🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕИБ търси консултант за проектиране за нова детска болница в Бургас

Анализът, който ще се изготвя през следващата година, би предотвратил конфликтите и съмнения, които породи детската болница в София

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е обявила обществена поръчка за консултант за проектиране на специализирана детска болница в Бургас. Прогнозната стойност на поръчката е 1.45 млн. евро. Крайният срок за подаване на оферти е 26 ноември.

Консултантите могат да бъдат както български, така и международни специалисти, стига да имат необходимия опит според критериите на поръчката. Тяхната работа е да изготви доклади за различните аспекти на проекта, които после да служат за изграждането на болницата.

Подобна процедура ще позволи на проекта да протече гладко, да бъде създаден според нуждите на града и ще се избегнат противоречията, които породи детската болница в София. Проектът за Национална детска болница в столицата провокира протести, недоволство и притеснения, тъй като идеята за него беше стара, планираше се използването на старо скеле, на което архитекти се противопоставиха, както и имаше други недостатъци в него.

Стъпките към новата болница

В началото на 2020 г. пък е започнала процедурата по промяна на устройствения план на ж.к. "Зорница", с който се отрежда терен за изграждането на новото лечебно заведение. Избраното място е в непосредствена близост до УМБАЛ-Бургас, за да може бъдещата детска болница да има топла връзка с УМБАЛ-а и да ползва целия й ресурс, съобщиха преди време от община Бургас.

Община Бургас подписа споразумението за изграждането на модерна специализирана детска болница с ЕИБ през юли 2020 г. По план работата по анализа трябва да започне да се изпълнява през февруари 2021 г. и трябва да се изпълни за 21 месеца. Следващата стъпка ще е изготвяне на идеен проект, а ако след това ще се проведе процедура по избор на изпълнител, който да разработи технически проект и ще се премине към строителство. По информация на БНТ самата болница трябва да бъде построена до 2024 г. Засега не е ясно кой ще финансира инвестицията и в какъв размер ще е.

Заданието за консултанта

"Водещ принцип при предоставяне услугите на консултанта ще бъде да следва най-добрите международни и европейски практики и стандарти в областта на здравеопазването и да направи сравнение на бъдещите услуги и капацитет на детската болница в Бургас с подобни действащи болници", съобщават от община Бургас.

Консултантите ще трябва да изготвят различни доклади за дизайна и инфраструктурата, брой на етажи, отделения, кабинети, легла, функционални връзки между тях, обзавеждане и медицинско оборудване, клинични специалности за оценка на нуждите, финансово-икономически анализ. Ще се вземе предвид географското разположение, транспорта, населението, персонала, съществуващата инфраструктура /зелени площи, паркинг, жилищни зони/, наличие на други болници и здравни центрове и др.

Кандидатите трябва да имат оборот от поне 1.5 млн. евро за всяка от последните три приключили финансови години. Освен това трябва да имат специалисти в различни сфери, ключови за проекта, като планиране и дизайн на болнични заведения, здравни услуги, клинично или биомедицинско инженерство, здравен мениджмънт, структурно инженерство и др.

Освен това участниците трябва да имат опит - да се завършили успешно поне три задания за болници с поне 130 легла през последните пет години. Критерии за предишният опит могат да бъдат открити на сайта на процедурата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар