🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сблъсък за контрола на велинградската болница

Поредната смяна на директора на МБАЛ-Велинград възроди съмненията за влизане на частен инвеститор в лечебното заведение

По време на гласуването на оставката на директора на МБАЛ-Велинград д-р Данчо Гурдев от общинския съвет в залата присъстваха множество граждани и лекари в негова защита. Сред тях беше и той (мъжът вдясно)
По време на гласуването на оставката на директора на МБАЛ-Велинград д-р Данчо Гурдев от общинския съвет в залата присъстваха множество граждани и лекари в негова защита. Сред тях беше и той (мъжът вдясно)
По време на гласуването на оставката на директора на МБАЛ-Велинград д-р Данчо Гурдев от общинския съвет в залата присъстваха множество граждани и лекари в негова защита. Сред тях беше и той (мъжът вдясно)    ©  в. Темпо
По време на гласуването на оставката на директора на МБАЛ-Велинград д-р Данчо Гурдев от общинския съвет в залата присъстваха множество граждани и лекари в негова защита. Сред тях беше и той (мъжът вдясно)    ©  в. Темпо
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Като на война. Така изглеждаше залата по време на заседанието на общинския съвет във Велинград, на което извънредно и без мотиви се обсъждаше смяната на директора на МБАЛ-Велинград - д-р Данчо Гурдев. От едната страна бяха граждани и лекари от болничното заведение в защита на Гурдев, които бяха изпълнили залата до краен предел. От другата беше кметът на града Костадин Коев, по чието предложение се искаше отстраняването на директора на болницата.

От виковете на хората в залата трудно се чуваха думите на изказващите се, а при явното и поименно гласуване всеки от общинските съветници, който гласуваше в подкрепа на предложението на Коев за смяна на Гурдев получаваше мощно освиркване.

Въпреки съпротивата на граждани и лекари срещу предложението на кмета, с 15 гласа "за" на общинските съветници от ГЕРБ, ДПС и "Глас за Велинград" и 12 "против" д-р Гурдев беше освободен от поста. А на негово място временно беше избран д-р Заприн Пепелов, който до октомври 2020 г. е бил управител на ДКЦ "Пълмед", собственост на д-р Михаил Тиков и семейството му. Тиков е и собственик на МБАЛ "Здраве" във Велинград, която се намира в непосредствена близост до общинската болница.

"Групата на Тиков"

Така изглежда, че са на път да се сбъднат най-големите кошмари на гражданите на Велинград от последните години, според които болницата се води към умишлен фалит с цел в нея да влезе Тиков.

Преди години той предложи да се създаде публично-частно партньорство между фирмата му "Булфарма", в което да се прехвърлят 51% от собствеността на общинската болница, но предложението му тогава не беше прието. Общинската болница във Велинград и частната болница, чийто собственик е Тиков, се намират в едно и също дворно място. А според граждани и общински съветници общинското лечебно заведение разполага с терен от 39 дка с минерален извор. Според тях именно това е причината апетитите към болницата да са големи. Те смятат и, че от години болницата се води към умишлен фалит, за може да бъде овладяна и теренът, върху който е построена сградата на лечебното заведение да бъде придобит. Кметът Коев обаче твърди, че теренът не може да бъде продаден, защото с решение на общинския съвет от 2018 г. е изключен от капитала на дружеството "МБАЛ-Велинград" ЕООД и е общинска собственост.

В подкрепа на тази теза са честите смени на директорите, които оглавяват общинската болница. Това е четвъртата смяна за последните три години. Предишният директор, който беше временно изпълняващ длъжността д-р Иван Динев, беше отстранен в края на ноември 2021 г. като махането му стана по искане на четирима общински съветници от "Глас за Велинград", двама от които са свързани с Тиков, защото той им е работодател. Единият - д-р Костадин Паунов, работи в МБАЛ "Здраве"-Велинград, а другият - д-р Тодор Ушев, е неин управител. Четиримата общински съветници, известни като "групата на Тиков", поискаха смяната на Гурдев на предишната сесия на общинския съвет в края на януари, но тогава точката не влезе в дневния ред. Сега тя беше внесена лично от кмета, което беше гаранция, че гласовете на общинските съветници за отстраняването на Гурдев предварително са били събрани.

Всичко това става девет месеца преди местните избори през есента и поражда съмненията или за опит да се изпълнят някакви поети ангажименти до края на този кметски мандат, или такива, свързани с предстоящия вот.

Без ясни мотиви

Така и не стана ясно какви точно са мотивите за махането на Грудев и то само девет месеца след като той спечели конкурса за директорския пост в МБАЛ-Велинград. Разбра се само, че искането за отстраняването му е по анонимен сигнал, както и за формирала се "значителна загуба за третото тримесечие на 2022 г. в размер на малко под 620 хил. лв." Само че по-голямата част от сумата е от влязло в сила решение по дело с РЗОК-Пазарджик, което е отпреди Гурдев да заеме директорския пост.

"Болницата беше осъдена за попълване на документи с невярно съдържание от предишния директор д-р Чешмеджиев, а освен това в отчетите й фигурираха несъбираеми от пет години вземания от 281 хиляди лева, които отписахме. Никой от предишните директори не се беше предприел никакви стъпки болницата да си събере парите. Ако не бяхме направили това, болницата щеше да е на плюс от 10 хиляди лв. през третото тримесечие. През четвъртото тримесечие тя е на плюс от 63 хил. лв.", каза д-р Гурдев пред "Капитал". Към това той прибавя и, че откакто е начело на болницата е привлякъл на работа в нея над 22-ма лекари и над 16 медицински сестри.

"Присъствах на заседанието на здравната комисия в понеделник. Кметът на Велинград се появи там и внесе предложение за извънредна точка за освобождаване на д-р Гурдев. Мотив нямаше, кметът каза, че бил постъпил анонимен сигнал, който не беше показан. В него било написано, че болницата се управлява лошо и затова директорът трябва да бъде отстранен и да започне проверка.

Получи се гилотината преди процеса и присъдата.", разказва бившият депутат от ПП от региона Петър Куленски.

Сътресение в групата на ГЕРБ

Отстраняването на Гурдев предизвика сътресение в групата общински съветници от ГЕРБ като трима от тях - Емил Моллов, Евгени Янкулов и Богдана Пашева, я напуснаха и станаха независими. Възмутените граждани пък атакуваха кабинета на кмета Коев след гласуването. В него на бюрото му те откриха разкъсаните листи от подписката в защита на Гурдев, под която се бяха подписали около 200 лекари, медицински сестри и служители на общинската болница.

Какво следва

Надеждите сега на недоволните от отстраняването на директора на общинската болница са областният управител на Пазарджик Трендафил Величков да върне решението за махането на Гурдев и назначаването на негово място на временно управляващ.

"Ако това не се случи, вероятно следващата стъпка е частният инвеститор да сложи ръка и на общинската болница, и на нейните имоти и да се превърне в монополист, а здравеопазването в района да престане да бъде безплатно и да стане изцяло частно. Очаквам, че областният управител ще установи, че от входирането на тази извънредна точка без мотиви, през изобщо неподложения на гласуване дневен ред, всичко беше незаконно и в нарушение на правилника за дейността на общински съвет", заяви Куленски.

Общинската болница във Велинград обслужва целогодишния туристически поток в града, самата община, както и съседните - Сърница, Батак и Ракитово, или приблизително 50 хиляди души.

Д-р Гурдев заяви, че ще оспорва освобождаването си по съдебен път.

Кой е д-р Тиков

Д-р Михаил Тиков и неговото семейство са собственици на най-голямата като приходи българска верига частни лечебни заведения с общи приходи от 474 млн. лв. през 2021 г. Последните месеци са звездни за бизнеса на доктора. Според всички в здравния сектор д-р Тиков стои в основата на избора на д-р Асен Меджидиев за служебен здравен министър, както и зад назначението за началник на кабинета му на Момчил Мавров, доскорошен заместник-директор на най-голямата болница в България - УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив.

Тази седмица беше първата копка на новата педиатрична клиника на "Св. Георги", която ще струва 42 млн. лв., а неин строител ще бъде фирмата "Заводски строежи", управлявана от единия син на д-р Михаил Тиков.