🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 80 сигнала за липсващи лекарства през последния месец

Асоциацията за паралелна търговия предлага медикаменти, които не са регистрирани в България, да могат да се продават и в аптеките

През последния месец много пациенти се презапасяваха с лекарства и това породи временни дефицити
През последния месец много пациенти се презапасяваха с лекарства и това породи временни дефицити
През последния месец много пациенти се презапасяваха с лекарства и това породи временни дефицити    ©  Цветелина Белутова
През последния месец много пациенти се презапасяваха с лекарства и това породи временни дефицити    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Общо 82 сигнала за липсващи лекарства или за недостиг на медикаменти са подали пациентите на горещата телефонна линия през периода от 13 март до 27 април, съобщиха от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия.

Асоциацията предлага в нормативната уредба да бъде одобрена промяна, която да позволи на пациентите да могат да се снабдяват с дефицитни лекарства.

Лекарствата за коронавирус

Такъв пример през последните месеци са лекарства за ревматоиден артрит и лупус. От началото на епидемията те се ползват за лечение на коронавирусна инфекция. Тъй като тези лекарства не са регистрирани в България или пък вносът им е спрян поради производствени проблеми, пациентите ги купуваха от съседните държави. Сега обаче са изправени пред двоен проблем - не могат да пътуват, за да се снабдят с продукта, а дори и да успеят да стигнат през граница, лекарството е изчерпано, защото се ползва при COVID-19.

Държавата има право да внася за своите пациенти нерегистрирани и напуснали България лекарства, но това става само по заявка на болниците и лекарствата се прилагат само там. Паралелните търговци предлагат да се разреши дефицитни лекарства, които не са регистрирани в България, да могат да се продават и в аптеките. Така хронично болните пациенти ще могат да ги ползват, без да влизат в болница и да натоварват системата.

Какво още липсва

Встрани от временния или траен недостиг в аптеките на противовирусни лекарства някои антибиотици, витамини, дезинфектанти и други, които се изчерпват поради презапасяване или затруднена логистика, се оказва, че пациентите са търсили още редица лекарства.

Дефицитът на две от тях - за лечение на рак на гърдата и за аритмия, е бил покрит от паралелен внос от други европейски страни, в които са били налични.

Пациентите са търсили пет вида лекарства, които са напуснали България заради строгата регулация и натиска върху цените - дефицитни са били продукти срещу епилепсия, за лечение на зависимости, хормонозаместващи терапии за щитовидна жлеза и при безплодие и лекарство, което предпазва от тромбози.

Друг продукт, който помага при лечение на безплодие, също е бил търсен през последния месец, а пациентите не са могли да си го набавят. Те са търсили и лекарства, които са в процес на клинични проучвания за въздействие срещу коронавирусни инфекции.

Според асоциацията фирмите са успели да внесат от други страни членки дефицитни лекарства, което е доказателство, че зелените коридори за лекарства, липсата на забрани за износ и солидарността между страните в ЕС гарантират достъпа до лекарства и са ефективна превенция на недостига им.

България трябва да насърчи със законови промени бързите вътреобщностни доставки, смятат от асоциацията. Статистиката на сигналите показва още веднъж, че временен или траен недостиг на различни лекарства има по най-различни причини. Въпреки това обаче прокуратурата обвини преди повече от 10 дни председателя на фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова за подаване на фалшиви сигнали заради това, че спомена в интервюта по БНР и БНТ, че в периода на коронавирусната инфекция има опасност от недостиг на лекарства и държавите трябва да реагират своевременно.