Полша и Румъния са две от съюзническите държави, които биха могли да дадат на Украйна далекобойни оперативно-тактически ракети чрез "триъгълна сделка"
Полша и Румъния са две от съюзническите държави, които биха могли да дадат на Украйна далекобойни оперативно-тактически ракети чрез "триъгълна сделка"    ©  Reuters

Войната | Украйна може да получи далекобойни ракети ATACMS и от съюзници на САЩ

Вашингтон е склонил на Киев да се предостави и 300-километровата версия на оперативно-тактическите боеприпаси, с която може да се обстрелва целият Кримски полуостров

Полша и Румъния са две от съюзническите държави, които биха могли да дадат на Украйна далекобойни оперативно-тактически ракети чрез "триъгълна сделка"    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След падането на укрепеното селище Авдеевка украинската армия все по-видимо е в "глуха отбрана" заради недостига на западно оръжие и боеприпаси, предизвикан най-вече от блокирането на американската военна помощ в Конгреса на САЩ. Затова официален Вашингтон вероятно ще отправи молба към съюзнически държави да предоставят на Украйна далекобойни оперативно-тактически ракети ATACMS, които този път да бъдат с радиус на действие 300 км. Това съобщава влиятелната американска телевизия NBC News, позовавайки се на изявленията на двама независими висши държавни служители.

Идеята на Вашингтон е по този начин да бъдат заобиколени блокиращите процедурни хватки на крайните републиканци изолационисти от обкръжението на бившия президент Доналд Тръмп, които продължават да бавят одобряването на военната помощ за Киев на стойност над 60 млрд. долара. 300-километровите балистични ракети са жизненоважни за украинската армия, защото й позволяват да обстрелва цялата руска военна логистика във всички окупирани територии, включително прословутия Керченски мост, свързващ Кримския полуостров с "континентална" Русия.

Още миналата година САЩ предоставиха на Украйна минимално количество ATACMS, но само със 160 км обсег и оборудвани с касетъчни бойни глави. Въпреки по-малката далекобойност обаче те бяха използвани изключително ефективно за унищожаване на руски щурмови хеликоптери, паркирани на открито в авиобази край Бердянск и Луганск. ATACMS се изстрелват чрез мобилните ракетни комплекси HIMARS, с каквито Украйна разполага още от първите месеци на руската инвазия и които изключително ефикасно бяха използвани за разрушаването на прословутия Антоновски мост на река Днепър по време на кампанията за освобождаване на Западен Херсон през есента на 2022 г.

По-усъвършенствана версия на боеприпасите

Според единия от източниците на NBC News идеята сега е украинската армия да получи по-усъвършенстваната версия на ракетите, която да е способна да унищожава по-значими цели по-навътре в окупираните от Русия територии на територията на целия Кримски полуостров. Висши представители от американското министерство на отбраната обаче са отбелязали, че САЩ разполагат с ограничени количества ATACMS, така че не е много вероятно те да бъдат дадени на Украйна, без да се осигурят средства за запълването на запасите. Затова и се дискутира вариантът ракетите да бъдат осигурени от арсенала на съюзнически държави, които впоследствие да бъдат компенсирани от Вашингтон. Двама потенциални кандидати за подобна триъгълна схема например биха могли да са Полша и Румъния, които са поръчали съответно 75 и 54 оперативно-тактически ракети от модификацията M57 с далекобойност от 70 до 300 км.

Идеята на Вашингтон е по този начин да бъдат заобиколени блокиращите процедурни хватки на крайните републиканци изолационисти от обкръжението на бившия президент Доналд Тръмп.

Ако Конгресът на САЩ скоро одобри военната помощ за Украйна, Вашингтон има готовност да включи свои ATACMS още в първите пакети, които спешно ще бъдат предоставени на Киев, допълват източниците на NBC News. Военните също така вече са подготвили големи пратки с артилерийски системи и боеприпаси, които ще бъдат дадени веднага след като получат зелена светлина от американските законодатели.

Паралелно през последните дни изтекоха първи визуални доказателства, че украинската армия е получила друг вид дългоочаквани далекобойни реактивни боеприпаси - GLSDB, разработвани от американската корпорация Boeing и шведската SAAB. Те комбинират ракетния ускорител на стандартните "снаряди" за HIMARS и GBU-39, или т.нар. Small diameter bomb (SDB) - авиационна бомба, снабдена с разгъваща се крила, която може да планира на далечно разстояние. Според фирмите производители боеприпасите от този тип може да поразяват цели на разстояние до 150 км с изключителна прецизност и отклонение от порядъка на 1-2 метра. За предоставянето на GLSDB се говори още от есента на 2022 г., но доставката им се забави с повече от година, тъй като тази система не е приета на въоръжение дори в САЩ, а Boeing и SAAB се нуждаеха от време, за да да я вкарат в серийно производство.

Помощ от Скандинавия

През уикенда също така правителството на Дания изненадващо обяви, че планира спешно да предаде на Украйна цялата своя артилерия заедно с всички налични боеприпаси за нея. Това е дързък и радикален ход, който задълго би оставил армията на Копенхаген без оръдейна поддръжка. На практика обаче, преди потенциалния агресор да достигне Дания по суша, той трябва да премине през цялата територия на Германия или пък да стовари десант през почти изцяло контролираното от НАТО Балтийско море.

Също така скандинавската държава най-вероятно ще е принудена да запази за себе си своите 120-милиметрови мобилни минометни системи, базирани на бронирани машини Piranha 5. Дори и да иска да ги даде на Украйна, тя вероятно ще получи отказ за реекспорт от швейцарската компания производител Mowag, тъй като Швейцария забранява износа на оръжие за държави, намиращи се във война. Същото се случи и на Германия, когато тя се опита да изпрати на Украйна произведени в Швейцария боеприпаси за мобилните зенитни оръдия Gepard или когато германският отбранителен концерн Rheinmetall се опита да изкупи обратно "пенсионирани" швейцарски танкове Leopard 1, за да ги ремонтира и изпрати на Киев.

Паралелно на датското предложение чешкият президент Петр Павел обяви, че страната му е намерила възможност за бързо осигуряване на стотици хиляди допълнителни артилерийски снаряди за Украйна. Става дума за около 500 хил. боеприпаса с калибър 155-милиметра и около 300 хил. 122-милиметрови от запасите на няколко неназовани държави, с които Чехия е разговаряла. За целта обаче западните съюзници трябва да осигурят финансиране за обратно изкупуване на артилерийските снаряди, допълва Павел, който освен чешки президент е и бивш генерал, оглавявал военния комитет на НАТО.

Именно недостигът на изправно западно въоръжение и снаряди, както и необходимостта те да бъдат използвани пестеливо са една от основните причини, довели до украинското отстъпление от укрепеното селище Авдеевка. През уикенда то беше завзето от руснаците след около четири месеца обсада и масирани щурмове. Според официално изявление на новия украински главнокомандващ ген. Олександър Сирски гарнизонът, отбраняващ предградието на окупирания мегаполис Донецк, е получил заповед да се изтегли на по-изгодна защитна позиция, за да не се окаже обкръжен и пленен. Според няколко украински източника планът за евакуация на Авдеевка е бил подготвен и постепенно приведен в ход още преди около две седмици.

Триъгълните сделки - преди и сега

"Триъгълната сделка" с ракети ATACMS, която САЩ замислят, не е прецедент по линия на военната помощ за Киев. Пионер в тази схема беше Германия, която предостави свои оръжейни системи на трети страни (например Гърция), които от своя страна поеха ангажимент да дадат на Украйна свое старо "съветско" оръжие, с което местната армия е добре запозната. Сега САЩ от своя страна предлагат на Гърция да предостави свои стари "съветски" установки за противовъздушна отбрана, включително сравнително модерните С-300, срещу ангажимент за компенсиране с оръжие от запасите на американската армия, както и разрешение за придобиване на стелт-изтребители F-35. Подобна схема беше предложена и на Еквадор, който ще получи американски хеликоптери Blackhawk "втора ръка" в замяна на екссъветския си арсена от вертолети Ми-17, ракетни установки "Град" и зенитно-ракетни комплекси "Оса".

Германия е получила изненадваща оферта от Великобритания да й продаде далекобойни крилати ракети Taurus, а в замяна на това Лондон да даде на Украйна допълнителна пратка от своите Storm Shadow. Причината за предлаганата триъгълна сделка е нежеланието на официален Берлин директно да даде своите далекобойни боеприпаси на украинците, тъй като се страхува това да не провокира ескалация и отговор от страна на Русия. Taurus са съвместна разработка на германската компания Diehl Defense и шведската SAAB, като имат радиус на действие до 500 км, което е с около 200 км повече от Storm Shadow и френския им аналог SCALP.

Шведската корпорация SAAB също така е потенциален доставчик на многоцелеви бойни самолети Gripen за нуждите на украинските военновъздушни сили. Правителството на Швеция вече неколкократно изрази готовност евентуално да предостави на Киев свои изтребители, но едва след като страната бъде одобрена за пълноправен член на НАТО. Очаква се това да стане в края на този месец, след като протоколът за приемането й бъде одобрен от последната съюзническа страна в лицето на Унгария.

Най-вероятно правителството в Будапеща ще се опита да направи последен опит за пазарлък по въпроса, като изтъргува своята подкрепа срещу военнотехнически реверанси от страна на Швеция - по всяка вероятност отново свързан с изтребителите Gripen. В момента унгарската армия е един от малкото оператори в света този тип бойни самолети, които ще изплаща на лизинг до 2026 г. Доста вероятно е премиерът Орбан да се опита да се спазари тяхната замяна за новопроизведени или дори за по-новия модел Gripen E/F, за момента използван само от военновъздушните сили на Швеция и Бразилия.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 5
    • + 4

    D-r D продължава да е блокиран, заради изказано мнение, и ме помоли да постна в моя профил коментарът му по темата.

    " И какво като пратят ракетите?
    Не е ли пределно ясно, че война се решава или на бойното поле, или на масата за проговори? Десетина Wunderwaffe ни връщат към пропагандната ситуация в Райха. Какво направи за изхода на оная война Луфтвафе, като срина и опожари Ковънтри или обстрелването на Лондон с Фау? Нищо! Получи сринати и изпепелени Хамбург, Дюселдорф, Есен, Берлин, Лайпциг... И по-дълъг списък на военопрестъпници в Нюрнберг.

    Ние, читателите на газетата, преминахме през няколко пропагандни Wunderwaffe кампании. Доста безрезултатни, като чета сводките от фронта, но пък пищни в мечтанията.

    Първоначално се опразниха складовете със стара съветска техника в бивщите соц. ВСУ стана най-тежковъоръжената армия. Пречупи ли това тенденцията на фронта - тцъ.
    После се опразниха складовете със стара следвоенна натовска техника. Пречупи ли това тенденцията на фронта - отново тцъ.
    После се изпратиха по-нови въоръжения, от които бяха демонтирани съвременните уреди и защити - за да не ги пленят руснаците. Мъртвите танкисти - кучета ги яли... Пак без никакъв ефект.

    Само за последния ден при "изтеглянето" от Авдеевка ВСУ са дали 1500 убити.
    Или украинското пушечно месо е нужно да поподдържа работата на терен, докато натовските екипи на ATACMS, насочвани от американските БПЛА над Черно, ще стрелят по цели в Русия?

    Дали пък така след няколко опита - полека-лека - няма и нашето поколение да види наживо какво са представлявали тогава Лондон, Ковънтри, Дюселдорф? С други имена и на друг континент, май?"

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3
    • + 1

    Значи хем САЩ и НАТО дават далекобойни ракети, хем ги насочват, хем избират целите.. Украинците са в ролята на сламени хора - най-много да преместят установката където им кажат и да натиснат копчето когато им кажат. Публична тайна е, че без радарите и сателитите, без военните съветници... ВСУ и да има оръжие не знае на къде да го насочи. Реално в момента има необявена война САЩ/НАТО - Русия.

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 4
    • + 2

    Върнахме се към комбинацията от американски кьорфишек и украинска пропаганда.

    Сега, „висши военни“ почват да „изтичат“ контролирано информация за това, че ATACMS е включен в помощта на САЩ за Украйна, а лудия Кулеба да си фантазира как с тяхна помощ обръщат войната. Важните моменти в статията са – тези ракети Вашингтон ще предостави само ако бъдат одобрени парите. С което се правят някакви опити да се натиснат републиканците да гласуват законопроекта. Но предвид факта, че САЩ също така засилват натиска над Израел дори в ООН да спре войната в Газа, показва, че парите от пакета може и да не бъдат гласувани скоро време. Помощта за Тел Авив беше единствената причина това „комбо меню“ да мине през гласуването в Сената. В Камарата нещата вече са различни и се усеща.

    Заради което се пуска сламчицата, че може би, чичо Сам ще натисне своите любими съюзници от Европа съвсем да се разоръжат и да пратят още подаяния на Киев. Което е развито като докторска теза от автора. Още от статията – Румъния има 54 ракети, а Полша 30, защото другите 45 са поръчани 2023 г., но няма потвърждение, че са доставени. В най-добрия случай общо имаме 129 ракети. ¼ от тях да бъдат дадени на Украйна това прави 32 ракети. Есента, САЩ доставиха около 20 на Киев за тестове, които бяха май изцяло употребени в ударите срещу двете летища.

    Дори тогава резултатите за „щурмовите хеликоптери“ на Русия бяха противоречиви. Бяха доказано унищожени 2-3 транспортни вертолета, още толкова повредени, сред които 1-2 Ка-52. Причината за толкова много щети постигнати от едва 4-5 достигнали до целта си ракети е в тяхната касетъчна бойна глава. Новите ракети са с фугасна, идентична с тази на противокорабните Harpoon. Което означава, че с 1 ракета можеш да унищожиш почти сигурно 1 хеликоптер или да повредиш 1 ако не уцелиш машината. Руснаците отдавна разпръскват силите си по фронтовите летища. С 32 ракети и при успеваемост от 25%, означава, че целият потенциален капацитет на ВСУ ще се изчерпа с поразяването на 8 цели и то статични, конкретни, а не площадни, както беше с касетъчната бойна част.

    „Великият“ Антоновски мост не изигра решаваща роля в изтеглянето на руските части, а непрекъснатия обстрел с GMLRS ракети на шлюзовете на бента при Нова Каховка. Това застрашаваше целия руски корпус в Херсон от пълна изолация, защото тогава щяха да отидат на кино и понтонния мост, който беше изграден като алтернатива на Антоновския.

    И още наблюдения от последните няколко месеца. ВСУ почти вече не ползва HIMARS-си, което подсказва изчерпване на мунициите, които още преди година и половина казах, че са ограничени и ще се ползват само срещу важни цели. САЩ са готови да дават само новопроизведени и то все още експерименталните GLSDB. Вашингтон не смее да посегне на запасите от ATACMS по-дълбоко без опция за възстановяване, нищо, че от касетъчните ракети с по-малък обсег има около 1000 бройки. Сега се мажат очи, как ще се предоставят по-малко, но уж по-добри ракети, за да се поддържа илюзията за „победата“. Американците не бързат да подновяват производството на ATACMS, защото искат да ги заменят с по-новите ракети PrSM, като първите 200 влязоха на въоръжение през 2023 г. За замяната на близо 2000 ракети ще отнеме поне 5 години.

    Авдеевка щеше да падне рано или късно по подобие на Бахмут. Въпросът не беше дали, а кога и с колко жертви. ВСУ почна изтегляне още преди десетина дни, не се разбра дали е санкционирано от ген щаба или не. Обявеното преди няколко дни официално такова беше само замазване на ситуацията, че последното голямо градче разположено в хълмистата част на Донбас от Донецк до Днепър падна и то доста по-бързо от очакваното. ВСУ спря механизираната поддръжка от седмица, което показва, че изтеглянето е било планирано или просто броят на натовските тенекии на украинците е намалял драстично. Загубите на гарнизона остават големи, като новият генерал Сирски единствено избегна необходимостта да изпраща още много части там, за да може да задържи града. С каквито май се оказа, че не разполага и отново си оставя въпроса за загубите на ВСУ в тази война. Накрая ще се окажат доста по-големи от руските.

    Докато САЩ не смее да намалява драстично дори броя на старите си ракети, Дания с охота задрасква артилерийските си части и ще предава всичко на Украйна. Но докато във Вашингтон управляват хора като Виктория Нюланд с нейното пословично „F*ck the EU“ няма да получим различно поведение. Яд ме е за либералния европейски зеленчук, който прави това с такава радост и саможертва, като ацтеки, които се изкачват на жертвения ритуал преди да им изтръгнат сърцето в името на бог Кетцалкоатъл.

    Последно за триъгълните сделки, половината от описаните завършват ако не с фиаско, то с половин такова. Гърция обяви, че няма да предава С-300, но най-вероятно ще изчисти от складовете си старите БМП-1. Щото на гърчолята им е светнало в сиртакито, че ще си „жертват националната сигурност“ - https://en.defence-ua.com/news/greece_denies_s_300_to_ukraine_because_it_doesnt_want_to_risk_the_countrys_defense-9426.html
    Еквадор също си промени мнението - https://www.rferl.org/a/ecuador-backtracks-plan-to-send-weapons-ukraine/32827009.html

    За партенката между Лондон и Берлин остава да видим как ще се получи този фокус. Германия има малко над 600 ракети, Великобритания преди да предаде на Украйна няколкостотин – между 700 и 1000. Дали Лондон ще остане без ракети в името на сигурността на Берлин? Най-вероятно не и ако стане това ще говорим отново за дузина-две ракети, подобно на тези за ATACMS. Три-четири залпа няма да променят хода на войната, да ще ги забоолят руснаците, ама после украинците ще го отнесат. Както се случи в Авдеевка, а сега се готви Орехов и Часивий Яр.

    Забравя се в статията и новината, че F-16 в Украйна я видим през юни, я не и се е тръгнало да се спекулира за новопроизведени Gripen-и. Те ще последват съдбата и на Мираж-ите, които се спрягаха, че ще изпреварят F-16.

    Нередност?
  • 5
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "kuranakyumura":

    Нема да ти се получи... Тукашните жълтопаветници обичет да мразят, не да мислят...

    Нередност?
  • 6
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1

    Липсва ми клоунския оптимизъм, който задължително се лееше досега за перемогата.
    Щом у топпропагандистите липсва оптимизъм - май съдрана е работата на клиентите им.

    Нередност?
  • 8
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#5] от "masay":

    Докторе, хайде остави лиричните монолози между трите си профила и нека да започнем да мислим. Който го може де, и който не е обременен от носталгия по соца и от ирационални страхове от цивилизования западен свят. А може би тези страхове са продиктувани от това че хора като теб си знаят възможностите и предпочитат да слушкат и папкат, да делегират отговорностите за сосбтвения си живот и съдба на диктатора, вместо да опитат да се наложат в конкурентната среда на Свободния Пазар, респективно на западното общество? Не знам, ти кажи, ти си психиатър, аз съм прост хирург и знам единствено как се лигира кръвоносен съд и някои други дребни занаятичийски чалъми. Това е мое лирично отклонение встрани от темата за Украйна.
    Слушай сега какво ще ти кажа и ми кажи кое не е така: от 5000 години е известно, че в хроничната фаза на един военен конфликт печели този, който има по-добра логистика и снабдяване. Винаги, без изключение. При обсада на крепост със стенобитни оръдия, при защитата на линията Мажино, в окопите на Балканската война и където другаде се сетиш. Поради това ракети с обсег от 300 километра означават едно: че филмът за Путин приключва. Една ракета по Керченския мост, още няколко по ЖП-линиите и мостовете за снабдяване и... руский человек се превръща в пушечно месо. Без снабдяване с храна и боеприпаси, на чужда територия това ще се случи за няколко седмици. При зимни условия - и за няколко дни. Никой не обича да отива на сигурна смърт и точно затова главорезите на Пригожин се разбунтуваха - защото видяха колко безсмислена война водят. Това е горчивата истина. След това - започва поетапно предаване на руските солдатчета и потом - чемадан - вакцал - Берлин - Брюксел и на социални помощи до гроб. Какви хеликоптери, какви пет лева? В снабдяването е истината, и прекъсне ли се то, хеликоптерите Ка52 също ще се превърнат в неизползваеми ламарини. Понякога и обгорени. Та така. Единствената причина западът да не приключи войната за няколко седмици е страхът от ядрена ескалация. Щото в яда и злобата си джуджето няма особен избор - ще се изкуши да натисне червения бутон. Поради това войната ще се реши от психолози, а не от кашици, разузнавачи, пилоти и ИТ-специалисти. Именно от психолози. На украинците дори не им трябва жива сила - трябват им ракети и дронове и това показва как ще се води една война в близкото бъдеще. А дори и днес. Видя какво се случи с Великия руски черноморски флот - останаха няколко малки корабчета. И това успя да направи държава, която дори няма собствен флот! Срам, таварищи! Прави си съответните изводи, ако можеш да мислиш де - не че си глупав, просто някои ирационални твои страхове ти пречат да видиш нещата обективно. Поне за едно си прав - военнопрестъпници, които са осъдени, ще има. Путин, Медведев и обкръжението им. Пригожин се отърва - него Господ ще го съди, само че аз не вярвам в Господ, така че си мисля че наистина се е отървал. Помни какво съм ти казал и бъди здрав! До скоро!

    Нередност?
  • 9
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#8] от "Венцеслав Ралев":

    Абре Ралев знаех че си дебил ама чак пък толкова промит не те смятах.Кви ракети кви 5 лева бре.С ква ракета ще разрушат керченският мост?Тва да не ти е игра на компа.Ти за РЕБ и ПВО чувал ли си?

    Нередност?
  • 10
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#8] от "Венцеслав Ралев":

    Мдам, господин Ралев отново тръгва във вярната посока, но след това се забива ритуално в стената. Абсолютно е правилно, че логистиката печели войните. Горната статия се опитва да ни убеди, че украинците все още имат такава с буксуващи или хипотетични тристранни споразумения, пълно разоръжаване на европейски държави и размисли в стил „ако баба ми беше мъжка и щатският Конгрес напълно одобри помощта“. Докато руската логистика си върви безпроблемно, ВПК-то бълва нови ракети, снаряди и дронове, а допълнителни конвенционални идват през тристранни сделки с Китай и Северна Корея.

    ВСУ имаше на разположение няколко ракети с обсег 300 км – изстреляните от по-новите Scalp срещу доковете във Феодосия и унищожаването на амфибийния кораб там. Останалите бяха насочени срещу прословутия Керченски мост, но бяха свалени. За пълната неутрализация на Антоновския мост ВСУ го обстрелваха денонощно в рамките на малко под две седмици. Залп след залп и дори след попадение на пълен боекомплект на HIMARS система от 6 ракети не успя да го изкара от строя. Бойната глава на ATACMS е двойно по-мощна – 200 срещу 90 кг, но пак ще са необходими около дузина ракети с пряко попадение да изкарат от строя автомобилната част на моста в Керч. А има и втори който е железопътен, по-тесен, но по-масивен и по-важен, защото истинската логистика минава по него. Когато ВСУ направи терористичните атентати използвайки цивилни шофьори на ТИРове за самоубийци и постигна цивилни жертви, руското военно снабдяване продължи, а само туристите за Крим трябваше да минават през Мариупол. Който вие забравяте, защото докато сухопътния коридор съществува и е на дистанция отвъд конвенционалната артилерия на ВСУ руската логистика ще продължи да си съществува с леки неразположения.

    Както се случи и в Херсон – руснаците си направиха понтонен мост, който ползваха за логистика, след обстрела на моста и автомобилната част на бента. Изтеглянето започна, когато ВСУ почна да обстрелва шлюзовете на бента и заплаши с „наводнение с библейски мащаби“, което щеше да отнесе цялото руско снабдяване. Затова предпочетоха да изоставят позициите си и последващото след малко под година взривяване на язовирната стена не изигра толкова решаваща роля за ВСУ.

    Примерът с хеликоптерите беше даден поради две причини. Първата показва, че дори по-способните за поразяване на площадни цели касетъчни бойни глави имат ограничения и щетите няма да са толкова големи за непосредствения тил на фронта. Отделно, се показва, че потенциално 25% от изстреляните ракети ATACMS могат да достигнат целите си – останалите са свалени от руското ПВО или поради техническа неизправност падат по пътя. С което отново вадим елката от бюрото и почваме: за 12 попадения на моста в Крим ще са необходими 48 ракети или 88% от всичките налични на румънците и с 60% повече от доказаните налични на поляците. Добавете още толкова за жп частта и виждате, че шансовете на украинците по тази схема дори математически са на ръба.

    До коментар [#6] от "borodino":

    Статии като горните се опитват да опазят някаква малка светулка на надежда за „победата“. Но вече е гробно мълчание за патоса как ВСУ ще летува в Крим, как контраофанзивата ще прекърши „логистичния гръбнак на Путин“ с превзимането на Мелитопол. Лятната офанзива отдавна е погребана, а снощи се потвърди, че и десантът в Кринки вече е разчистен и руснаците си връщат пълния контрол на източния бряг на Днепър. Авдеевка падна, руското настъпление макар и бавно започва да набира скорост по фланговете на Угледар и доближава Часивий Яр, ново такова започва в Запорожие. Едните ракети останаха, засега като F-16 – на чертежи.

    Нередност?
Нов коментар