🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Украйна все повече разчита на местни компании за доставки на оръжия

Евентуална победа на президентските избори на Доналд Тръмп би увеличила още нуждата от местно производство

Все повече местни жители вземат активно участие в снабдяването с дронове и части
Все повече местни жители вземат активно участие в снабдяването с дронове и части
Все повече местни жители вземат активно участие в снабдяването с дронове и части    ©  Reuters
Все повече местни жители вземат активно участие в снабдяването с дронове и части    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Макар Украйна да разчита на западната коалиция за голяма част от военните си нужди, Киев използва услугите на все повече местни компании. Тази тенденция може да се задълбочи заради възможността Доналд Тръмп да спечели президентските избори в САЩ догодина, като бившият президент неведнъж е заявявал, че според него Америка "не трябва да дава много на Украйна".

Именно това подтиква събуждането на позабравената украинска военна индустрия. В годините след разпадането на Съветския съюз незаконни мрежи изнасяха контрабандно огромни количества оръжия. Въпреки че страната остана голям военен производител, тя се съсредоточи върху приходите от износ, а не върху направата за оръжия за армията.

Първият момент на пробуждането е анексирането на Кримския полуостров от Русия през 2014 г. След това се наблюдава сериозно увеличение както на традиционната индустрия, така и нови играчи в бранша - най-често доброволчески, пише в анализ по темата Politico.

От 2018 г. Ukrainian Armor произвежда бронирани машини Varta и Novator, както и миномети с калибър 60 mm, 82 mm и 120 mm за армията. "Наскоро рестартирахме производството, въпреки че загубихме важен изпълнител на компоненти. Сега се намира на територията, контролирана от Русия", обяснява пред изданието Владислав Белбас, генерален директор на компанията.

Доброволческият труд

Ключова част от новоизградената верига на доставки са доброволческите кампании. Една от тях е тази на Сергей Притула, който организира фондация, която купува компоненти, подпомага поддържането на местното производство на оръжия и прави доставки на фронтовата линия.

Притула се концентрира главно върху осигуряването на дронове, като тези с голям обсег Beaver са най-големият успех. От пълномащабната инвазия през февруари 2022 г. фондацията на Притула е събрала 135 млн. долара, които са били използвани за купуване на повече от 7000 дрона, 1200 превозни средства, над 17 хил. комуникационни устройства и много други.

Цялата история на дроновете Beaver е една от по-строго пазените тайни в Украйна. Миналата година украинският блогър и доброволец Игор Лаченков обяви, че се стреми да събере 500 хил. евро, за да произведе и купи пет дрона Beaver за военното разузнаване. Оттогава дронове, които приличаха на Beaver-и, удряха руски петролни депа и други военни цели дълбоко в руската територия и дори нанесоха удари в бизнес района на Москва.

Освен в набирането на средства доброволците като Лаченков и Притула имат и друга важна функция. Фактически те са единствените, които могат да купуват дронове или части от китайски компании, тъй като Пекин официално е спрял доставките както за Киев, така и за Москва.

Базираният в Шенжен производител на дронове DJI следва новата политика на китайските власти, така че ключовият момент е бързо да се придобият техните стоки от трети страни или да се вземат части и компоненти от други държави. Впоследствие те могат да бъдат сглобени от украински техници. "За руснаците винаги е било по-лесно да получат [китайските продукти] в безкрайната надпревара. Така че, когато чуя, че украинците са успели да грабнат 10 хил. компонента за... безпилотни самолети от руснаци, аз съм щастлив", каза пред Politico Притула.

Украинското правителство също намира алтернативни начини да покрие някои от нуждите на армията си. Министерството на цифровата трансформация се ангажира с доставки на дронове, като за целта използва държавна платформа за дарения UNITED 24 и либерализира митническите и производствени правила за дронове в Украйна.

Въпреки това никой не си прави илюзии, че западната помощ може да бъде заменена. Очаква се Киев да похарчи 24 млрд. евро за отбрана през 2023 г., докато Русия вероятно ще даде над 80 млрд. евро. "За седемте месеца на 2023 г. направихме 10 пъти повече артилерийски и минохвъргачни амуниции, отколкото през цялата 2022 г. Но все още сме много далеч от това, от което се нуждаем", каза Александър Камишин, министър на стратегическата промишленост на Украйна, пред Politico. "Днес имаме война от такъв мащаб, че целият капацитет на свободния свят не е достатъчен, за да поддържа нашето потребление. Определено не можем да направим това без помощ", добави той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 1

    Статията в политико е писана преди руската атака срещу театъра в Чернигов, където безумно бе разтръбено провеждането на "панаир на дрона" и която нулира доста от изброените производители.
    Хората са капиталът на една държава. В украинското салдо загубите отдавна надминаха четвърт милион...

    Нередност?
  • 3
    ple18678249 avatar :-|
    ple18678249

    До коментар [#1] от "borodino":

    Айде пак - путинския боклук. No rest for the wicked...

    Нередност?
Нов коментар