🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сърдечно ваш: Има ли монопол в кардиохирургията

Или как лекар с три специалности остана без работа, докато кардиохирургията на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив ползва външен началник

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Болничните директори нямат мандати, което позволява на поста да има вечни началници. Един от тях беше проф. д-р Генчо Начев, който 16 години управляваше университетската болница "Св. Екатерина" в София. В биографията му там е записан един факт, известен на всички в здравния сектор, а именно, че професорът е изключително популярен в кардиохирургията и оперира почти из цяла България. Там е казано, че професорът е изградил клиниките по сърдечно-съдова хирургия в двете най-големи болници в България - УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, на която е методичен ръководител от 2002 г. досега, а през 2005 г. е помогнал за отварянето на кардиохирургията в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна.

По принцип лекарите могат да оперират само там, където се водят на трудов договор като хирурзи, за да носят отговорност за пациентите. В случая има изключение - всеки четвъртък проф. Начев оперира в Пловдив. Самата болница "Св. Георги" не го крие - на сайта й отпреди години има съобщение, че професорът продължава да оперира в четвъртък и да консултира безплатно всички нуждаещи се от това същия ден.

По думите на завеждащия отделението допреди година проф. Заприн Въжев професорът от София е на граждански договор в УМБАЛ "Св. Георги" и като такъв няма право да оперира, а само да консултира.

"Според Начев той има разрешение от министъра на здравеопазването да сключи сам със себе си граждански договор и да оперира пациенти по линия на здравната каса, които го избират и плащат за избор на екип 900 лв. + 700 лв. за консултация, като по този начин професорът печели допълнително средно 30 хил. лв. на месец само от Пловдив, като отделно от това оперира и частни пациенти срещу хонорар от 3000 до 6000 лв., а отделно болницата му плаща по 500 лв. на всеки опериран пациент. Законите в София и Пловдив са различни, всеки от оперираните от него пациенти може да го разкаже, като тук не влизат печалбите от неговата фирма, която продава консумативи на болницата", разказва проф. Въжев.

Според проф. Въжев мирното му съвместно съществуване като началник на клиниката с проф. Генчо Начев приключва през миналата година в момента, в който Въжев решава, че ще пазарува не само от посочените две фирми за консумативи, но ще включи и всички техни конкуренти. В едната от фирмите Начев е бил съдружник преди години.

Така проф. Въжев научава, че проф. Начев е решил Въжев да бъде освободен от работа, като обаче му обяснява, че няма проблем със самия него, а с директора на болницата проф. Карен Джамбазов. Освобождаването му наистина се случва, а след това Въжев е трябвало да освободи кабинета като завеждащ катедрата по кардиохирургия в Медицинския университет - Пловдив. Не един, а три пъти в рамките на болницата, заедно с цялата документация. Така лекарят с три специалности проф. Въжев не може да си намери работа повече от една година.

Той подава сигнали до здравната каса, здравния министър и премиера, от които става ясно, че в клиниката се фалшифицира документацията, с която проф. Начев оперира, а освен това се удължава престоят на пациентите по две клинични пътеки и здравната каса се източва по този начин.

От болницата коментират, че проф. Въжев е освободен от длъжността началник-отделение по кардиохирургия, защото е изтекъл срокът на трудовия му договор. След изтичане на срока на договора и прекратяването му проф. Въжев не е бил в трудово правоотношение с лечебното заведение и няма правно основание за използване на кабинет. Ректорът на МУ писмено е уведомен за необходимостта да осигури кабинет за ръководител на катедра на територията на университета.

"Проф. д-р Генчо Начев е инициатор и един от основателите на клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ "Свети Георги". Той упражнява методическо ръководство и практическа помощ, в т.ч. консултира работата на лекарите в това клинично звено на болницата от 2006 г. насам. До 2006 г. е бил началник на клиниката по кардиохирургия. Възнаграждението на проф. Начев се определя по граждански договор, подписан с оглед качеството му на водещ медицински специалист и главен координатор в Експертния съвет по специалност "Кардиохирургия", назначен от Министерството на здравеопазването. Размерът на уговореното възнаграждение се определя според броя на пациентите, за които е извършил консултация и със своите знания и умения е допринесъл за предоставянето на качествената медицинска услуга в тяхна полза. През 2021 г. за консултативни прегледи в това звено са платени 150 лв., а избор на лекар/екип не е заплащан", коментират от болницата.

Те допълват, че доставката на консумативи за отделението става по реда на ЗОП и изборът се ограничава до стопанските субекти, проявили активност за участие в публичните процедури и предложили най-ниски цени, а медицинските изделия са хиляди на брой и се купуват на база на постъпили доклади от ръководителите на болнични звена.

В крайна сметка здравната каса връчва на болницата протоколи за неправомерно получени суми и ситуацията спира дотам. Освен Въжев от отделението е освободен още един млад лекар, току-що назначен за преподавател в катедрата. С отстраняването му от болницата той престава да има право да бъде преподавател, разказва проф. Въжев. Според него по този начин определени лекари монополизират цели специалности и бъдещето на всички хора в тях.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ily311135307 avatar :-|
    ily311135307
    • - 1

    Давате поле за изява на некадърници, ако лекаря с 3 специалности е толкова добър, нямаше да стои без работа ;) пациентите празнуваха че го махнаха!!!

    Нередност?
  • 2
    shtekman avatar :-|
    shtek

    В Пловдив само на 1 място ли се извършват операции по кардиохирургия?

    Нередност?
  • 3
    aqc16600695671135630 avatar :-|
    Mina Yordanova
    • + 1

    До коментар [#1] от "ily311135307":Нещо бъркате професора е спасил живота на много хора!!!

    Нередност?
  • 4
    pepa_stoeva12345 avatar :-|
    Pepa Stoeva
    • + 1

    Z

    Нередност?
  • 5
    pepa_stoeva12345 avatar :-|
    Pepa Stoeva
    • + 1

    Това е самата истина

    Нередност?
  • 6
    pepa_stoeva12345 avatar :-|
    Pepa Stoeva
    • + 1

    Още един млад лекар със специалност ще напусне Родината изгонен от Генчо Начев.Оставете знаещите и можещите да работят.Така този същия изгони и човека дал му хляба в ръцете професор Чирков,но всичко се връща

    Нередност?
  • 7
    pepa_stoeva12345 avatar :-|
    Pepa Stoeva
    • + 1

    До коментар [#3] от "Mina Yordanova":

    Да така е професор Въжев е спасил много

    Нередност?
  • 8
    pepa_stoeva12345 avatar :-|
    Pepa Stoeva
    • + 1

    До коментар [#1] от "ily311135307":

    Защото пипалата на мафията в България са навсякъде

    Нередност?
Нов коментар