🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Украинската армия твърди, че при ракетните удари тази нощ са поразени поне девет руски бойни хеликоптера, както и складове за боеприпаси на летищата край Луганск и Бердянск
Украинската армия твърди, че при ракетните удари тази нощ са поразени поне девет руски бойни хеликоптера, както и складове за боеприпаси на летищата край Луганск и Бердянск    ©  Reuters

Войната | Украйна удари руски бази с балистични ракети ATACMS

Далекобойните боеприпаси с обсег 160 км вече са на фронта и са нанесли тежки поражения по летищата на Луганск и Бердянск. Русия спешно трябва да евакуира стратегическите си активи от окупираните територии.

Украинската армия твърди, че при ракетните удари тази нощ са поразени поне девет руски бойни хеликоптера, както и складове за боеприпаси на летищата край Луганск и Бердянск    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украинската армия е нанесла тази нощ изненадващи ракетни удари и сериозни поражения по две ключови авиобази на руските окупационни сили - в Луганск и Бердянск. Втората има особено стратегическо значение, тъй като от нея излитат повечето щурмови хеликоптери, предназначени да унищожават вражеските танкове и бронирана бойна техника на южния фронт, където се водят най-свирепите битки от лятната (и вече есенна) контраофанзива. Ако се наложи да евакуира това летище, Кремъл до голяма степен ще лиши от въздушна поддръжка своите сили в Запорожие и Херсон, както и акваторията на Крим.

"Шах!" с тактически ракети...

Прави особено впечатление, че и двете ударени летища се намират извън 84-километровия обсег на стандартните боеприпаси за реактивните системи за залпов огън HIMARS. Това накара руските военни блогъри веднага да лансират версията, че Киев най-накрая е получил известни количества от щатските балистични ракети ATACMS с максимален обсег 300 км. До момента Белият дом не е декларирал официално, че е давал подобни боеприпаси на Украйна - най-вероятно за да не лиши контраатакуващите сили на Киев от първоначалния ефект на изненадата.

Малко по-късно през деня дойдоха първите визуални доказателства, че това най-вероятно наистина е така: твърди се, че на летището край Бердянск са заснети сферични заряди от типа М74, които наистина са част от бойните глави на ATACMS. Последното е косвено доказателство, че след многомесечен отказ САЩ най-вероятно са решили да изпратят на Украйна най-ранната касетъчна версия на тактическите пехотни ракети, която е с далекобойност "само" 165 км. По-късно през деня тази теория беше лансирана и от щатския филиал на изданието Politico, според което боеприпасите тайно са включени в пакета американска военна помощ от 21 септември и са били включени в категорията "касетъчни боеприпаси".

А ако е получила и 300-километровата версия на ATACMS, Украйна вече съвсем спокойно може да обстреля с нея и вече двукратно взривявания мост над Керченския проток, който свързва Крим с "континентална" Русия. Стига, разбира се, САЩ да са оторизирали подобна атака, която е "на ръба" на потенциалната трудно контролируема ескалация.

В зоните на поражението на щатските тактически ракети попадат и всички пристанища на окупирания Кримски полуостров и по крайбрежието на Азовско море. Заради това руските военноморски сили най-вероятно ще бъдат принудени да изтеглят целия боен флот и най-вече своите подводници в базата си в Новорусийск в източната част на Черно море. Там обаче те също няма да са в пълна безопасност, тъй като украинската армия вече двукратно демонстрира, че може да атакува дори това по-далечно пристанище в Краснодарски край с помощта на морски дронове-камикадзе.

За момента мащабът на пораженията от вчерашната среднощна ракетна атака срещу Луганкс и Бердянск все още не е ясен, тъй като в близките часове и дни тепърва трябва да се видят първите актуални спътникови снимки на авиобазите от комерсиалните сателити за наблюдение. От украинското министерство на отбраната обаче потвърдиха, че през миналата нощ действително е проведена операция на специалните сили под кодовото наименование "Dragonfly". При нея са поразени поне 9 хеликоптера, една система за противовъздушна отбрана, специални превозни средства, складове за боеприпаси и гориво, както и пистите за излитане и кацане на самолети, твърдят военните.

От руската страна също потвърждават, че авиацията им е понесла сериозни щети, като според авторитетния прокремълски Telegram-канал Fighterbomber, който поддържа тесни контакти с военновъздушните сили, най-вероятно става дума за най-унищожителната атака срещу авиобаза от началото на инвазията. Според руски източници на терен на-вероятно има и сериозни човешки жертви, а вторичните детонации на летищата в Луганск и Бердянск са продължили чак до сутринта.

...а също и с планиращи авиобомби

Популярният проруски Telegram-канал Rybar пък твърди, че в Бердянск са намерени отломки не само от ATACMS, но и от т.нар. Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB). Това е нов тип реактивен боеприпас, разработван от Boeing и шведския отбранителен концерн Saab, чиято далекобойност е до 150 км. Той комбинира ракетния ускорител на стари, подлежащи на утилизация ракети за HIMARS с планиращи авиационни бомби. По този начин могат да бъдат произвеждани относително евтини боеприпаси, които обаче могат да поразяват цели с прецизност до 1 метър като същевременно удвояват обсега на реактивните системи за залпов огън. В началото на годината Украйна получи обещание, че ще получи първите GLSDB през есента. Само преди около седмица пък Boeing и Saab потвърдиха, че производството и доставката на новите ракети се движи по план.

Появата на ATACMS и GLSDB на фронта в Украйна ще изправи руското командване пред сериозна стратегическа дилема. Генералите на Путин ще бъдат принудени да изтеглят на минимум 150 км, а по-скоро на поне 300 км всички свои ключови ресурси като самолети, хеликоптери, кораби и складове за боеприпаси (особено за ракети). За разлика от крилатите ракети Storm Shadow и SCALP, ATACMS и GLSDB са боеприпаси, които се изстрелват от сушата, летят по балистична крива и достигат целта си много по-бързо, лишавайки противника от достатъчно време да премести своите ресурси. В допълнение към това GLSDB планират (т.е. не могат да бъдат свалени с ракети с термично насочване) и могат рязко да променят курса си, така че да избягват зоните, наситени от вражеската противовъздушна отбрана.

Крайният резултат от всичко това е, че руската армия или ще трябва да изтегли от Крим и новоокупираните територии всички свои стратегически важни оръжейни системи, или ще трябва да ги разсредоточи в такава степен, че обстрелването им с HIMARS да се окаже нерационално пилеене на ресурси. Ако обаче Украйна вече наистина разполага не само с ATACMS (на цена около 1.5 млн. долара за брой), но и с много по-евтините GLSDB (струващи 50-100 хил. долара), дори разпръскването на руската бойна техника няма да може да й гарантира относителна безопасност. А без щурмовите хеликоптери, базирани в Бердянск и по авиобазите в Крим, армията на Путин ще загуби най-силното си оръжие, с което блокира използването на танкове и бронирани бойни машини по време на украинската контраофанзива.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • - 7
    • + 11

    Комунистическата отрепка Докторчето се появи, реши да ползва оригиналния си профил вместо другите 3-4. Та какво става сега с украинската армия колко човека останаха от нея? До преди година и половина им оставаха много малко хора, а сега как е ?

    Нередност?
  • 4
    crusible avatar :-?
    crusible
    • - 14
    • + 2

    Мачът между Украйна и Русия се намира в 85-тата минута (зимата идва). Резултатът е измъчено 0:1 за Русия. Американският треньор на Украйна пуска в игра ключови играчи (ракети), които да обърнат мача. Резултатът от агресивната игра на Украйна по-скоро ще се ограничи до повече контузии в Руския отбор, но не непременно на самия резултат.

    Ще бъде любопитно, ако се организира нов турнир в близкия изток, дали американският треньор няма да загуби мотивация за реванша напролет.

    Нередност?
  • 6
    ausbilder avatar :-|
    ausbilder
    • - 6
    • + 7

    - Какво става с руския щурм в Авдеевка и също добавка за предислоцирането на механизираните останки от 31 механизирана бригада?
    На този въпрос има стотици отговори във видеоплатформите. И всичките са в посока смазани руски мотострелкови части. Кърищата около Авдеевка почерняха от горящи руски бронирани машини. Този щурм ще влезне в историята като една от най-безумните военни операции в руско-украинската война.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 1

    Поствам за по-интелигентната публика:
    https://neutralitystudies.com/2023/10/defeat/?fbclid=IwAR2Z9bmywHyKRwo2mz4V4o9LqoroKHETVdrwojAvcBpcbZypRY6_peAug9w

    Нередност?
  • 8
    ausbilder avatar :-|
    ausbilder
    • - 10
    • + 2

    - Какво става с Роботине? Защо руснаците си върнаха втората линия при Вербове, а ВСУ един месец не може да се прегрупира за нов щурм? 4 механизирани и 2 парашутни, подготвени от НАТО бригади не могат да се организират? Какво липсва – хора, техника, муниции?

    Липсва въздушно превъзходство, което да пречупи руската отбрана. Не че и руснаците имат такова. Отделно минните полета са безкрайни и това прави всякакви нападателни дейности изключително трудни и бавни.

    Нередност?
  • 9
    ausbilder avatar :-|
    ausbilder
    • - 10
    • + 3

    - Къде са 200 танка Leopard 1A5? Вече трябваше да са в Мелитопол, но май не могат дори да влязат в халетата на Rheinmetall.
    - Защо новата танкова помощ от септември до края на годината е само за 29 нови танка, от които 14 Leopard 2 и 15 T-72?

    Предвид огромните руските минни полета, вече ясно се осъзнава, че войната няма да се реши от танкови пробиви. По отношение на старите Леопард 1 се писа, че украинците не проявяват особен интерес. Това, което им трябва е артилерия + муниции за нея, ПВО-системи +муниции за тях и нова бойна авиация, която позволява атакуване на руските позиции + бойна авиация от безопасно разстояние.

    Нередност?
  • 10
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 10
    • + 6

    Това е нещо като отмъщение за катастрофиралото целолетно украинско контранастъпление. И мисля, че е време да се смени терминологията. Що за контранастъпление е нещо, което трае половин година и ако в началото е имало някакъв резултат, ефектът отдавна вече е на минус? Да не говорим за избитите десетки хиляди. Абсолютно безсмислено при липсата на резултат.
    Да, украинците си самоорганизират масово ритуално самоубийство. Срещу няколко хеликоптера...

    Нередност?
Нов коментар