🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здравният министър: Ще има изцяло нова детска болница, започва събарянето на старата сграда

Стойността на новата болница ще е 78 млн. лв., обществен съвет ще следи проекта

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Половин година след като бе подписан договор за строеж на Националната детска болница и два месеца, след като премиерът Борисов обяви, че досегашната стара постройка все пак ще бъде съборена, проектът за новата педиатрична клиника стартира. Това стана ясно от думите на новия здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов след продължило три часа обществено обсъждане с всички заинтересовани страни - пациенти, педиатри и строителната компания "Главболгастрой", която беше избрана да осъществи проекта.

Последно: Ще събаряме

Първоначално дискусията се фокусира върху стария проблем дали постройката, предназначена за детска болница, от началото на 90-те години в карето на Медицинска академия трябва да бъде съборена или реконструирана. Бяха изказани мнения, че това ще отнеме между две и пет години и ще оскъпи и забави проекта.

В крайна сметка министърът на здравеопазването обясни, че старата сграда в карето на Медицинска академия, чиято конструкция първоначално се предвиждаше да бъде реконструирана за нуждите на детска болница, ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена изцяло нова Национална многопрофилна детска болница. Това ще стане в рамките на сключения договор с Консорциум ДЗЗД "Детско здраве", без да бъдат променяни сроковете и бюджета, заложени в договора.

"Имам уверението на изпълнителя, че разрушаването на съществуващата конструкция ще бъде изпълнено в срок от приблизително шест месеца, което няма да повлияе на крайния срок за реализиране на проекта. Сградата ще бъде съборена по най-безопасния начин, така че да не бъдат нанесени щети на съседните лечебни заведения, а живущите в района да не търпят вреди", добави той. Министър Ангелов добави, че "след разговори, които проведохме с фирмата - те са готови без да оскъпяват процедурата, да го направят".

Той допълни, че след като това бъде направено, отново ще бъде представен проект и ще бъде сондирано мнение на всички страни. По думите му стойността на сградата ще бъде 78 млн. лв. без ДДС.

Трябва да стане по-бързо

Родители, педиатри, архитекти се обединиха около становището, че националната детска болница е изключително необходима и трябва да бъде построена възможно най-скоро.

Министърът обяви, че за проекта ще следи обществен съвет, в който ще бъдат включени родители, лекари, пациенти, архитекти и др. Съветът ще дава становища за строителството и медицинските потребности на болницата, като членовете му ще работят на доброволен принцип, а становищата им няма да са задължителни за изпълнение.

"Общественият съвет ще има национална представителност и ще включва всички заинтересовани страни, които ще решават в интерес на нашите деца. Но не може хора да взимат решения, без да носят отговорност за тях и да разхищават ресурс", коментира проф. Ангелов.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    Типично Борисовско танго: ще строим - няма да строим, няма да бутаме - ще бутаме!
    Чуденето ми е, че покрай диаметрално променените условия с хрумката със събарянето на бетонния скелет, каузите по договора с "победителя в конкурса" (в случая любимият ГБС, който е инвеститор и на "хотела - подпорна стена" на Алепу) остават непроменени - 94 млн. лв с ДДС!

    Разрушаването на тоя скелет има цена. Тя не е включена в договора за изграждане на педиатрията, защото по време на сключването му между МЗ и ГБС Борисов не го беше измислил и заданието беше само да се дострои скелета, което предизвика бурната реакция на архитекти, лекари, НПО.

    Не вярвам ГБС да рушне десетките хиляди тона железобетон при това в болничен комплекс, т.е. без взривове и пневматични чукове, про боно.
    Явно по обикнатата Герб практика останалите десетки милиони ще се впишат в анекс към този договор. Тайно.
    Между другото при напълно променено задание по обществената поръчка, едва ли продължаването на работата по такъв договор е юридически коректно, а?
    Или може би няма време за нови врътки, защото Герб си отиват и крадат като за последно?

    Нередност?
  • 2
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2

    Имам чувството че ако утре поискаме минималната заплата в България да се изравни с тази в Германия, Бойко ще го внесе в парламента и до вечерта ще е прието... дори със задна дата.

    На всички е ясно, че едни архитекти насъскаха хората да искат нова сграда, за да могат да се облажат.

    Нередност?
Нов коментар