Липса на ротация на фронта заради забавената мобилизация е един от най-сериозните проблеми на украинската армия
Липса на ротация на фронта заради забавената мобилизация е един от най-сериозните проблеми на украинската армия    ©  Reuters

Войната | Лятната руска офанзива в Украйна – какво да очакваме

Путин може обяви нова мобилизация на запасняци и да опита атака по още едно направление, евентуално към Харков и/или Суми

Липса на ротация на фронта заради забавената мобилизация е един от най-сериозните проблеми на украинската армия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Войната в Украйна навлиза в може би най-критичните си седмици за тази година. След падането на укрепеното украинско селище Авдеевка в средата на февруари и в резултат на продължаващия и до момента остър "глад за боеприпаси" армията на Киев премина в тотална отбрана по всички сектори на фронта. Въоръжените сили на Путин от своя страна постепенно поемат в свои ръце стратегическата инициатива, макар и с цената на непропорционално големи загуби.

Преведено на достъпен език, последното означава, че руските генерали вече са в позиция проактивно да извършват офанзивни действия, където и когато преценят, по цялата линия на съприкосновение с противника. И макар за момента да няма индикации за задаващ се решителен пробив, на практика масираният натиск върху украинската отбрана вече се случва с формирования с размер на батальон (от порядъка на 500 до 900 души и няколко десетки единици бойна техника). Притесненията са, че локалните настъпателни операции може да прераснат в мащабна руска офанзива по ново стратегическо направление. По данни на украинското разузнаване това може да се случи в края на пролетта или началото на лятото. Големият въпрос е дали в близките седмици Путин ще обяви и нова вълна от мобилизация на запасняци, с което да подкрепи кадрово евентуално голямо настъпление.

Кремъл трупа нови сили?

За задаващата се нова руска офанзива активно се заговори в средата на март. Тогава командващият украинските сухопътни войски ген. Олександър Павлюк обяви, че Русия изгражда нова войскова групировка с численост над 100 хил. души. "Не знаем в пълна степен какви са плановете на Русия. Разполагаме само с данните, които имат, и какво планират да създадат", коментира той. Според него не е задължително тези нови сили да са за нуждите на нова офанзива. "Може би ще ги използват за попълване на частите, които губят боеспособност. Но има вероятност до началото на лятото те да разполагат с определени сили за провеждане на подходящи настъпателни операции по едно от направленията", обобщава ген. Павлюк.

Седмица по-късно украинският президент Зеленски беше още по-прям. Той обяви в интервю за CBS, че голяма руска офанзива може да започне в края на май или началото на юни. Този понеделник държавният глава беше още по-откровен, заявявайки, че без американска подкрепа Киев ще понесе поражение на бойното поле. Вече около половин година Конгресът на САЩ бави гласуването както на отбранителния пакет в размер над 60 млрд. долара, лансиран от президента Джо Байдън през октомври, така и на алтернативните проекти, разработени съвместно от политици от Републиканската и Демократическата партия. "Нужно е съвсем конкретно да се каже на Конгреса, че ако не помогне, Украйна ще загуби войната", каза Зеленски по време на видеоконферентна среща в началото на седмицата. И обобщи, че без тази помощ за Украйна ще е "трудно да устои" и ако загуби войната, "други държави ще бъдат нападнати".

През тази седмица представители на украинските специални служби хвърлиха още светлина върху очакваните руски действия през следващите месеци. Началникът на Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) ген.-лейт. Кирило Буданов също потвърди, че Украйна очаква руските настъпателни операции да се засилят в края на пролетта и началото на лятото. В интервю за германския телевизионен канал ARD от 7 април той уточни, че според прогнозите руските настъпателни операции ще се засилят особено много в Донбас. Ръководителят на ГУР смята, че силите на Кремъл вероятно ще се опитат да напреднат към стратегическото градче Часив Яр западно от Бахмут и в посока към Покровск, на около 43 км северозападно от Авдеевка.

На прицел: Донбас

В момента Русия действително извършва постепенно позиционно настъпление основно в Донбас и най-вече в района западно от наскоро превзетия град Авдеевка - най-значимото руско завоевание от падането на Бахмут в края на миналата пролет. Целта тук явно наистина е да се напредне към стратегически важния Покровск, където се събират основните пътни артерии за логистично снабдяване на украинските сили в този сектор от фронта.

Ако съдим обаче по времето, за което армията на Путин успя частично да обкръжи Авдеевка и принуди украинците да отстъпят (около 4 месеца), лятото и дори есента едва ли биха били достатъчни за прекосяване на оставащите 30 - 35 км до Покровск. Особено като се има предвид спецификата на терена, прорязан от множество водни прегради. Също така още през май-юни трябва да започнат да пристигат първите пратки от артилерийски боеприпаси, обещани по линия на инициативата на чешкия президент Петр Павел за бърза доставка на минимум 1 млн. снаряда.

Доста по-сериозна обаче изглежда ситуацията в подстъпите на Часив Яр. През последните дни руската армия наистина активизира настъплението си и в района на стратегическото селище западно от прословутия Бахмут. Битката за Часив Яр се очертава да е решаваща през следващите няколко седмици, защото градът се смята за "портата" към агломерацията Славянск - Краматорск - последните две големи населени места в Донбас, които не са под контрола на руснаците. Краматорск е и основният железопътен възел в региона.

Битката за Часив Яр ще е лакмус за състоянието и бойните способности на двете враждуващи страни, коментират от групата за анализ по открити източници Frontelligence Insight. Загубата на контрол върху селището вероятно ще има ужасяващи последици за Украйна, защото открива пътя за пълно завземане на Донбас. Неуспехът да се овладее Часив Яр навреме пък би провокирал съмнения относно способността на Русия да постигне контрол върху региона изобщо. В случая украинската армия е облагодетелствана от географска гледна точка, защото селището е разположено на височини, по-удобно е да се защитава и блокира пътищата за по-нататъшен напредък в Донбас. Също така през източната част на Часив Яр преминава канал, който, макар да не е дълбок, представлява естествена бариера, в случай че мостовете по него бъдат взривени.

Тестът "Часив Яр"

Първият руски опит за щурмуване на Часив Яр от 4 април показва, че селището действително няма да бъде лесна цел за Кремъл. Руските сили понесоха тежки загуби в жива сила и бойна техника, след което бяха принудени да отстъпят. Въпреки това някои детайли около битката провокират притеснения. Frontelligence Insight отбелязват, че настъпващите части преминават по черен път и навлизат в предградията, без изобщо да попаднат в минно поле - нещо, което показва недостатъчна подготовка за отбрана. Също така по време на атаката руснаците използват щурмови самолети Су-25 за непосредствена поддръжка на пехотата, което показва още по-сериозен проблем - липса на противовъздушна отбрана (ПВО), включително дефицит на преносими ракети от типа на Stinger.

Именно все по-активното използване на руската фронтова авиация е поредно доказателство, че гладът за боеприпаси в украинската армия става все по-остър, особено когато става дума за ПВО. Кремъл все по-активно използва бойни самолети Су-34, за да разрушава украинските защитни позиции с новоразработени планиращи бомби, които са еквивалент на американските JDAM. В хода на последната година въпросните боеприпаси стават все по-усъвършенствани и по-мощни, като се твърди, че някои от тях вече имат далекобойност до 90 км. Въпреки че не са толкова прецизни като JDAM, с тях руските ВВС постепенно изравняват със земята повечето украински защитни съоръжения.

Така че без спешна доставка на боеприпаси за ПВО системите руската армия ще започне да става все по-смела и да нанася удари с бойни самолети все по-дълбоко отвъд фронтовата линия. Това е може би най-голямата опасност за Украйна в момента. "По наша оценка ситуацията е тежка поради няколко проблема: забавяне на изграждането на укрепления и липса на личен състав от забавена мобилизация. Има очевиден недостиг на доставки от Запада, особено на амуниции, артилерия и системи за противовъздушна отбрана", обобщават от Frontelligence Insight. И добавят, че теренът сам по себе си не е достатъчен да спре руските сили, а "опитът и героизмът не могат да са единственият стълб на отбранителните тактики".

Удар по нова ос?

Ако пък все пак се стигне до масирана руска атака по ново стратегическо направление, най-вероятно е тя да дойде в района на големите украински погранични градове Харков и Суми. Причината е, че именно тук се наблюдава най-голяма украинска трансгранична военна активност под формата на руски опозиционни партизански отряди, които извършват въоръжени рейдове на територията на "стара" Русия. За подобно ново настъпление се заговори още миналата година, като спекулацията беше, че Москва ще се опита да атакува оттук по посока към областните центрове Полтава и Днипро, като по този начин се опита да отреже тиловите райони и логистиката на почти целия украински фронт.

Съдейки по досегашния ход и мащаб на войната обаче, подобен план изглежда твърде амбициозен, дори и Кремъл да мобилизира нови 100 хил. войници. По-реалистичен е сценарият, хипотетично описан от Путин след последните атаки на руските партизани срещу Белгородска област от март. Току-що преизбраният президент не изключи създаването на "буферни зони" в Украйна край границата с Русия. Целта е се направи невъзможно атакуването на руската територия и най-вече обстрелът на големия пограничен областен център Белгород. Това ще рече ограничено руско нахлуване в дълбочина от порядъка на 30-40 км в територията на Украйна.

Практиката до момента обаче показва, че дори подобни не толкова мащабни операции са изключително кръвопролитни и ресурсоемки за настъпващата страна. Особено когато става дума за мобилизационна армия като руската.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    paf56646878 avatar :-|
    paf56646878
    • - 2
    • + 8

    Тия мантри за "непропорционално големи загуби" на руската армия ги въртите от началото на войната, но фактите сочат точно обратната картинка ... Засрами се бе!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 10

    Четох с удоволствие!
    Нищо общо няма с реалността, но пък е написано с уникално майсторство и бликащо отвсякъде желание бляновете да се сбъднат.

    Розовата пропаганда има няколко устчиви клишета по темата, от които упорито не се отказва, а с невероятно майсторство обновява, без да се съобразява с реалнистите и строи своя словесен тетрис:

    - Русия свършва ракетите,;
    При положение, че в последната половин година именно с такива бе унищожена почти напълно украинската енергетика;

    - Русия свършва войниците;
    Макар всъщност това да се случва с ВСУ. Зеленский (той май вече не е легитимен президент и имат ли законна сила подписаните от него документи?) онзи ден подписа закон за мобилизацията на нови 500 000 мъже, което навява на мисълта, че поне толкова вече е изпратил в чернозема.

    Русия никога не се е отказвала от наборната военна служба и два пъти в годината има кампании за наборници. Това е много различно от "мобилизация", каквато безспир тече в Украина и каквато в РФ беше направена веднъж през 2022 г за 300 хил. запасняци, когато стана пределно усно, че със 12 хиляден корпус не може да се устои на 600 хилядна украинска армия.
    В момента, а особено след френската заплаха да прати военен контингент на фронта, средно на ден в руската армия се записват 1500 войници на договор - контрактници. ВС на РФ имат видимо преимушество като хора и въоръжение на донбаския фронт и това е много видимо от сводките на кореспондентите от фронта, който уверено се движи на запад.

    - Русия свършва нефта, картофите, барута...
    Абе - всичко!

    Днес-утре Западът пробва в Швейцария да направи някаква натовска седянка за мир, на която (без Русия!!!) да се обсъдел някакъв план на Зеленский да бъде накарана Русия да си ходи на старите граници...

    Небензя отвърна, че единствената възможност Русия да седне на масата за преговори е безусловната капитулация на Украина. И че РФ вече не разглежда Швейцария като неутрална страна (не само заради събора, а и защото най-значимата част от "блокираните" активи на руската ЦБ са именно в Швейцария и тя преговаря със САЩ да ги открадне), което ще има определено неприятни последици за страната на кравите, Линд и Омега...

    Розавата пропаганда пропуска изключително важната подробност, че Зеленский стана феноменално прокси на САЩ в опитите им да закрепят хегемонията си, изтощавайки противника си.
    Жалкото е, че този - видимо неуспешен опит - е изцяло за сметка на Украина - разрушена и обезлюдена от собственото си марионетно ръководство, вкарвайки я в една обречена още от самото ѝ начало чужда война.
    Четете Жозеф Борел - евро Натото има 100 (с т о!) ЗРК пейтриът, но не може да даде нито една на Украина! Кучета я яли!

    Война до последния герой...
    И не съвсем, защото укромобилизацията съвсем не касае всички. Линк към видео по темата:

    https://colonelcassad.livejournal.com/9064185.html

    Нередност?
  • 6
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 7

    Наистина е гола пропаганда. Написалият този коментар си измисля констатации като тая, че руската армия била "мобилизационна" и гради върху тях изводи. Подобни са и упражненията за обобщение по украинските телеграм канали накъде ще е руското настъпление.
    Ами на запад ще е! И традиционно руският град Одеса също е на запад...
    Всеки ден протакане на капитулацията свива бъдеща Украйна като шагренова кожа.

    Нередност?
Нов коментар