е спазила всички условия по договора за доставката на газ от Газпром експорт. 2. Абсолютно невярно е, че дългосрочният ни договор е с много по-добри условия и цени спрямо пазара. Просто формулата е 70% спот цена и 30% цена на нефтени деривати. 2. Няма никаква причина в следващите няколко седмици цената да е със споменатите 30-40% по-висока. Повтарям - никаква. 3. България не е пиратска държава и в тази връзка не би спряла транзитно преминаващите през наша територия количества газ към Сърбия, Унгария, Гърция и Северна Македония. 4. Суапова сделка с Гърция за азерски газ е някаква илюзия, която, за да бъде реализирана, се изискват неизпълними условия. 5. Въпреки всичко, ако изобщо физически бъде спрян, газ от Русия в посока България ще потече в рамките на седмица- две. 6. Кардинално решение е сключване на дългосрочен договор с референтна цена американският Henry Hub и тогава “Газпром” и лакеите му у нас ще си скубят косите, за пропуснати ползи... 7. Последно, но не по важност, това е поредна намеса от страна на Русия у нас, с цел- сваляне на това правителство.

Васко Начев
Васко Начев

енергиен експерт

Показателно в това отношение е и изявлението на гръцкия премиер Кирякос Мицотакис: "Гърция ще помогне на България да се справи с новата ситуация, причинена от руските решения в енергетиката", съобщи офисът на Мицотакис в официално изявление.

Едностранното нарушаване на договора между "Газпром" и България не е проблем само на България. Това е проблем на целия Европейски съюз и ответните действия ще бъдат общи, обяви и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Вариантът за газ от Румъния

За мнозина може и да не е известно, но Румъния е вторият по големина производител на газ в ЕС. През последните дни страната произвежда два пъти повече газ, отколкото потребява. Също така по данни на националния оператор Transgaz във вторник, когато Москва спря газа на Варшава и София, Румъния не е внасяла руски газ по традиционните маршрути Исакча (на границата с Украйна) и Негру Вода (на граница с България).

Всичко това дава възможност за износ на около 50 гВтч газ на ден, което е над 50% от нуждите на България. През газовата връзка Гюргево - Русе могат да се пренасят физически само по 47 гВтч/ден.

Засега няма официална информация дали "Булгаргаз" води преговори с румънците за доставки, но енергийният министър Александър Николов бе категоричен, че за да се постигне оптимална цена, ще се търси микс от всички възможни източници.
13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 4
    • + 14

    През 1989 България имаше шанс да тръгне по път на развитие, който да я превърне в модерна успешна държава, но българите не проявиха характер да отстранят тези, които свързани с миналото, бавно и методично саботираха промените.
    Сега, 33 години по-късно имаме отново този шанс. Ще проявим ли характер този път или отново ще оставим путинофили и национални предатели да ни обясняват как не можем? Или такива които демонстрират хиперактивност имитирайки промяна, с цел да успеят да се докопат до позиции, които да им позволят да саботират промяната? Научихме ли си урока или ще ни трябват още 33 години докато естествените биологични процеси отстранят отровните корени от социалистическото ни минало?

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 19
    • + 8

    Разбираме, че газовото освобождение на България е българинът следващите години да плаща двойно по-скъп втечнен газ ли? Сега нашите партньори американци ще продават скъпият им втечнен газ в Източна Европа за което толкова се бореха през годините и ще го изкарат като помощ за Европа. Така последните дни от мандата на Иван ви Костов последният "освободи" България и от енергийната завсимост на Русия като хариза Марица 1 и 3 с договор, който спроед експерти, е писан в чужда държава и няма нито една клауза защитаваща българския интерес. Договор с който се задължихме да изкупувахме скъп ток от български централи 25 години напред. Нашите партньори американци, толкова ни обичат, помагат и мислят доброто, че изпратиха трима сенатора и спряха на другия ден Южен поток и за малко да мине през Гръция. Накараха ни да преведем 2 милиарда за бойни самолети, които я видим някога, я не видим. Сега изпращат лобисти при Киро и Асан, които още докато държат властта подписват меморандуми за 1 милиард с които ще дадат в ръцете на нашите партньори американци почти цялата ни енергетика. Историята се повтаря точно както при Иван ви Костов. Разбира се всичко е, за да ни освободят от лошите руснаци. А българинът следващите години ще му съдерат кожата, но ще живее "свободно" и независимо от лошия диктатор Путин и лошата Русия! И няма да бъде зависим от демократичните и добри братя американци!

    Нередност?
  • 4
    ghu15646767 avatar :-|
    ghu15646767
    • - 12
    • + 5

    "Спирането на доставките от Русия не се оказва така фатално за България"
    "правителството на Кирил Петков се оказа подготвено ... българската икономика да продължи да функционира безпроблемно - засега поне до края на май"

    Тоест, подготвили са се за 1 месец живот след руската газ, Чирен е почти празен, и това не било фатално? Алоо, Работническо дело, как сме днес?
    Ами какво правим ако всички в ЕС откажат да плащат в рубли и изведнъж се окаже, че трябва да се търси бърза замяна на 40% от ползваната газ в Съюза? Къде отива тогава "подготовката" на кокорчовците? Абсолютно престъпно и национално-безотговорно поведение на българското правителство от зор да се подмажат на Америка.

    Нередност?
  • 5
    ghu15646767 avatar :-|
    ghu15646767
    • - 12
    • + 4

    "решението да не се отвори сметка в рубли ... е било изцяло политическо и с осъзната представа за последствията"
    "А това е знак за ясна национална политика за енергийна диверсификация"

    Подозирах, че "диверсификация" значело да се откажеш от евтините и гарантирани количества газ и да скочиш на по-скъпата и налична само при определени обстоятелства на международните пазари, но сега го потвърдихте.

    Нередност?
  • 6
    ghu15646767 avatar :-|
    ghu15646767
    • - 11
    • + 3

    "И България опроверга страховете, че в ключови моменти действа като троянски кон на Русия в ЕС"

    - Но потвърди очевидното, че действа като троянски кон на Америка, отказвайки се от националните си интереси в полза на американските геополитически такива.

    "Създалата се ситуация помага и срещу руската пропаганда, тъй като показва, че Москва не се интересува от благополучието на България и е готова да ѝ нанесе удар дори без повод"

    - Да, неплащането какъв повод за спиране може да бъде? Има къде-къде по-сериозни поводи ... От месец ти е обяснено, че Газпром е правно задължен да счита плащането за извършено, само ако е по новата схема. Обаче се надяваш да минеш метър и после Газпром ти бил крив и искал да ти сменя правителството.

    Колкото до "руската пропаганда", ами на какво основание Русия да се вълнува от благополучието на страна, която ѝ е наложила едностранни и непредизвикани санкции, гони дипломати без причина, отзовава посланика си, използва агресивен език, наричайки я "бензиностанция с ракети", снабдява с по един товарен самолет на ден оръжия, използвани срещу армията ѝ и т.н.?
    По-скоро изводът от спирането на газта е: "ето до какво води истеричната антируската политика".

    Нередност?
  • 7
    it_scum avatar :-P
    Жълтопаветник Програмист
    • - 5
    • + 7

    анонимните тролчета днес са много активни, хихихи
    газ п*каят (в пряк и преносен смисъл)

    Нередност?
  • 8
    lph1553593769604265 avatar :-@
    Tencho Tenev
    • - 6
    • + 2

    Съжалявам, но това са просто глупости.

    Нередност?
  • 9
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 6
    • + 3

    България се конкурираше успешно с по-евтин газ! 35% поскъпване е добра новина за нашите конкуренти, и лоша за България! В богатите държави икономиката определя политиката, в бедните държави политиката определя икономиката. Затова никога няма да станем богата държава! "При предишното спиране на газа 2008-2009, България внесе ПРЕЗ ПОСРЕДНИЦИ Газпромски газ от Гърция на 2.5 ПЪТИ по-високи цени. "-Васил Чобанов

    Нередност?
  • 10
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 1
    • + 8

    Неочакваното освобождение на България от корумпирани политици чрез руски газ от страна на Кремъл ( цяла Европа: Меркел, Курц, Орбан, Борисов, Ердоган... Цели парламенти, администрации).

    Никакъв договор не трябва да се подновява с Кремъл за газ. А тези които през медиите скачат за Газпром са хранилка и зависими от Москва. Само ги наблюдавайте.

    Нередност?
Нов коментар