Премиерът разпореди: Детската болница ще се строи от нулата

Педиатрията ще е наистина нова, но изграждането ще отнеме години, а размерът на сградата е неясен заради строителни ограничения

Националната детска болница ще има изцяло нова сграда, но без да е ясно след колко години
Националната детска болница ще има изцяло нова сграда, но без да е ясно след колко години
Националната детска болница ще има изцяло нова сграда, но без да е ясно след колко години    ©  Цветелина Белутова
Националната детска болница ще има изцяло нова сграда, но без да е ясно след колко години    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Недовършеното старо скеле на педиатрия в София няма да се ползва за основа на новата детска болница, ще бъде съборено и на негово място ще бъде построена изцяло нова сграда. Така след месеци гражданско недоволство, протести и остри критики по отношение на конструкцията премиерът Бойко Борисов сложи точка по въпроса. Решението връща въпроса в начална позиция - нов проект, евентуално регулация и разширяване на терена, вероятно избор на строител, като мероприятието ще отнеме години.

Промяната в позицията на властта

Заедно със здравния министър Кирил Ананиев, колегата му от финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев Борисов се срещна с представители на протестиращите и увери, че постройката, проектирана през 70-те години на миналия век, ще бъде съборена. Така и не се разбра какво е провокирало Борисов да потърси решение на проблема точно в този момент - проектът събра негативи още от самото начало преди над година, а само преди месец бе подписан и договорът с избрания след обществена поръчка изпълнител - ГБС.

Ако се гледа законът, този договор трябва да се скъса, защото е процедура по реконструкция и трябва да се проведе нова поръчка. Тук юристи виждат пространство за гъвкавост - регламентът за реконструкция допуска събарянето и изграждането наново.

Без отговор засега е въпросът с цената, която според предишния план бе близо 100 млн. лв., както и новия срок за завършване. От днешната среща става ясно, че това е цената за сградата и в сметката не влиза оборудването. По договор с ГБС, по информация на "Капитал" е предвидено заплащане на извършена дейност и това е максималния праг на плащането.

Проблеми и отговори

Проектът имаше порок от самото начало - няма как идея отпреди десетилетия да е работеща сега. Но пред строителството на нова сграда има пространствен проблем - според общия устройствен план на София в района не се предвижда ново застрояване с височина повече от пет етажа. Старото скеле е 12 етажа и щеше на теория да побере повече отделения, като неофициално разгласен вариант беше да се ползва само миниатюрна част, останалото да се изгражда наново под претекст, че е реконструкция. Ако се проектира на 5 етажа, проблемът беше, че съседните терени не са държавни. А целта е да е в болничното каре, за да се ползват различни специалисти и бази в съседство.

Според архитекти, педиатри и родители в проекта са заложени минимални изисквания за качество и безопасност, а това поставя в риск живота и здравето на децата. В същото време не са предвидени санитарни възли във всички стаи, няма и легла за придружители на децата, а таваните са ниски. Липсват и основни клиники и отделения - по ортопедия и травматология, детска имунология, детска психиатрия и др.

"С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да я съборим старата сграда, но мястото е много добро, място в клъстер от други болници, в паркова среда", заяви Борисов.

Той добави, че очаква в хода на работните процедури да му предоставят предложенията си и архитектурните решения. "Аз много ценя работата на архитектите, тъй като да намериш общото между инженерното и архитектурното решение е голям талант и вие го знаете", заяви министър-председателят.

Думите му идват само няколко дни след като ресорният министър Кирил Ананиев коментира в здравната комисия в парламента, че през януари е направено проучване на старата постройка, което "нееднозначно показа, че, разбира се, с някои възстановителни неща сградата напълно отговоря на земетръсните условия".

"Отговаряхме ежедневно на всички въпроси, които ни се задаваха. Водихме разговори с т.нар. протестиращи, няколко срещи имахме, на които им отговорихме на всички въпроси. Имаше две обжалвания - КЗК и ВАС оставиха без последствия тези възражения", обобщи Ананиев, който явно вече е на друго мнение.

Договор под въпрос

От срещата на властта с протестиращите не се разбра какво ще се случи с договора на ГБС. Строителната фирма бе избрана от здравното министерство да дострои скелето за малко над 93.4 млн. лева с ДДС, а крайният срок за завършването й бе май 2023 г.

"Капитал" изпрати въпроси както до пресцентъра на правителството и до възложителя - Министерството на здравеопазването, за това как ще се процедира оттук нататък и как това ще се отрази на договора с ГБС, но отговори все още няма.

Следобедът дойде отговор от правителствения пресцентър, който обаче не дава яснота: "Всички стратегически решения, свързани с построяването на новата детска болница, ще бъдат взимани съвместно с Обществения съвет, който ще бъде създаден от МЗ и Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница".

Статията е допълнена в 16:24 ч

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voda avatar :-|
    The investor
    • + 1

    Супер новина!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    Това е единственото разумно решение. Искрени поздравления за арх. П.Бакалова за нейната всеотдайна борба за тая нормалност!

    Нормалност? Не съвсем!
    Начинът на вземане на решението отново създава усещане, че пребиваваме в някакво средновековно царство, където независимо от тежката дума на съвета на бароните, последната дума има монархът.
    Така стана и с 9-те% на ресторантите, така стана и с мерките по ковид-а, така и сега с педиатрията:
    - експертизата отпреди няколко години, че изоставеният скелет е опасен, бе затапена с друга - удобна,- че нищо му няма. Само за сравнение изоставената постройка на ИПК Родина, която макар и "по-млада" бе в идентично състояние, бе разрушена от частния си собственик.
    - правителството обяви обществено поръчка за "дострояването";
    - КЗК и ВАС отхвърли обжалването на това абсолютно незаконно решение, което най-малкото е в противоречие със ЗУТ за етажност в земетръсен район;
    - правителството подписа договор за 100 млн. с любимото ГБС за "дострояването"

    И изведнъж - пълен обрат! И същите шутове, дето допреди час са говорели едно, сега клакират на царя...
    И за къв ... са ни КЗК, ВАС, министерства, държавни агенции, следкато на тяхното място могат да се насеят слънчогледи и ще правят същото като тях, ама по-естествено и по-естетично?!

    Да изхвърлят картините от двореца и да сложат там БББ - най-голямото произведение на българското народно творчество...

    Нередност?
  • 3
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • - 3
    • + 10

    Много лошо решение на Борисов.
    Отидох пак до сградата- работя наблизо. За мен това нещо е напълно здраво. Бетонът на плочите е в отлично състояние.
    По- добре да се построи някакъв офис за медицинска администрация. Събарянето му, според мен е невъзможно.
    Отпред , вдясно има две реновирани напълно сгради, на около 5 етажа, които са болници.
    Зад тях, до недостроената сграда има към 7-8 метра. Какъв ти взрив, какво ти гюле. То няма място за багер.
    Вляво е Болницата за белодробни болести " Света София". Тя е напълно реновирана и работи. От нея до недостроената сграда е към 12-15 метра. Същата работа.

    Самото събаряне, ако го има, ще е много, много тежко. Събаряне на място на медицински комплекс от стоманобетон с промишлена здравина......Отделно - няма отстояния и не виждам как месеци наред, другите болни ще слушат къртачите и камионите.
    Според мен нова болница няма да има, понеже парите ще се пренасочат заради кризата..
    Политическата атака на политическото лице архитект Бакалова даде резултат само за нейната суета и на една група от няколко десетки човека.
    Събарянето и извозването, според мен , ще отнеме над две години и то само ако се работи здраво. Ще струва с извозването , поне 30-40 милиона лева.
    Според мен няма да има събаряне.
    Просто всичко отива в безвремието , откъдето имаше шанс да излезе.
    Така или иначе , сме пълни с болници и болнични легла, при намаляващо население.
    Четох фантазиите на "майките" в протеста- те са за ............ фонтани и шадравани в коридорите, спални места ........и за двамата родители на всяко дете и други подобни.............. Бакалова дори има мотив, че наблизо имало морга и не можело децата да са на половин километър от морга. Уважаема Госпожо, раждането и смъртта за медицината, са еднакво сериозни. Само да Ви напомня, че там има и родилен дом, който работи/ при лоши условия/ и е ........... най- големия в страната. Та моргата/ който знае за нея де/ не пречи.
    Болница няма да има, честито на всички Ви. Ние ще гледаме тая сграда докато умрем. Реално Ви финтираха, а вие финтирахте нас. Направихте едно задоволяване на суетите си.

    Нередност?
  • 4
    m17 avatar :-|
    m17

    До коментар [#3] от "grayeagle":

    Разбира се че нова болница няма да има скоро, ако въобще има. Това беше луксозен проект от времената с "бюджетни тлъстинки" а тези времена рязко свършиха март месец. Догодина има избори, после правителство, коалиции, на никои няма да му се занимава с шепа хейтъри дето все не са на кеф.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#3] от "grayeagle":

    Много логични разсъждения за проблемите при ЕВЕНТУАЛНОТО събаряне!
    Все пак не се доверявайте 1:1 на думите на Борисов. Той просто изпуска поредното натрупано обществено напрежение, както разреши на абитуриентите изпращане в училище, както намали ДДС на ресторантьорите, както вдигна КПП-тата. .

    От това изобщо не следват двете неща, за които пишете: че ще се бута скелета и че ще се строи на същото място. Или пък, че ще се строи изобщо...

    В карето на Александровска се сещам поне за още две изоставени тела на грубо строителство - откъм ул. Георги Софийски, където царят щеше да прави нещо си и до Майчин дом. Пък и из града има доста общински терени, където ГБС може да си изпратят багерите, нали?
    А прави ли ви впечатление, че ГБС печели обществена поръчка за ДОСТРОЯВАНЕТО на нещо, за което дори няма проект?! Какво ще се достроява? Как е сметнато колко ще струва, след като реално не се знае какво ще се прави?
    Не ви ли смърди на далавера?

    В края на краищата болници се проектират по някакви стандарти - еди колко си легла на еди колко си население. Тая бетонена кощрамба на снимката е била смятана за раждаемост и население при соца отпреди половин век. И според тогавашните медицински стандарти.
    А и питате ли се откъде ще се изнамерят толкова педиатри в София? Тая специалност е на доизживяване. Средната възраст на педиатрите е 50-55 г.
    Строителството на детска болница е шекерана близалка за обществото, за да се отклонят под благовиден предлог едни бая пари.
    Естествено, че такава болница и следващото поколение няма да види. Не че няма нужда от нея, но не обществанета полза е водещото, е залаверата покрай нея.


    Нередност?
  • 6
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • + 3

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Виж, понеже имам доста познати архитекти от Каб , мога да ги кажа, че там никога няма да има никакво съгласие. Там хората се мразят и си завиждат, ама от сърце. Бакалова е прокси на политическите амбиции на Христо Иванов, който иска деструкция на всяка цена, за да дойде на власт/а не може/. Игнатов се има за Юлий Цезар и няма тоя човек да ми говори за морал..........по съвсем обясними причини. В ръководството на Каб всичко е на котерии и на връзка с властта. Архитектите, които са близки с властта даже не стъпват там- те прости си плащат годишната вноска и си участват в схемите. Политическо завихряне се получи. Сега витрината е счупена и видя на днешния "протест", как отидоха петнадесет, еднакво изглеждащи жени. Лидерите на протеста ще се крият. Събаряне е невъзможно, поне за мен. Аз работя до Милениум център. На терен има действащи болници, ремонтирани и реновирани. Сега Бакалова се извърта и говори вече съвсем друго-за съвсем друго място и друга сграда в близък парцел. Но чети , какво говори Борисов- събаряне и строеж на същото място.
    Второто, за което говорят днес намазаните женици от "протеста" е , че болницата трябва ще е скъпа, много скъпа, а и не трябва да работи със здравната каса и да не е Търговско дружество, а да се финансира приоритетно и непрекъснато.

    Значи, едни жени , които няма да дадат и сто лева , искат да имат неограничен финансов ресурс и за неопределено време.
    Това е тежък утопизъм.

    Борисов , за мен постъпи много лошо, защото един нормален и добър проект отиде напълно по дяволите. Сега всичко ще се изпари през комина и аз ти гарантирам, че тая недостроена сграда/която не е скеле, както пишат "протестиращите"/ ще остане несъборена.

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Поредното доказателство, че с обществен натиск всичко се постига!

    Нередност?
Нов коментар