🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната | Украйна: Черноморският зърнен коридор работи и не е спрял

Киев опроверга информациите, че движението на корабите е спряло заради руска заплаха от миниране на пътя

Около 700 хил. тона зърно са напуснали украинските пристанища по новия маршрут, откакто той започна да функционира през август.
Около 700 хил. тона зърно са напуснали украинските пристанища по новия маршрут, откакто той започна да функционира през август.
Около 700 хил. тона зърно са напуснали украинските пристанища по новия маршрут, откакто той започна да функционира през август.    ©  Reuters
Около 700 хил. тона зърно са напуснали украинските пристанища по новия маршрут, откакто той започна да функционира през август.    ©  Reuters

Украйна опроверга информациите, появили се в четвъртък, че Черноморският зърнен коридор е спрял заради заплахата от руските бойни самолети. Украинската консултантската компания Barva Invest съобщи тогава, цитирана от Reuters : "Бихме искали да ви уведомим за временното прекратяване на корабен трафик от и до пристанищата. Сегашната забрана влиза в сила на 26 октомври, но е възможно да бъде удължена".

Според консултантската фирма забраната е въведена преди два дни заради молба на военното командване, разположено около района и опасенията от увеличеното присъствие на руски бойни самолети.

Британската фирма за сигурност Ambrey и специализираното издание Ukrainian Ports също съобщиха, че Украйна е преустановила използването на коридора поради възможна заплаха от руски военни самолети и морски мини.

Руският президент Владимир Путин обяви миналата седмица, че е заповядал военни самолети оборудвани с ракети Кинжал да патрулират над Черно море. Според източници на Forbes, руските самолети са минирали територията на коридора за доставки на Киев.

"Врагът ... пусна четири неидентифицирани средства за въздействие, най-вероятно дънни мини, в Черно море... в посоката на навигационните коридори за цивилни доставки," съобщи украинскoто южно военно командване.

Позицията на Киев

Украинският вицепремиер Олександър Кубраков обаче опроверга съобщенията, че новият черноморски коридор за износ е спрян. "Информацията относно отмяната или непланираното спиране на временния #Украински_коридор за движение на граждански кораби от и до пристанищата на Голяма Одеса (област) е невярна", заяви Кубраков в X. "Всички налични маршрути, установени от украинските военноморски сили, са валидни и се използват от граждански плавателни съдове".

Украйна използва коридора, за да се опита да съживи морския си износ без руско одобрение, противопоставяйки се на заплахите от страна на Москва, която през юли се отказа от споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, позволило на част от износа на храни да се осъществява въпреки войната.

Фючърсите на пшеницата в Чикаго се повишиха в резултат на новината от четвъртък, за да се възстановят от по-ранното двуседмично дъно. Те бяха подложени на натиск тази седмица поради надеждите, че Украйна ще разшири износа на зърно, както и поради дъждовете в поясите със сухи култури по света.

Хуманитарен коридор

През август Украйна започна износ през "хуманитарен коридор" за кораби, пътуващи към африканските и азиатските пазари, за да се опита да заобиколи фактическата блокада в Черно море, след като Русия се отказа от споразумението, което гарантираше морския износ на Киев по време на войната.

По-късно високопоставен служител в областта на селското стопанство заяви, че маршрутът, който минава покрай югозападното черноморско крайбрежие на Украйна, в румънски териториални води и по-нататък през България към Турция, ще се използва и за превоз на зърно.

Около 700 хил. тона зърно са напуснали украинските пристанища по новия маршрут, откакто той започна да функционира през август. Преди пълномащабната инвазия на Русия през февруари 2022 г. Украйна доставяше до 6 млн. тона зърно месечно от черноморските си пристанища.

Кубраков съобщи, че 23 кораба се товарят в пристанищата Одеса, Черноморск и Пивденни. "Общо 51 плавателни съда са използвали входния коридор. На 33 кораба са изнесени над 1.3 млн. тона украински селскостопански продукти и други товари", каза той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар