🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Корнелия Нинова остава начело на БСП; Фандъкова обеща до три години да има места в градини за всички деца

И още: Над 50% от българите смятат, че здравеопазването се е справило по време на COVID-19, Русия гласува на местни избори

   ©  Анелия Николова

Последният уикенд преди началото на учебната година видя окончателното завръщане на хиляди почиващи в големите градове. Но извън огромните колони автомобили по пътищата уикендът беше спокоен. Новината на последните дни беше как Корнелия Нинова запази поста на председател на БСП в първите преки избори в историята на партията (а не чрез вот на пленум), които ще определят и следващите стъпки на социалистите в опозиция. На политическия фронт дойде и изказването в неделя на депутата от ГЕРБ Тома Биков, според когото правителството ще изкара мандата си, ако не събере необходимите подписи за процедура за свикване на Велико народно събрание.

В международните новини извън местните избори в Русия впечатление прави и новината за бъдещи съвместни учения на руски части в Беларус, и то в разгара на най-големите протести срещу беларуския президент Александър Лукашенко.

Фокус в България все пак си остават вълненията на стотици хиляди родители и ученици преди първия учебен ден във вторник, и то по време на епидемията от коронавирус. "Ако правилата се спазват, училището ще е едно от най-безопасните места", увери държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. В същото време просветният министър Красимир Вълчев заяви пред БНР, че до края на годината някои училища и детски градини ще изпитат затруднения, така че ще е необходима актуализация на бюджета.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Корнелия Нинова спечели избора за председател на БСП с 81% от гласовете

Корнелия Нинова очаквано спечели втори мандат при първия пряк избор на председател на БСП, и то с много голяма преднина пред главния й опонент, зам.-председателя на БСП Кирил Добрев. По все още неокончателни данни от електронните протоколи от изборите за нея са гласували 43 228 социалисти, а за Добрев - само 7914. Другите опоненти, Красимир Янков и Валери Жаблянов, които в началото на седмицата се оттеглиха от кампанията и призоваха за бойкот на изборите, са получили съответно 1118 гласа, или 2.1%, за Янков и 759 гласа, или 1.4%, за Жаблянов. Това е първият пряк избор на председател в историята на БСП. До този момент изборът винаги се е случвал на Конгреса на партията като договорка между фракциите на различните партийни авторитети.

Фандъкова обеща до три години да има места за всички деца в градини

До 3 години ще бъде осигурено място за всяко дете над три години в детско заведение в града, обеща кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР. Тя коментира, че е резонно родителите, чиито деца не са приети в детска градина или ясла, да бъдат компенсирани. Фандъкова очаква правителството да реши как да бъдат изплащани компенсациите. "Беше намерено решение, без да се ангажира общината, да може финансите, които ние имаме, да използваме за строителство. Защото, да, наистина, резонно е родители да бъдат компенсирани, но по-важното е и за родителите, и за децата да осигурим отварянето на нови места, за да могат да посещават детските градини", каза кметът. При последното класиране за детските градини и ясли в столицата без места останаха 9299 деца по данни от информационната система за обслужване на детските заведения. Преди това общината уверяваше, че недостигът ще е около 5-6 хиляди места.

Над 50% от българите смятат, че здравеопазването се е справило с трудностите около COVID-19

Повече от половината българи (52%) смятат, че българското здравеопазване се е справило с проблемите около COVID-19, а според 26% от запитаните системата не е издържала, показват данните от представително изследване на социологическата агенция "Тренд", проведено чрез ефективни интервюта сред 1005 пълнолетни българи по поръчка на Българския лекарски и зъболекарския съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. След епидемията 40% от хората имат повече доверие в здравната система, но за други 32% действията в условията на коронавирус са станали причина за спад в доверието им. За близо половината българи обаче здравеопазването не е подготвено за подобен тип предизвикателства. а 73% са на мнение, че се нуждае от допълнително финансиране, за да се справи с тях.

Русия гласува на местни избори

Милиони руснаци гласуваха на местни избори, които се определят от наблюдателите като голям тест за управляващата партия "Eдинна Русия". Гласоподавателите в 41 региона избираха губернатори, депутати в регионални или общински законодателни събрания и четирима депутати във федералния парламент. Властите разрешиха гласуване в продължение на три дни - от 11 до 13 септември, и секции под открито небе - официално с цел да се намалят рисковете, свързани с коронавируса. В отделните вотове участват почти 160 000 кандидати. Изборите са само седмици след отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални с "Новичок". Исторически протести разтърсват междувременно далекоизточния град Хабаровск, където десетки хиляди хора неспирно демонстрират вече два месеца срещу ареста на популярен бивш губернатор.

ОЩЕ (КОРОНА) НОВИНИ

Благоевград се откроява в последните дни като гореща точка за коронавируса. В събота от там бяха една над четвърт (59) от новите 201 заразени, а в неделя 18. Другите големи градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Хасково, също отчитат значителен брой случаи.

Франция отчете рекордно повишение на заразените от коронавирус. Властите обявиха, че в събота новите случаи са били 10 561, с над 1000 повече от данните в петък. Няколко други европейски държави също се борят с нови огнища. В неделя Чешката република съобщи трети пореден ден на повишения в случаите с 1541 нови заразени. Германия обяви, че влизащите в страната от Прага ще трябва да имат негативен тест.

СНИМКА НА УИКЕНДА

Наоми Осака спечели трета титла от Големия шлем, след като на финала на US Open победи Виктория Азаренка с 1:6, 6:3, 6:3 за близо два часа игра. Другите отличия на 22-годишната японка са отново US Open (2018 г.) и Australian Open (2019 г.). Осака е най-скъпоплатената жена в спорта. Според сп. Forbes тя е спечелила 37.4 милиона долара (преди данъци) от наградни фондове и спонсорски договори за една година.

КАКВО СЛЕДИМ

Започва делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова

Тя беше обвинена от прокуратурата, че е всяла паника с две интервюта по БНР и БНТ, в които се говори за очакван недостиг на лекарства по време на пандемията от COVID-19. Аптеките в цяла България протестираха близо месец в нейна защита и срещу нелепото обвинение. В същото време за недостиг на лекарства излязоха доклади и разпореждания на Световната здравна организация, Европейската комисия, Европейската лекарствена агенция, а българското здравно министерство забрани износ на лекарства заради недостиг.

Обществена дискусия за националната детска болница

Новият здравен министър проф. Костадин Ангелов организира обществена дискусия за бъдещето на националната детска болница. Половин година след избора на строител и решението старата постройка да бъде съборена ведомството все още не е дало начало на строителните работи, нито е представило концепция как ще се развива детското здравеопазване и кои лекари ще работят в новата болница.

Очаква се здравният министър да назначи нов директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор",

след като освободи досегашния. Агенцията е единственият орган, който контролира качеството в лечебните заведения, следи за правата на пациенти, извършва регистрация на болниците, организира трансплантациите и може да глобява всички субекти в здравния сектор. Оказва се, обаче, че тя не изпълнява функциите си и по традиция 65% от нейните актове падат в съда.

Пристигат щатските F-16 за "усилен ер полисинг"

Международното авиационно учение "Тракийска пепелянка" започва в понеделник, 14 септември, във въздушното пространство на страната ни. В него ще вземат участие военновъздушните сили на България, Гърция и Румъния, както и базираните в Констанца изтребители F/A-18 на Кралските канадски ВВС, както и американски бойни самолети F-16, които ще бъдат разположени в авиобаза "Граф Игнатиево" на 18 септември. Щатските бойни машини ще останат у нас и след края на учението на 25 септември за участие в т.нар. усилен ер полисинг на НАТО в черноморския регион.

OUT_OF_OFFICE

Литературни понеделници

14.09

Софийският клуб "Перото" стартира серия от срещи с български писатели всеки първи ден от седмицата. Първият понеделник е отреден за Теодора Димова, а следващата среща - на 21 септември, е с Алек Попов. Модератор е ръководителят на сектор "Национален център на книгата" Светлозар Желев.

Билети: 10 лв., от касите на Билетен център НДК и онлайн на tickets.ndk.bg.

Театър

15.09

Премиерният спектакъл на Театър "София" - комедията "Няма да платим! Няма да платим!" от Дарио Фо с режисьор Теди Москов, се завръща след лятната пауза. Спектакълът ще се играе отново на открито - на сцена "На стълбите" пред Театър "София".

Билети: 10, 12 и 16 лв., за ученици, студенти и пенсионери: 7 лв.

16.09

Премиерата на спектакъла "Той е дяволът!", чийто автор е Себастиан Тиери - известният и изключително успешен френски актьор и драматург и едно от най-актуалните име в света на театъра, киното и телевизията във Франция. Режисьор на спектакъла е проф. Здравко Митков, а в актьорския състав на комедията са Михаил Билалов, Рашко Младенов, Мая Бабурска и Веселина Конакчийска.

В Младежкия театър, билети на касата на театъра, както и онлайн на адрес www.mlt.bg

Литературни маршрути

16.09.

Литературният теоретик и историк, критик и редактор Лора Шумкова ще разкаже за живота на софиянци през първите години на Втората световна война; за класическия български роман, който документира това противоречиво време; за възстановяването на опустошената столица.

18:30 ч, пред Народния театър "Иван Вазов", вход свободен.

Винофест

17 - 19.09

Деветото издание на "Балкански винен фестивал" посреща любителите на виното в края на седмицата. Специалните национални павилиони ще предложат вълнуващи етикети от страната и региона, а за пръв път ще има и кулинарна зона с разнообразни предложения и място за почивка.

Пред НДК, петък вечер (17:00 - 22:00 ч.) и уикенд (13:00 - 22:00 ч.). Билети от мрежите на ЕpayGO, Bilet Bg и Eventim.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар