🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здравното министерство оглежда пет терена за детската болница в София

Ведомството обяви, че за майчино и детско здраве е предвидено здравната каса да плати 446 млн. лв. през тази година

Проф. Асена Сербезова обяви, че парите майчиното и детското здравеопазване се увеличават значително през тази година.
Проф. Асена Сербезова обяви, че парите майчиното и детското здравеопазване се увеличават значително през тази година.
Проф. Асена Сербезова обяви, че парите майчиното и детското здравеопазване се увеличават значително през тази година.    ©  Цветелина Белутова
Проф. Асена Сербезова обяви, че парите майчиното и детското здравеопазване се увеличават значително през тази година.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До есента здравното министерство ще търси нов терен за Национална детска болница. Сега се избира между имотите на пет държавни болници, след като през миналата година служебното правителство прекрати договора с консорциум "Детско здраве", които щяха да строят върху скелето на педиатрията до Александровска болница.

Петте терена се намират на територията на болниците "Св. Анна", "Лозенец", ортопедичната клиника в Горна баня и рехабилитационните клиники в "Овча купел" и Банкя. Всички те са собственост на здравното министерство. Ако се окаже, че нито един от терените не е подходящ, министерството ще обследва държавни терени.

Последното служебно правителство реши детската болница да се строи в болница "Лозенец". Това обаче предизвика протести и настоящият здравен министър Асена Сербезова прекрати тази заповед.

Затова от края на миналата година се търси решение как процедурата да започне отначало. Прекратеният договор предвиждаше болницата да бъде готова до края на 2023 г., но пък срещу мястото и процедурата имаше мощен граждански протест. Сега се предвижда движението "За истинска детска болница" да бъде включено в обществен съвет, който да консултира здравното министерство по всички въпроси около изграждането на болницата.

Паралелно ще започне процедура за изясняване на нуждите от болницата - какви специалисти да работят в нея и колко легла да има в болницата. До края на годината се планира и обществена поръчка за проектиране на педиатричната клиника, което ще отнеме шест-седем месеца, след като поръчката бъде спечелена.

От здравното министерството отчетоха, че в България има достатъчно лекари специалисти с педиатрични специалности, но те са неравномерно разпределени в държавата и по-голямата част от тях предпочитат да работят в извънболничната помощ, а не в болниците, където те не достигат. Областите с най-висока детска смъртност и с недостиг на педиатри са Сливен, Видин и Силистра.

През тази година за опазване на майчиното и детското здраве здравната каса е отделила от бюджета си общо 414 млн. лв., като плащанията във всички сегменти да увеличени значително.

Повече пари за децата

През тази година болниците ще приемат общо 44 452 деца по 67 клинични пътеки на обща стойност 280 млн. лв., съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова. Парите за лечение в болница на деца под 18 години са увеличени с 36% в сравнение с предишната година. За специализирана извънболнична помощ са предвидени 50 млн. лв., което е увеличение с 57%. Ръст има и на парите за профилактични прегледи за деца - с 38% и през тази година ще са 32 млн. лв.

Личните лекари ще получат за своите непълнолетни пациенти 84 млн. лв., което е с 46% повече от предишната година. Отделно от това за бременните е предвидено здравната каса да плаща четири, а не само два ехографски прегледа. Нови плащания са феталната морфология, при която се откриват на ранен етап увреждания на плода и изследването за хепатит С, които досега бъдещите майки плащаха сами.

Тъй като всяка година се раждат 6500 недоносени деца, а част от тях са бебета на неосигурени майки, министерството е подготвило промяна в наредбата, с която ще предостави на най-бедните бъдещи майки пакет изследвания, четири прегледа и възможност два пъти да пролежават в болница по време на бременността, като по този начин ще бъде предотвратено не само преждевременно раждане, но и раждане на деца с увреждания.

Министерството планира и кампании срещу затлъстяването в детска възраст, злоупотребата с алкохол, цигари и наркотици. Ще има и скрининг на децата за муковисцидоза, гръбначни изкривявания и метаболитен синдром, както и за аутизъм и депресия.

В управленската програма на сегашната тройна коалиция е предвидено от следващата година децата до 14 години да получават 95% платени от здравната каса лекарства за остри заболявания. В момента медикаментозната терапия на децата не се покрива от НЗОК за разлика от останалите европейски страни.

Мека ковид-мярка

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че в отговор на увеличаващите се случаи на болни от коронавирус ще препоръчат на регионалните здравни инспекции в най-засегнатите градове - София, Варна и Бургас, да издадат заповед в лечебните заведения да може да се влиза само с маска. Той препоръча доброволно спазване на мерките за дистанция и дезинфекция, както и носенето на маска на закрити обществени места, където има струпване на много хора.
Все още няма коментари
Нов коментар