🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавна инвестиционна компания ще отговаря за строежа на детска болница

Тя ще бъде с капитал 100 млн. лв., в борда й са лекар, строителен инженер и юрист

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавна инвестиционна компания ще отговаря за изграждането и пускането в експлоатация на Националната многопрофилна детска болница, реши Министерският съвет. Дружеството ще бъде вписано в Търговския регистър, като капиталът му ще бъде общо 100 млн. лв. - сумата, която беше предвидена за строителството на болницата.

Компанията ще бъде управлявана от тричленен борд, в който участват известен лекар, строителен инженер и юрист. Те ще могат да извършват самостоятелно сделки на стойност до 500 хил. лв.

Какво се случи досега

През тази година правителството избра строител на клиниката - консорциум от дружества на "Главболгарстрой", и подписа с него договор за 96 млн. лв. да строи, използвайки скелето и бетонните плочи на болницата, построени преди 30 години. От ГБС обявиха, че ще направят собствено конструктивно обследване дали могат да ползват старата постройка, или ще я разрушат. През април детската болница беше обявена за приоритетен за правителството проект от национално значение, което предполага държавата да оказва помощ за строежа и заработването й. Междувременно гражданска инициатива протестира срещу строенето в старата сграда, премиерът Бойко Борисов се срещна с инициативния комитет и се разпореди сградата да бъде премахната и да се строи на чисто, а майките да бъдат включени в обществен съвет за болницата.

Какво ще прави компанията

Явно за здравното министерство, което предлага създаването на държавната компания, е важно не само строителството, но и лекарските екипи в болницата, както и нейното оборудване. То е предложило в борда на дружеството да участват трима души - единият е завеждащият клиниката по детска онкохематология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" проф. д-р Добрин Константинов, който преди беше директор на детската онкохематологична болница. Проф. Константинов е авторитетен лекар, който е участник във всички работни групи за създаване на детска болница през последните 10 години и винаги е настоявал, че всички педиатрични специалности трябва да бъдат концентрирани на едно място, за да могат децата да имат достъп до всички възможни специалисти едновременно. Вероятно върху него ще падне отговорността да кани лекарите от всички педиатрични специалности да се включат в екипа на бъдещата болница.

По информация на "Капитал" другите двама членове на борда, предложени от здравното министерство, са Иван Алексиев, който е строителен инженер, и Николина Сотирова - юрист в Министерството на здравеопазването. Проф. Константинов е в отпуск и не беше открит за коментар как ще работи инвестиционната компания.

Според решението на правителството тя трябва да се занимава с всички разрешени от закона дейности, свързани с организацията и контрола по изграждането и пускането в експлоатация на детската болница.

Как ще се развива проектът

Архитект Петкана Бакалова от гражданската инициатива за нова детска болница, която организира подписка и протест пред Министерския съвет и беше приета на среща от премиера Борисов, коментира, че на тази среща те са поискали специален център към Министерския съвет да се занимава с изграждането и работата на детската болница.

"Може би идеята е инвестиционната компания да бъде звеното за управление на проекта, то няма как да бъде възложител на поръчки, защото възложител е Министерството на здравеопазването", казва Бакалова.

Тя допълва, че от инициативата са поискали да им бъде направена презентация от здравното министерство каква ще бъде структурата на компанията, нейните цели, дейности и нормативната уредба, по която ще работи, и едва след това ще си съставят мнение дали одобряват създаването на държавната инвестиционна компания за детската болница.

"Щастливи сме, че най-сетне се постигна конструктивен диалог по темата и всички страни се обединиха в посока максимално бързо и качествено реализиране на този така необходим проект. Вече проведохме една работна среща с министерството и представители на гражданската инициатива и постигнахме съгласие да работим заедно за постигане на най-добрия проект", коментира Мая Пенчева, изпълнителен директор на "Главболгарстрой".

Тя допълни, че са заявили готовност представители на инициативния комитет да участват в целия процес на реализация на проекта, за да бъде гарантирана максимална прозрачност при вземането на решения и да се стигне до възможно най-добрия резултат за децата.

Пенчева каза още, че в сключения договор изрично е записано, че ще бъдат платени само и единствено действително изпълнените дейности, като същевременно сумата не може да надвишава 77.8 млн. лв. без ДДС, и освен това, че са в готовност да построят болницата в заложения срок през 2023 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар