Новата антикорупционна комисия изпра, изсуши и изглади шефа на "Майчин дом"

КПК (бивша КПКОНПИ) реши, че всеки директор на публично предприятие може да взима заем от получателите на обществени поръчки

"Майчин дом"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Новата Комисия за противодействие на корупцията прецени, че няма проблем директор на публично предприятие да взима лични заеми от получател на обществени поръчки
  • Директорът не защитава интересите на свързани с него лица, ако не присъства лично на заседанията на назначена от него комисия за обществени поръчки
  • Ако някой някъде пази работното място на директор в продължение на 12 години, това не е ситуация на несъвместимост, ако той напусне, докато го разследват

В началото на октомври антикорупционната политика на настоящото управление се увенча със създаване на нова антикорупционна комисия. На мястото на КПКОНПИ се появи КПК - Комисия за противодействие на корипцията, както и КОНПИ - Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Ако се съди по първите решения на новата КПК, тя е същата като старата - не само по състав, но и по традицията за безогледно изпиране на хора, близки до ГЕРБ.

На 27 ноември КПК постанови решение, с което напълно изпра директора на АГ-болница "Майчин дом" - София, проф. Иван Костов, като прие за неоснователни сигналите срещу него за корупция, конфликт на интереси и управление на болницата в хипотеза на несъвместимост.

Скандалното решение на практика легализира корупцията при обществените поръчки. С него се приема, че няма нищо недопустимо и незаконно в това директорът на държавна болница да получава значителни заеми от собственик на дружество, което е изпълнител по обществени поръчки на болницата, а същевременно да работи в друго дружество на същия човек.

Как изглежда на практика това? Представете си, че сте директор на държавна болница, който получава от нея и от медицинския ѝ център около 500 хил. лв. годишно. Да, но парите не стигат. Животът е скъп, а вие сте лекар, който освен това преподава в два медицински университета на двата края на България, води се в неплатен отпуск от 12 години в друга болница. Парите пак не стигат. Затова започвате работа и в частен център. В борда на частния център е вуйчо ви, а основател е човек, който е печелил обществени поръчки от оглавяваната от вас болница и от когото междувременно сте взели 570 хил. лв. назаем.

Парите може и да стигат. Поне до Комисията за противодействие на корупцията (КПК), която трябваше да изследва дали професорът е в конфликт на интереси, дали е бил в несъвместимост, може ли да получава пари от немедицински приходи и т.н.

"Според мен това е много грозно изпиране на управленската биография на проф. Костов. Мотивите са толкова противоречиви и смешни - на едната страница пише, че са установили, че вуйчо му е в борда на частния медицински център, на другата - че не е установено наличие на родство", казва д-р Елена Георгиева, уволнения бивш началник на анестезиологията, която е подател на сигнала. Самото решение е издадено на 27 ноември, а тя е получила съобщението за него месец по-късно - на 28 декември.

За какво са сигналите

През миналото лято д-р Георгиева подаде поредица от сигнали до институциите във връзка с неправомерното, според нея, поведение на проф. Костов.

Тя сезира антикорупционната комисия (към онзи момент КПКОНПИ) да проучи дали проф. Костов не е в конфликт на интереси, при положение, че е получил заем от собственик на фирма "Медикард" - същата, която е спечелила обществени поръчки за доставки в "Майчин дом". В същото време собственикът на тази фирма Борис Конов е основател на частния медицински център "Фемиклиник", в който проф. Костов работи. Д.р Георгиева сигнализира също за потенциален конфликт на интереси заради участието на вуйчото на професора в борда на същия център "Фемиклиник".

В сигнала ѝ се предлага КПКОНПИ да проучи имал ли е проф. Иван Костов трудов договор с АГ-болница "Шейново" през последните 12 години, декларирал ли е това обстоятелство и поставя ли го това в несъвместимост с поста директор на "Майчин дом".

През август тя разпрати този сигнал до здравния министър и медиите.

Според Закона за публичните предприятия директорите на държавните болници нямат право на втори трудов договор. Георгиева сочи, че освен трудовия договор с "Шейново" проф. Костов години наред е работил на безсрочен граждански договор с медицинския център "Майчин дом" (дъщерно дружество на управляваната от него болница), а според одит на здравното министерство от 2022 г. този безсрочен граждански договор се приравнява на трудов договор.

Освен това в сигналите е посочено, че проф. Костов е получавал години наред 20% от немедицинските приходи на болницата, като, според одитния доклад от 2022 г. не е имал право на това. Проф. Костов продължава да получава тези суми (между 50 и 80 хил. лв. годишно) осем месеца след като одитът на МЗ установява, че това е неправомерно. Едва в навечерието на следваща проверка през март 2023 г. той променя вътрешните правила за заплати и престава да получава тези суми. До момента никой не е претендирал той да възстанови тези суми.

Какво решава КПК

Прикачен файл

Комисията установява и признава фактите, че Борис Конов е предоставил на Иван Костов заем от 570 хил. лв., което поражда икономическа зависимост и свързаност между тях и че дружество на Конов е спечелило четири обществени поръчки за доставки на "Майчин дом" на стойност 242 000 лв. през 2021г., което представлява около 1% от приходите на болницата.

Според Комисията обаче наличието на свързани лица само по себе си не обосновава наличието на конфликт на интереси, защото в случая не Иван Костов, а назначената от него комисия е разгледала постъпилите оферти, направила е оценката и подбора им. Костов само е утвърдил резултатите от работата на комисията и класирането на участниците, но няма данни да се е намесвал в работата й, нито да е упражнил свои правомощия или задължения по служба, от които да е последвала облага за свързаните с него лица - това приема КПК.

"От представените по преписката протоколи от работата на въпросната комисия не е видно Костов да е вземал участие или да е присъствал на проведените заседания, с което да се е намесил в работата ѝ и съответно във взетите решения. В тази връзка посочените правомощия, упражнени от Костов, са при липсата на частен интерес", отбелязва КПК. Без да посочва останалите суми по обществените поръчки, комисията отбелязва, че в единия от договорите има поръчка за 2 149.60 лв., което не съответства на заема, даден от Конов на Иван Костов - 570 000 лв., и съответно не може да обоснове частен интерес на Костов или за свързаното с него лице.

Решението на комисията отваря широко вратата оттук насетне всеки директор на публично предприятие да прокарва бизнесинтереси - свои и на свързани с него лица, като просто не участва в процедурата лично, а назначи комисия от свои хора и утвърди резултатите от работата ѝ. Всеки директор не само на държавна болница, но и на държавно и общинско предприятие ще може спокойно да взема заеми от представителите на фирми, на които възлага обществени поръчки, с единственото условие - да не присъства физически по време на работа на комисията, която оценява офертите и прави класирането.

Той вече не работи тук

Комисията е изследвала две декларации на проф. Костов, че не се намира в състояние на несъвместимост, докато оглавява "Майчин дом" - от 2021 и 2023 г. По това време той все още е имал безсрочен трудов договор с АГ болница "Шейново", която му пази място като лекар от 2011 г., като през цялото време той е в неплатен отпуск.

Според закона и договора за управление на "Майчин дом" той няма право да работи по втори трудов договор през времето, през което е директор, сочи самата комисия в решението си. По този повод КПК е поискала информация от "Шейново" за трудовоправните й отношения с Костов. Оттам съобщават, че трудов договор е бил наличен през цялото време, като е бил прекратен по молба на Костов на 22 август 2023 г. - деня, в който д-р Георгиева публично сигнализира за този договор.

Комисията скромно и лаконично констатира - само с едно изречение, че към момента на вземане на решението проф. Костов не е в несъвместимост, защото вече не работи в "Шейново". И нито дума за предходния период.

Съвсем друг въпрос е, че декларирането на неверни данни е престъпление.

За едни може, за други - не

Съвсем наскоро КПК принуди бившия директор на Велинградската болница д-р Гурдев да върне получените от него средства като анестезиолог за дните, в които е подписвал ведомостите за заплати на целия персонал, включително и на себе си.

Това обаче не се оказва проблем за парите, получавани от проф. Костов от таксите за паркинга на "Майчин дом", немедицинските приходи от удостоверения за точен час на раждане, административни услуги, наеми на барчета и кафенета. КПК отбелязва, че този механизъм съществува и е прилаган и преди Костов да встъпи в длъжност, без да коментира доколко е законосъобразен.

В казуса с д-р Гурдев от Велонградската болница също става въпрос на заварени правила, които той не променя, и затова е наказан.

По-различна е хипотезата с проф. Костов - докато той оглавява болницата, вътрешните правила са променени, но не и правилото, че директорът получава 20 % от немедицинските приходи. Чак одитът на здравното министерство от август м.г. констатира, че това е неправомерно и трябва да бъде преустановено. Проф. Костов получава тези пари още 8 месеца след това без никаква санкция.

А здравният министър проф. Христо Хинков продължава да твърди, че в "Майчин дом" няма никакъв проблем с директора, неговите работни места, роднини и заемодатели.

Все още няма коментари
Нов коментар