В редица региони, извън т.нар. смесени, ДПС постигна добрия си резултат благодарение на ромския вот
В редица региони, извън т.нар. смесени, ДПС постигна добрия си резултат благодарение на ромския вот    ©  Надежда Чипева

"Швейцарските" избиратели на ДПС

Или как движението успя да компенсира загубата на 33 хил. гласа от Турция с вот в България на изборите преди седмица

В редица региони, извън т.нар. смесени, ДПС постигна добрия си резултат благодарение на ромския вот    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • В три избирателни района, извън т.нар. смесени - Благоевград, Пазарджик и Монтана, ДПС стана втора политическа сила, като изпревари "Продължаваме промяната".
  • Анализ на секциите в два района - Пазарджик и Монтана, показва, че увеличението се дължи основно на ромския вот.
  • Рекордьори по нарастване на гласовете за ДПС са община Септември и селата около Пазарджик, където подкрепата за движението е скочила почти два пъти и половина.

Малкото село Бабяк в община Белица влезе във фокуса на вниманието по време на изборите за парламент през ноември миналата година по една интересна причина. Не толкова защото там гласува санкционираният за корупция по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски, който беше водач на листата в благоевградския избирателен район, но най-вече защото резултатът от гласуването в единствената секция в селото беше, меко казано, смущаващ. От 508 жители, които отидоха до урните на вота, 493 бяха дали гласа си за ДПС. "Бабяк е малката Швейцария. Г-н Пеевски е помогнал много за Белица и областта като цяло и сега му показваме, че сме благодарни хора", беше обяснението на кмета на община Белица Радослав Ревански пред местни медии. Освен че това е родното му село, кметът е известен като близък приятел на Пеевски и към оня момент шеф на предизборния му щаб.

Близо година по-късно на парламентарните избори преди седмица (на 2 октомври) Пеевски отново беше начело на листата на ДПС в Благоевград, а подкрепата на жителите на Бабяк за движението беше все така впечатляваща. От гласувалите 513 души 502-ма дадоха гласа си за ДПС.

Освен в Бабяк ДПС събира внушителна подкрепа в цялата община Белица, управлявана втори мандат от Ревански. В петте секции на общинския град подкрепата за движението е нараснала с почти 100 гласа в сравнение с предходния вот (746 гласа срещу 655 миналата година). Ситуацията в другите 10 села в общината е същата, като и там гласовете за ДПС са повече. Така увеличението на резултата на движението на вота в малката община Белица в сравнение с предишните избори през ноември е общо около 400 гласа.

На пръв поглед това увеличение на гласовете за ДПС не е чак толкова голямо. То обаче дойде на фона на ниската избирателна активност и в комбинация с мобилизирания електорат на движението, който прибави около 2000 гласа към резултата на ДПС от предишните избори, изстреля движението до второто място в подреждането на политическите сили в областта.

Бегъл поглед върху гласуването в останалите общини с преобладаващо българомохамеданско население сочи, че по-голямата част от гласовете в повече от предишния вот за ДПС са дошли именно от общините с такова население, които традиционно гласуват за движението - Сатовча, Якоруда и Гърмен, и заедно с гласовете от Белица увеличават резултата за движението с около 1200 гласа в сравнение с изборите през ноември.

Традиционният електорат на ДПС в област Благоевград обаче съвсем не е единственият донор на гласове.

Съществен принос за добрия резултат имат и населените места с компактно ромско население. Така например само от три ромски секции - две в Разлог и една в съседното с. Баня, ДПС е получило 643 гласа. В сравнение с вота в тези секции на предходните избори се оказва, че подкрепата за движението в тези секции е нараснала с около 400 гласа.

ДПС смени тактиката си за този вот

Увеличението на гласовете за ДПС в Благоевградска област всъщност е част от схема, която ДПС приложи за този вот, за да компенсира загубата на гласове от Турция. На предишните избори през ноември, когато служебен министър беше Бойко Рашков, заради масираните акции на МВР срещу купуването на гласове движението концентрира усилията си върху вота на изселниците в югоизточната ни съседка. За мобилизацията на избирателите си там ДПС използва един трик - издигна формалния си председател Мустафа Карадайъ за президент и под мотото, че "за пръв път турчин се кандидатира за държавен глава на България", успя да привлече внушителен брой избиратели, които на изборите "две в едно" даваха гласа си за Карадайъ и за ДПС.

Благодарение на тази стратегия плюс масираната кампания в турските медии и помощта на турските местни власти движението спечели 87 хил. гласа. Загубата сега на част от тези гласове (33 хил.) беше компенсирана с увеличение на гласовете в различни региони в страната. Освен в Благоевград ДПС увеличи подкрепата си още в Пазарджик, Монтана, Видин, София-област, Плевен, Пловдив-област и др., като това увеличение дойде главно от ромските секции в тези региони. То обаче се оказа достатъчно за ДПС да постигне почти същия резултат като на предходните избори и така да запази мястото си на трета политическа сила в парламента. На вота през ноември за ДПС гласуваха общо 341 000 души, а на тези избори - 344 512.

Община Септември - другата "малка Швейцария" на Пеевски

Най-голямо нарастване на подкрепата за ДПС има в област Пазарджик - другия регион, откъдето Пеевски се кандидатира за депутат и беше водач на листата. В сравнение с изборите през ноември на вота сега движението е увеличило резултата си с 4555 гласа и подобно на Благоевград стана втора политическа сила в областта след ГЕРБ, като изпревари "Продължаваме промяната". За разлика обаче от Благоевградския регион гласовете за ДПС в Пазарджик не дойдоха от общините с българомохамеданско население като селата около Велинград и Сърница, въпреки че избирателите в тях също бяха максимално мобилизирани, а основно от местата с преобладаващо ромско население. Фрапиращо е гласуването в община Септември. В града и дванадесетте му населени места ДПС е увеличило резултата си почти два пъти и половина в сравнение с изборите през ноември миналата година.

Тогава за движението в цялата община са гласували 990 души, а на вота преди седмица - 2472-ма, или с 1482 гласа повече. Рекордьори по гласуване са две секции от града. В едната от 396 гласували 383 са подкрепили ДПС. В другата - от 379 гласували 373 са дали гласа си за движението. Още по-фрапиращо е гласуването в една от четирите секциите във Ветрен. На изборите през ноември движението е получило там скромните 20 гласа, а на вота преди седмица 170 гласа, като увеличението е 8.5 пъти.

Другото място, откъдето са дошли по-голямата част от гласовете за ДПС, са селата около областния център Пазарджик. От 30-те населени места в община Пазарджик ДПС взема 2297 гласа. На предишния вот за движението от тези села са гласували 706 души. Увеличението е с 1591 гласа. Особено фрапиращо е гласуването в трите секции в с. Алеко Константиново, където на вота през ноември ДПС е получило скромните 60 гласа, а на изборите преди седмица - 469.

"Със сигурност резултатът на ДПС в Пазарджик се дължи на много силна интервенция в за мен най-уязвимите избирателни секции. Ако се види статистиката на гласовете, ще стане ясно, че по-голямата част от увеличението на гласовете за движението идва само от тези секции. Това се дължи на суперзавишена избирателна активност и още по-завишени стойности за ДПС. Това е ненормална ситуация от гледна точка на това, че избирателната активност в региона спрямо предишните избори е почти същата, а пък в същото време в тези секции, откъдето идва този бум на вота за ДПС, активността е драматично различна. Има секции, които вдигат активността си със 150% и дори 300%. Тези секции са концентрирани в селата около Пазарджик, община Септември и Ракитово", казва Антоанета Цонева, която беше водач на листата на "Демократична България" в Пазарджик. Тя добавя и че този резултат на движението е постигнат на фона на вялата предизборна кампания на ДПС в региона и липсата на активност на полицията както преди, така и по време на вота.

Галата, Димата и вотът за ДПС в Монтаско

Благодарение на масовото гласуване в населените места с преобладаващо ромско население ДПС стана втора политическа сила и в Монтана, като отново изпревари "Продължаваме промяната". В сравнение с вота през ноември движението увеличи подкрепата си в региона с близо три хиляди гласа.

"Заслугата" за този резултат е на Димитър Аврамов (известен в Монтана с прякора Галата), който неизменно води листата на ДПС и става депутат от движението в четири поредни парламента, а преди това през 2009 г. беше депутат от ГЕРБ. През 2012 г. Аврамов беше изключен от партията на Борисов, след като беше арестуван по обвинение за искане на подкуп и търговия с влияние по сигнал на земеделския производител Светослав Илчовски. Оттогава вече 10 години по делото на Аврамов няма никакво развитие, а за това време трима главни прокурори искаха депутатския му имунитет в различните парламенти - Борис Велчев, Сотир Цацаров и Иван Гешев. Въпреки това Аврамов продължава да се кандидатира за депутат от ДПС и да влиза в парламента. Той се сочи и като един от основните брокери на ромските гласове в област Монтана.

Според местни политици обаче за добрия резултат на ДПС за тези парламентарни избори принос има и друг местен играч с влияние върху контролирания вот - Димитър Владимиров (известен като Димата) от Лом, който на тези избори беше поставен на осмо място в листата на ДПС.

Няма вечни врагове

През 2014 г. Владимиров и още девет души бяха арестувани от ГДБОП за участие в организирана престъпна група, която е принуждавала земеделски стопани да продават имоти и да подписват договори за охрана чрез "заплахи, отвличания, палежи и чупене на автомобили". Арестът на Владимиров стана няколко дни след като джипът на Аврамов беше потрошен с бухалки, а той посочи поименно Владимиров като един от нападателите. Времето на сблъсъка в навечерието на началото на предизборната кампания за парламентарните избори през 2014 г. и конфликтът между двамата беше възприет като част от битката за ромските гласове между двамата брокери.

По тази причина включването на Владимиров в листата на ДПС беше изненада и гаранция, че движението ще прибере по-голямата част от контролирания вот в региона. Разликата между първата политическа сила в областта ГЕРБ и втората - ДПС, е само 900 гласа.

Приносът на Владимиров за високия резултат на ДПС е повече от видим. В Лом, където той има влияние, движението увеличава резултата си с близо 700 гласа в сравнение с предишния вот. С 200 гласа повече от вота през ноември ДПС получава и от селата в община Лом. Самият Владимиров пък е получил 1782 преференции, което е един от начините за отчитане на принос за гласове при купения и контролиран вот.

В останалите общини от област Монтана ДПС също повишава чувствително резултата си в сравнение с изборите през ноември миналата година. С малко над 200 гласа движението увеличава подкрепата си в Берковица. Увеличението на гласовете в община Брусарци е с 567 повече в сравнение с предишните избори, във Вълчедръм - с 325, а в Якимово - с 203. Доста сериозно е например увеличението на гласовете в две села на община Брусарци с преобладаващо ромско население - Василовци и Дондуково. На предишните избори през ноември в двете секции във Василовци за ДПС са гласували 93-ма души, а на изборите миналата неделя - 270. В Дондуково подкрепата за ДПС е 81 гласа срещу 13 на вота през ноември. В тези села предпочитаният кандидат от листата на ДПС е Димитър Владимиров, който е събрал 222 преференции.

Като водач на листата Димитър Аврамов трябваше да стане отново депутат от Монтана, но ще влезе от Видин, където беше поставен на втората позиция в листата на движението. На негово място депутат трябваше да стане Димитър Владимиров заради високия брой преференции, които от осмото място в листата го издигнаха до втората позиция. Той обаче се отказа от парламента в полза на общинската съветничка от ДПС от Лом Надя Петрова.

Държавната и местната власт абдикираха на вота

Според Теодор Антонов, председател на общинския съвет на Медковец, където на тези избори ДПС също увеличава подкрепата си със 100 гласа в сравнение с предходния вот, основната причина за порочните изборни практики е тоталната абдикация на държавните и местните органи от борбата с купения и корпоративния вот. "Логичният въпрос е защо полицията бездейства. Но ако видите кои са началниците им, ще може да си отговорите на този въпрос. Повечето от тях са назначени от същите тези, срещу които трябва да се борят, и на практика те симулират борба с изборните нарушения. Допускам и че на много места организираният вот става в съучастие с местната власт", казва Антонов.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 3

    Егати мафиотската организация е ДаПаСа! Достоен наследник и продължител на делото на комунистическата Държавна Сигурност!

    Нередност?
  • 2
    bvc35505401 avatar :-|
    Ivaylo Konstantinov
    • + 5

    Резултат от купен вот - вероятно под благосклонния поглед на служебното правителство и разсеяност от страна на МВР.

    Нередност?
  • 3
    val1320 avatar :-|
    val1320
    • + 2

    Тези резултати са благодарение на общинските кметове,постилайки си за местните избори след една година!Схемата е проста-парите отиват в общинските кметове,след това в доверените селски,които от своя страна имат задачата да осигурят необходимата квота гласове.Разбира се,не само за слава и благодарност.

    Нередност?
  • 4
    ilk14488904 avatar :-|
    ilk14488904
    • - 2

    А какъв беше вотът на ПППП и на ИТН? Нещо по-различно, надали! Или сте забравили, че ДПС е най-старата партия, основана 4.01.90. Къде са десетките други партийки, срочно създадени преди избори. Те са там където ще отидат и гореспоменатите. Защото ДПС е партия на реалността, защото в районите където се гласува за нея има реална промяна - инфраструктура, нови предприятия, добри заплати, добри инвестиции. Къде е жалката ДБ, която "дебаркира" на 30-40м плаж на Доган, но не отиде на руските плажове, край Бяла и др, по половин километър.
    Колкото и да ви е неприятно ДПС е партия която работи за избирателите си, а не САМО за шепа лапачи. В последните два парламента единствените смислени изказвания бяха на депутатите от ДПС, останалото беше долнопробни махлеински лакардии. Учете се от тях, и печелете избори.

    Нередност?
Нов коментар