🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите инвитро методики

Репродуктивни технологии дават шанс за успех на считаните за безнадеждни случаи в миналото, разказва доц. Таня Милачич

Новите инвитро методики
Новите инвитро методики
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Доц. Таня Милачич, дб, е ръководител на IVF (инвитро) лабораторията и андрологичния сектор на медицински комплекс "Д-р Щерев". Част от екипа на болницата е от 2000 г. Доц. Милачич е сертифициран старши клиничен ембриолог от Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE). Била е представител на България в категория "Ембриолог" към Комитета на националните представители на ESHRE, както и един от четиримата представители от цяла Европа в Специалната група по интереси "Репродуктивна генетика" към Изпълнителния комитет на ESHRE. Доцент към Института по биология и имунология на размножаването на Българската академия на науките (БАН). В работата си като биолог-ембриолог в медицински комплекс заедно с екипа си за пръв път в България въвежда редица иновативни методики за повишаване на успеваемостта при процедури по асистирана репродукция.

Доц. Милачич, модерните асистирани репродуктивни технологии дават шанс на много двойки, страдащи от инфертилитет, да постигнат мечтаната бременност. Въпреки това знаем, че инвитро лечението не е панацея и средната успеваемост в световен мащаб е около 30-35%. Има ли лабораторни методики, които да увеличават шансовете за зачеване при инвитро процедура?

С над 30-годишния опит на своите специалисти нашата болница е пионер в прилагането на асистираните репродуктивни технологии в България и внедряване на редица свързани с тях иновативни методики за пръв път в страната. В последните десет години инвитро и андрологичната лаборатории на медицински комплекс "Д-р Щерев" внедри в практиката оборудване, което ни позволи прилагането на серия от методики за повишаване на успеваемостта при процедури по асистирана репродукция - ембриоскопия, анализ на делителното вретено на яйцеклетката (spindle view), интрацитоплазмено инжектиране на предварително морфологично селектирани сперматозоиди (IMSI) на увеличение до 12 пъти по-голямо от конвенционалната процедура по интрацитоплазмено инжектиране (ICSI), калциева активация, подобряване на качествените сперматозоиди (ChipBABY-Fertile Plus) и др. Благодарение на нововъведенията през последното десетилетие успяхме да повишим значително успеваемостта при диагнози като намален яйчников резерв, повтарящи се имплантационни неуспехи, напреднала репродуктивна възраст и др. Вече имаме достатъчен опит и натрупана информация от прилагане на по-отдавна въведени методики като асистиран хетчинг ("излюпване") с лазер, ко-култивиране (т.нар. изкуствена матка) и ембриолепило.

Коя е последната внедрена при вас методика и как тя помага при процедура по асистирана репродукция?

Това е т.нар. методика за подобряване на качествените сперматозоиди - ChipBABY-Fertile Plus. При нея на базата на микрофлуидна система за селектиране на сперматозоиди, разработена от университетите Harvard и Stanford, се селектират сперматозоиди с нормална морфология, по-ниска степен на ДНК фрагментация и добра кинетика. Това става по неинвазивен механизъм, като се съкращава времето за обработка на пробите, премахва се изцяло фазата на двукратно центрофугиране и се избягва натрупването на оксидативен стрес. Прилага се при високи стойности на ДНК фрагментация на сперматозоидите, при нисък процент на оплождане или ембриони с лошо качество, при няколко ембриотрансфера без последваща бременност, при повтарящи се загуби на бременност в ранни етапи.

Разкажете ни накратко за останалите техники, които споменахте, как се извършват и как помагат за постигането на бременност?

Ще започна с асистирания hatching, или "излюпване" на ембриона, както би се превело на български. Техниката представлява изтъняване или "пробиване" на малка дупка в единия край на обвивката на ембриона - целта е той да се "излюпи" по-лесно, когато дойде време да се имплантира в маточната лигавица, след като бъде трансфериран обратно в организма на жената.

Това "излюпване" е напълно естествен процес, който винаги предхожда имплантацията в естествени условия. Понякога обаче този процес е затруднен или невъзможен поради удебелена, тъмна или много твърда обвивка на ембриона. Наложително е прилагането на метода при размразяване на ембриони за последващ трансфер, високи нива на базалния хормон FSH, изчерпан яйчников резерв, при жени над 37 години, при последваща биопсия на ембрионите за целите на предимплантационен генетичен скрининг (ПГС), като е препоръчителен и след два неуспешни предходни опита. От няколко години вече използваме специален лазер, което изключително повишава ефективността на метода. Приложението на лазер дава възможност за най-атравматично и най-прецизно като механизъм отстраняване на структури, които пречат на ембриона, като фрагменти, без да се нарушава неговата цялост. На практика при тази техника ембрионите се поставят в специална хранителна среда и се разглеждат под микроскоп. Обвивката на всеки ембрион се оразмерява чрез софтуерна компютърна програма, лазерният лъч се позиционира върху нея и се извършва манипулацията.

Програмата е направена за клинични цели и има защитни кръгове, които предпазват ембрионите при манипулацията. Най-общо техниката се прилага във всички случаи, в които се предполага втвърдяване на ембрионалната обвивка и невъзможност за излюпване на предимплантационните ембриони.

Какво представлява ко-култивирането, в действителност ли става въпрос за "изкуствена матка"?

"Изкуствена матка" е само образно казано. Тази техника спомага за подобряване на качеството на ембрионите и подготовка на техния "диалог" с матката след ембриотрансфера. Тя се назначава, след като е доказан имплантационен проблем на жената или при лошо качество на ембрионите в предходна процедура. При нея се изваждат клетки от матката в определен ден от цикъла, предхождащ инвитро процедурата. Клетките се вземат в периода, когато матката е най-възприемчива към ембрионите. Освен всичко чрез тази манипулация се стимулира и развитието на маточната лигавица, което допълнително спомага за увеличаване на възможността за имплантиране на ембрионите. При ко-култивирането са нужни само няколко миниатюрни парченца от лигавицата на матката. Те се отглеждат в инкубатор, за да има повече клетки, които да се използват за отглеждане на ембрионите.

Отгледаните клетки се замразяват и преди инвитро процедурата се размразяват. Получава се т.нар. монослой или "килимче" от клетки за ембрионите. Оплодените яйцеклетки от инвитро се поставят върху тези клетки от матката на самата жена. По този начин те си взаимодействат и комуникират чрез клетъчни сигнали, обменят вещества. Така се стимулира растежът на ембрионите и когато настъпи моментът да се върнат в майката, тяхното закрепване става по-вероятно, защото матката ги "разпознава". Те са с по-добра рецептивност и по-добра склонност за имплантация. Това отглеждане е един тип селекция, развиват се добре само тези ембриони, които клетките от килимчето "разпознават" като годни за имплантация.

За какво служи ембриолепилото и как действа калциевата активация?

Така нареченото лепило всъщност не е лепило в истинския смисъл на думата, а е вид специална среда, която съдържа голямо количество хиалуронан, протеини и други хранителни вещества. Ролята му на по-вискозна среда е да намали флуктуациите (преместването) на ембрионите по време на ембриотранфер. По този начин те бавно и плавно постъпват в матката и целта им е да останат на мястото, където са поставени или в близост до него. Освен вискозитета хиалуронанът е глюкозоаминогликан и е естествена съставка на екстрацелуларния матрикс и структурен компонент на тъканите. Регулира адхезията на ембриона и е активна сигнална молекула. Имено това "лепило" цели да подпомогне имплантацията на ембриона след трансфер с цел постигането на успешна бременност. Така, от една страна, ембриолепилото спомага за образуването на контактите между клетките на ембриона и матката, а от друга, съдейства за образуването на кръвоносни съдове, по които да се изхранва ембрионът от майчиния организъм.

Проучванията показват, че използването на "лепилото" за ембриони повишава с допълнителни 10% шансовете за постигане на клинична бременност при инвитро/ICSI процедури. Цената на тази среда е десетократно по-висока от тази на стандартните среди, но за нашите пациенти тя се покрива от болницата. В инвитро лабораторията на медицински комплекс "Д-р Щерев" прилагаме ембриолепилото напълно безплатно при всяка инвитро/ICSI процедура за всяка лекуваща се жена или двойка. Стремежът на нашия екип е да предоставя най-висококачествена здравна грижа и да внедрява непрекъснато най-модерните техники и методики на лечение, за да донесе радост за доверилите ни се пациенти.

На свой ред при калциева активация се прилага специална хранителна среда, която се използва най-често при предходна липса на оплождане и е разработена с калциев йонофор, в която годните за инжектиране яйцеклетки се поставят след ICSI (разновидност на инвитро с инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката) процедурата за определено време. Методиката се използва само по индикации, като процедурата е атравматична. Тази среда има за цел да имитира калциева активация, която естествено настъпва след пропускането на един сперматозоид в яйцеклетката и спира влизането на другите сперматозоиди в яйцеклетката. Методът е подходящ при повторяема предходна липса на оплождане на всички яйцеклетки и последващо развитие на ембриони от тях, при получаване на ембриони с голям процент фрагментация и неправилно делене и при абнормално оплодени яйцеклетки в предходен опит. Когато една жена има поредица от опити с нейни яйцеклетки и липса на оплождане, калциевата активация може да помогне да се реализира такова, освен ако не се касае за друг генетичен проблем. Липсата на оплождане може да се дължи и на сперматозоидите. Ето защо изключително важно е прилагането й при тежък мъжки фактор, какъвто може да е Globozoospermia (когато липсва акрозома, съществена част от структурата на сперматозоидите), тежката Oligoasthenozoospermia, добиването на мъжки гамети от епидидимис или тестиси.

Какво е влиянието на храненето, факторите на околната среда и приложението на асистираните репродуктивни технологии върху поколението?

Изключително голямо е влиянието на храненето и околната среда. Те всъщност определят доколко приложението на АРТ ще бъде успешно и ще има значение за създаденото поколение. Оказва се например, че майка, забременяла, износила и родила децата си по време на Втората световна война, през която е изпитвала глад и се е хранела нездравословно, е предала на потомството си от своя организъм чрез кърмата много нездравословен вътреутробен и послеродов начин на хранене. Впоследствие това оказва негативен ефект върху теглото, продължителността на живот, предразположението към инсулт, инфаркт и раковите заболявания на цели три поредни поколения. Тоест близо 100 години назад в историята могат да се търсят причините за дадено заболяване, затлъстяване или друг проблем, който възниква в наши дни с хората в репродуктивна възраст или тяхното потомство.

Какво още от световния опит бихте приложили на практика във вашата работа?

От изследванията на учените се оказва, че в даден момент, на един междинен етап между овогенезата/сперматогенезата и настъпването на бременност, това, с което работим в лабораториите, е резултат не само на една стимулация или на получените в инвитро условия гамети и ембриони, а на начина на живот на съответните жена и мъж. Ако двойката е водила здравословен начин на живот за дълъг период от време, шансовете им за успех са много по-големи. Считам, че специалисти по репродуктивна медицина от различни сфери - лекари акушер-гинеколози, ембриолози, андролози, ендокринолози, психолози и генетици - трябва да се обединим и да работим в тази насока, за да има не само повече реализирани бременности и родени деца, но и тези деца да са здрави и да имат щастието да доживеят до дълбока старост.