GLSDB е изключително иновативна и пестелива военна платформа, която поне на теория би могла да замени далекобойната реактивна артилерия от типа на HIMARS
GLSDB е изключително иновативна и пестелива военна платформа, която поне на теория би могла да замени далекобойната реактивна артилерия от типа на HIMARS    ©  Boing/Saab

Войната | Далекобойните боеприпаси GLSDB на Boeing и Saab явно се представят зле в Украйна

Иновативните "планиращи бомби" с обхват 150 км може би пропускат целите си заради руските системи за радиоелектронна война

GLSDB е изключително иновативна и пестелива военна платформа, която поне на теория би могла да замени далекобойната реактивна артилерия от типа на HIMARS    ©  Boing/Saab
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Експериментални далекобойни боеприпаси, предоставени от САЩ на Украйна, се представят неубедително през последните месеци в битката с руските окупационни войски. Това признава висш представител на Пентагона по време на тазгодишната конференция Global Security Forum, организирана от щатската изследователска организация Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Въпреки че името на боеприпаса не беше изрично обявено, твърде вероятно е да става дума за т.нар. Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), разработени от американския авиационен гигант Boeing съвместно с шведската отбранителна корпорация Saab. Те бяха обещани на Киев още в края на 2022 г., но бяха доставени на фронта едва в началото на тази година, като информацията за бойното им използване до момента е крайно оскъдна. Преди около месец от Saab обявиха също, че ще предложат въпросната система и на България. Поне на теория GLSDB би трябвало да могат да поразяват цели с шокиращата прецизност от под 1 метър отклонение. Реалността обаче може би се разминава с това обещание.

Сблъсък с реалността

"Една компания, няма да казвам коя, излезе с наистина страхотна идея: да вземе боеприпаси от типа въздух-земя и да създаде тяхна версия, изстрелвана от земята, превръщайки ги в оръжие с голям обсег на действие", обяви в четвъртък Бил ЛаПлант, зам.-министър на отбраната на САЩ по проблемите на придобиванията и поддръжката. "Идеята не проработи поради множество причини, включително средата, наситена на електромагнитни смущения... просто не проработи", продължава той, отбелязвайки и други негативни фактори като "тактики, техники и процедури... доктрини, организация, обучение и оборудване". "И това, което се случва, когато изпратите нещо неработещо на хора, които водят битка за живота си, е, че те ще го изпробват три пъти и след това просто го захвърлят. Точно това се и случи", продължава зам.-министърът.

На практика единствените експериментални боеприпаси, които отговарят на описанието на ЛаПлант, са именно GLSDB. Другата евентуална оръжейна система би могла да бъде т.нар. Advanced Precision Kill Weapon System II (APKWS II), превръщащи неуправляемите 70-милиметрови ракети Hydra в такива с лазерно насочване. Те обаче не са с голям обсег на действие и са предназначени за поразяване на леко бронирани наземни цели или дронове, с които има директен визуален контакт. Съществува и теоретичен вариант да става дума за някаква друга иновативна оръжейна система, която до момента не е била обявявана публично. Вероятността това да е така обаче не е особено голяма.

Какво е специфичното при GLSDB

GLSDB беше анонсирано като изключително иновативно и пестеливо решение, което поне на теория би могло да замени далекобойната реактивна артилерия от типа на HIMARS. То обединява способностите на т.нар. бомби с балък диаметър GBU-39 със стандартния 227-милиметров ракетен ускорител, използван от боеприпасите на HIMARS и верижния им аналог M270. По този начин планиращите бомби се пускат не от боен самолет, а се изстрелват от наземна установка директно на максимална височина. По този начин далекобойността им се увеличава от 50 на около 95 мили, или около 150 км, като се елиминира нуждата от използване на авиация.

GLSDB може да се изстрелва както от HIMARS и M270, така и от специална установка, разработена от Boeing и Saab. След като се отделят от ракетния ускорител, боеприпасите разтварят своите крила и се насочват към набелязаната цел, водени от GPS и инерционна навигация. Именно заради това GBU-39 за момента могат да поразяват само статични цели макар и с прецизност до 1 метър. Планирането би трябвало да позволява на бомбите да заобикалят зоните на действие на вражеската противовъздушна отбрана, както и да атакуват добре прикрити мишени от нестандартни направления.

Всичко това обаче, изглежда, е само на теория и не се случва по очаквания начин в реални условия по време на конфликт с висока интензивност, където бойното поле е наситено с радиоелектронни смущения в целия използван честотен спектър. Въпреки че зам.-министър ЛаПлант не уточнява за какво точно става дума, от доста време се знае, че руските войски активно заглушават GPS сигнала в зоната на бойните действия в Украйна. По всичко личи, че това пречи на украинците да използват ефективно различни западни боеприпаси с прецизно насочване. Така например през последната около една година почти няма визуални доказателства за изстрелване на американските умни артилерийски снаряди M982 Excalibur, които също използват GPS и инерционна навигация.

GPS-заглушаване или нещо друго

Възможно е също така проблемите с GLSDB да са не толкова заради електронното заглушаване и системата за насочване, а защото те планират и летят с относително ниска скорост, което ги превръща в сравнително лесни цели за руската ПВО. За разлика от тях стандартните боеприпаси за HIMARS и особено тактическите ракети ATACMS се движат със свръхзвукова скорост и е много трудно да бъдат прехванати. Също така е възможно GLSDB на Boeing и Saab да са били изстрелвани с пускови установки HIMARS, които са произведени от конкурентния военен конгломерат Lockheed Martin и това да е довело до несъвместимости и технически предизвикателства.

И все пак, ако казаното от зам.-министър ЛаПлант е акуратно и действително се отнася до системата за насочване на GLSDB, това може да има много по-сериозно отражение върху бойната готовност на американската и другите западни армии. В случай че бомбите с малък диаметър GBU-39 се окажат особено уязвими за руското GPS заглушаване, това ще е голям проблем, защото САЩ и техните съюзници разполагат с огромни количества от тях и ги използват като стандартен боеприпас за повечето свои бойни самолети. В евентуален бъдещ конфликт с Русия обаче те биха могли да се окажат не особено точни или дори почти неизползваеми. По принцип американската армия разполага с възможност да усили мощността на криптирания GPS сигнал в определени зони. Не е ясно обаче дали и това ще е достатъчно за преодоляване на въпросния евентуален проблем.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 13
    • + 7

    Че Украйна е изпитателен полигон за американски оръжия знаем. Че САЩ се стягат да воюва с Русия - също. Като членове на НАТО това касае и нас.

    Нередност?
  • 2
    odl111165069 avatar :-|
    odl111165069
    • - 7
    • + 11

    До коментар [#1] от "borodino":

    Разбира се, че ще ги изпитват на фронта.
    Искаш като руснаците да ги изпитват върху детски градини и училища ли?

    Нередност?
  • 5
    citoyen avatar :-|
    citoyen
    • + 5

    Имаше информации за продължително заглушаване на GPS сигнала и в района на Балтийско море - Прибалтийските страни.Ясно е, че руснаците разполагат с възможности за създаване на ефекасни смущения на електронните сигнали, навигационните и насочващите системи. Съответно производителите на такова оборудване трябва сериозно да се замислят по въпроса.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    Мисля, че е прекалено дословно...
    Поне тук-там да беше променен словореда, а то с google translate от полски:

    https://geekweek.interia.pl/militaria/news-ukraincy-czekali-na-nie-rok-nowe-pociski-zawodza-na-froncie ,nId,7475746

    Ами преписано си е....

    Нередност?
Нов коментар