🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пореден скандал около велинградската болница: новият й директор бе въведен с полиция

Въпреки текущото дело Агенцията по вписванията вписа д-р Заприн Пепелов за управител на велинградската болница

Екипът на болницата и граждани протестираха срещу вписването на д-р Пепелов. Полицията разпръсна протеста с мотив, че получила сигнал, че ще замерят новия управител с камъни.
Екипът на болницата и граждани протестираха срещу вписването на д-р Пепелов. Полицията разпръсна протеста с мотив, че получила сигнал, че ще замерят новия управител с камъни.
Екипът на болницата и граждани протестираха срещу вписването на д-р Пепелов. Полицията разпръсна протеста с мотив, че получила сигнал, че ще замерят новия управител с камъни.
Екипът на болницата и граждани протестираха срещу вписването на д-р Пепелов. Полицията разпръсна протеста с мотив, че получила сигнал, че ще замерят новия управител с камъни.
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • След два отказа и продължителен спор Агенцията по вписванията вписа новия управител на общинската болница във Велинград.
  • Това предизвика поредни протести, които полицията нареди да се разпръснат, за да въведе новия управител
  • Според Пазарджишкия окръжен съд областният управител няма право да обжалва решението на общината за смяна на управителите

След два отказа да впише нов управител на многопрофилната болница във Велинград Агенцията по вписванията на 18 април взе точно обратното решение и вписа д-р Заприн Пепелов за нов управител на мястото на досегашния д-р Данчо Гурдев.

Още на другия ден д-р Гурдев и голяма част от служителите на болницата, както и граждани на Велинград излязоха на протест пред нея, а полицията им нареди да се разпръснат, за да въведе новия управител.

А депутатът от "Продължаваме промяната" Петър Куленски, който е избран с пазарджишката листа, обяви вписването като поредно посегателство върху общинското здравеопазване във Велинград.

Куленски е сезирал правосъдния министър Крум Зарков и директора на Агенцията по вписванията с молба да образуват проверка по казуса, тъй като вписването на новия управител е извършено въпреки висящо пред съда дело по жалба на областния управител на Пазарджик. Първоначално становище на агенцията бе, че наличието на тази жалба спира вписването.

Всичко това е част от спора за това кой да управлява болницата, която се намира в центъра на Велинград разполага с терен от 39 декара и към нея от години има интерес от частни инвеститори. В същия двор се намира частната болница "Здраве" на д-р Михаил Тиков, собственик на "Булфарма" - компанията, стопанисваща най-голямата българска верига лечебни заведения. Сегашният управител беше отстранен от общинския съвет с гласовете и на съветници, работещи в болница "Здраве". Новият пък - д-р Пепелов, е бивш служител в едно от тези лечебни заведения до 2020 г.

В случая обаче агенцията няма вина. Според определение на Пазарджишкия окръжен съд областният управител на Пазарджик няма право да атакува в съда решението на общинския съвет, защото общинският съвет в случая действа като общо събрание на МБАЛ - Велинград, и актовете му като собственик не подлежат на съдебен контрол.



Само половин час след началото на протеста, започнал в сряда в 10 часа, дошла полиция и предупредила хората да се разпръснат, защото получили сигнал, че медиците ще замерят новия управител с камъни. Д-р Гурдев и екипът се възмутили от това и обяснили, че са интелигентни хора и не смятат да вършат престъпления.

Въпреки това полицията поискала да преустановят протеста, за да въведат новия управител. Следобед, действително новият управител е въведен с полиция, като дошъл и кметът на Велинград. Д-р Гурдев продължава да бъде анестезиолог в болницата.

Спорът около вписването

В края на февруари общинският съвет въпреки протестите на гражданите и лекарите от лечебното заведение отстрани без мотиви д-р Гурдев и назначи на негово място д-р Пепелов. Гурдев е назаначен през май 2022 г. за срок от три години, но е освободен предсрочно по-малко от година след това. Със същото решение за управител е назначен д-р Пепелов със срок до провеждането на конкурс.

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков обаче върна решението като незаконосъобразно за прегласуване от общинския съвет. Съветниците два пъти се опитаха да се съберат на заседание под бурните протести на гражданите на Велинград и медиците от болницата, но така и не успяха. След това областният управител обжалва решението им пред Административен съд-Пазарджик. Заседанието по делото е насрочено през май. На това основание Агенцията по вписванията на два пъти отказва да впише решението за смяната на управителите с мотив, че то е обжалвано и не е влязло в сила.

Но на 11 април Окръжен съд-Пазарджик постановява определение, според което искането за спиране на вписването е неоснователно, защото защото областният управител въобще няма правомощия да оспорва пред административния съд управленско решение на общинския съвет в качеството му на едноличен собственик на капитала. Определението е по искане на д-р Гурдев за спиране на регистърното производство и заличаването му като управител на основание на заведеното от областния управител дело в административния съд.

Според окръжния съд "стопанската дейност на общината се осъществява чрез търговски дружества", а решението, оспорено от областния управител, "не представлява разпореждане на орган на власт в това му качество, а е волеизявление с гражданскоправен характер на собственика на капитала в ЕООД", пише в определението на съда.

Въоръжена с това решение, адвокатката на д-р Пепелов, Дафинка Семерджиева, бивш заместник-областен управител от ГЕРБ и кандидат на партията за депутат от Пазарджик на последните парламентарни избори, настоява пред Агенцията по вписванията да заличи д-р Гурдев и да впише д-р Пепелов, докато тече делото пред административния съд. И този път агенцията го вписва.

Според закона за местното самоуправление областният управител упражнява контрол за законосъобразност на актовете (т.е. върху всички актове) на общинските съвети, може да върне незаконосъобразните актове за ново обсъждане в общинския съвет или да ги оспорва пред съответния административен съд. В закона изрично е записано, че оспорването спира изпълнението на индивидуалните и на общите административни актове и действието на подзаконовите нормативни актове, освен ако съдът постанови друго. Точно това е основанието на Агенцията по вписванията първоначално да откаже вписването на решението за смяната на управителите. Темата е много съществена, защото именно чрез правомощието на областните управители да обжалват актовете на общинските съвети държавата упражнява контрола и координацията с местната власт.

От друга страна, юристи сочат Тълкувателно решение № 3/2016 г., според което органите на търговските дружества с държавно участие в капитала не действат като административни органи и съответно издадените от тях актове в тази връзка нямат административен характер и не подлежат на съдебен контрол по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Петър Куленски: Това е опит да се заобиколят указанията на Агенцията по вписванията

По-различно е тълкуването на депутата от ПП Петър Куленски, който коментира пред "Капитал", че в случая въпрост, който той поставя пред министъра на правосъдието, е на какво основание е извършено вписване на решение, което формално не е влязло в сила:

"Областният управител е обжалвал решението на общинския съвет на Велинград пред Административен съд - Пазарджик. Дали жалбата на областния управител е допустима или не - по това може да се произнесе единствено и само Административния съд - Пазарджик и докато това не бъде решено с влязъл в сила съдебен акт, решението на общинския съвет на Велинград не влиза в сила и новият управител не може да бъде вписан, респективно - старият не може да бъде заличен. С други думи Окръжен съд - Пазарджик не може да се произнася по допустимостта на жалба, предявена пред Административен съд - Пазарджик, доколкото не е сезиран с такова искане и то е извън неговите компетенции.

За мен те са си търсили формално основание, на което да преодолеят указанията, дадени от Агенцията по вписванията."

В сряда Куленски е подал сигнал до правосъдния министър Крум Зарков и директора на Агенцията по вписванията Даниела Митева с искане за проверка по казуса. Той твърди, че длъжностните лица от агенцията са вписали незаконно новия управител на велинградската болница. Кулински изтъква, че болницата е със стратегическо за региона значение, тъй като предоставя здравни услуги на жителите на четири общини - Велинград, Ракитово, Батак и Сърница, което заедно с приходящите туристи прави около 50 хил. души.

"От години многопрофилната болница Велинград е обект на интерес на частни инвеститори, които с помощта на общинската управа се опитват да дестабилизират лечебното заведение като първа стъпка към неговата приватизация. Последният такъв опит датира от февруари тази година, когато по предложение на кмета Костадин Коев (ГЕРБ) и с решение на общинския съвет управителят на болницата беше сменен без мотиви, а на негово място беше избран д-р Заприн Пепелов", казва Куленски.

"Тези действия на длъжностните лица по вписванията, които по един безпардонен начин потъпкват закона и собствените си актове, хвърлят огромно петно върху всички служители на Агенцията по вписванията и разклащат доверието на българските граждани в институцията", смята Куленски и допълва, че доколкото казусът с посегателството върху собствеността на МБАЛ Велинград е с изключителен обществен отзвук, а с действията на своите служители Агенцията по вписванията се превръща в негласен съучастник в тези посегателства, моли правосъдния министър да разпореди незабавна проверка и в случай на констатирани нередности да предприеме последващи действия съгласно правомощията си.

"Капитал" поиска коментар на казуса от Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията, но до публикуването на текста такъв не беше получен.

Протест пред болницата

"Моето отстраняване беше незаконно и немотивирано, вписването в регистъра показа за пореден път инструментите на мафията", коментира пред "Капитал" д-р Гурдев. Според него с това решение се потъпкват за пореден път волята на гражданите на Велинград и исканията на медицинския персонал, който денонощно полага труд за населението.

"Аз като човек и лекар, не съм съгласен с методите и средствата, с които си послужиха. Винаги съм бил и ще продължа да се боря с мафията, особено велинградската. Бяхме отвън, заявихме позицията си. Всеки делничен ден от 10 до 11 часа ще протестирам пред болницата срещу поставянето на тази личност, която е личен лекар в Пловдив и никой в града не я познава - нито персоналът, нито кметът и общинските съветници, които стоят зад него. Той е бил управител на ДКЦ-то на д-р Тиков в Пловдив, така че всички се досещаме накъде вървят нещата", каза д-р Гурдев.

Все още няма коментари
Нов коментар