🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата верига "Поликлиники България"

Известната софийска поликлиника ще се превърне в национална мрежа в партньорство с "Хейлан", медицинска структура на "САТ Хелт", която се финансира от фонда Invenio на Елвин Гури

Основателите на Първа детска консултативна клиника и "Поликлиники България" доц. д-р Рада Маркова и д-р Бранимир Радуилов
Основателите на Първа детска консултативна клиника и "Поликлиники България" доц. д-р Рада Маркова и д-р Бранимир Радуилов
Основателите на Първа детска консултативна клиника и "Поликлиники България" доц. д-р Рада Маркова и д-р Бранимир Радуилов    ©  Надежда Чипева
Основателите на Първа детска консултативна клиника и "Поликлиники България" доц. д-р Рада Маркова и д-р Бранимир Радуилов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Основателите на едноименния софийски център и фондът Invenio на Елвин Гури планират да отворят 25 поликлиники в големите областни градове.
  • Това ще стане чрез сливане между SAT Health и "Верум" - дружество - мажоритарен акционер в поликлиниката и Първа детска консултативна клиника.
  • SAT Health ще придобие 100% от дяловете на "Верум" в бизнеса, като сделката окончателно ще завърши през пролетта.
  • Първите нови поликлиники ще бъдат в Пловдив, Варна и Бургас, а бизнесът дотук е с оборот около 6 млн. евро.

Голяма част от градското население предпочита да бъде преглеждано извън болница - от добри лекари, бързо, в приветлива и чиста обстановка, и е готово да плати за това, без да чака здравната каса, която хронично не осигурява достатъчно направления за изследвания и диагностика извън болница.

След здравната реформа от 1999 г. единствената възможност за това бяха бившите поликлиники, които дават под наем кабинети на лекари и в които по наследство от социализма са останали да работят лаборатория и рентген. Впоследствие обаче бяха построени множество нови частни диагностично-консултативни центрове (по-съвременното наименование на бившите поликлиники), а след 2008 г. болниците - държавни и частни, получиха разрешение да отварят свои доболнични центрове, в които работещите в тях лекари да преглеждат по здравна каса или срещу заплащане.

В тази конкурентна среда дълго време най-големият диагностично-консултативен център беше варненската поликлиника "Сити клиник" (сега "Аджибадем Сити клиник"), в която за първи път пациентите можеха да бъдат изследвани с ядрено-магнитен резонанс и скенер извън болница (виж карето).

Изискванията на пациентите са много по-големи днес - те търсят на едно място всички възможни лекари, възможност за наблюдение и лечение извън болница, електронни здравни досиета с цялата информация за здравето им, лаборатория, аптека и грижа за цялото семейство - от бебетата и децата до възрастните хора.

Такава услуга предлагат от 2008 г. "Поликлиники България" и Първа детска консултативна клиника в София, които в края на миналата година сключиха стратегическо партньорство с компанията "САТ хелт" (SAT Health). С финансиране от фонда Invenio Partners те се целят да отворят 25 такива поликлиники във всички големи областни градове до 2028 г. и да пренесат в цялата страна бизнес модела на д-р Бранимир Радуилов и доц. Рада Маркова, които са основатели на двете поликлиники - за възрастни и деца. Групата ще предоставя здравни грижи на своите пациенти чрез медицински центрове, домашни посещения и телемедицина, всички обединени в дигитална платформа.

Здравната сглобка

Самите "САТ хелт" възникнаха през 2017 г. като анализаторска компания на данни за фармацевтичния пазар, след това разшириха бизнеса си и привлякоха частния инвестиционен фонд Invenio Partners, получиха от него финансиране 3 млн. евро в края на 2022 г. Разраснаха се в извънболничната медицинска помощ чрез своeто медицинско дружество "Хейлан кеър" - поликлинични центрове, грижи по домовете, включително и социален патронаж и грижи за възрастни хора.

Придобиването на дяловете на "Верум" в поликлиниките ще бъде четвъртото и най-голямото за "Хейлан", след сделките за "Дом Медик" - медицински център, предлагащ и медицински прегледи у дома, "Пиа матер" - компания, предоставяща грижи у дома за възрастни, и медицински център "Блокс", разположен в "Бизнес парк София". Новооснованият медицински бизнес на "САТ хелт" обслужва около 50 хил. пациенти годишно с екип над 80 лекари, медицински сестри и социални асистенти.

Бизнесът на д-р Радуилов и доц. Рада Маркова е голям и не е само софийски, "Поликлиники България" има в Перник и Плевен, предстои откриване на бургаска детска поликлиника през следващата година. Средно 75% от приходите им, които са около 6 млн. евро годишно, са от кешови плащания от самите пациенти и техните близки. Поликлиниките работят и със здравната каса. В момента в тях лекуват общо над 300 души, като 200 от тях са лекари, които обслужват около 250 хил. пациенти годишно. Приходите на "Верум", която стопанисва "Поликлиники България" през 2022 г., са над 3 млн., а на Първа детска консултативна клиника - 4.2 млн. лв., като и двете дружества са на печалба.

Според Елвин Гури, партньор в Invenio, бизнес моделът на "Поликлиники България" и детската клиника, в комбинация с този на "Хейлан", ще превърне компанията в уникален иновативен доставчик на интегрирани здравни грижи, който включва медицински центрове, посещения по домовете; телемедицина и data analytics, и може да се пренесе и в съседните на България държави - Румъния, Сърбия, Македония и Албания. В момента двете компании говорят за началото на стратегическо партньорство, а самото придобиване се очаква пролетта и ще е за 100% от акциите.

15 години в сектора

Историята на поликлиника "България" е история на семеен медицински бизнес, който възниква в малък кабинет в кв. Борово, гр. София през 2008 г., основан от д-р Рада Маркова. Постепенно в този кабинет започват да работят трима лекари, ориентирани изцяло към работа с деца. В този кабинет се осъществява профилактика, ваксинация и лечение на остри и хронични състояния при деца. Няколко години след това доц. Рада Маркова и д-р Радуилов осъществяват своята мечта - на територията на Централна ветеринарна клиника след ремонт възниква Първа детска консултативна клиника - София - детски амбулаторен център от ново поколение, където се затваря целият диагностично-терапевтичен цикъл около детската грижа. В него заработва и "дневен стационар" за амбулаторни процедури и собствена клинична лаборатория. Откриването на МЦ "Първа детска консултативна клиника" - София, е през септември 2012 г., когато през прага на клиниката пристъпва първият пациент. Дейността на клиниката се разширява лавинообразно.

"Първоначално работихме само през деня - 12 часа, но търсенето си оставаше голямо и видяхме, че има нужда от 24-часова клиника, и от 10.2016 г. тя е такава. От 2015 г. на същото място бе създадена Групова практика за първична медицинска помощ, отново първоначално за деца, впоследствие и за възрастни. Планирахме преместването на поликлиниката и детската клиника на едно място, за да бъдат център за семейно здраве, и от 1 януари 2018 г. сме на бул. "България" 51А", припомня си доц. Маркова.

"Тук обединихме цялата семейна грижа, на едно място работят специалисти, които се грижат и за възрастните, и за децата. Имахме идея на старото място да построим детска градина за болни деца, но досега не успяхме да стигнем до този проект", разказва д-р Радуилов.

В поликлиниката разполагат с електронни здравни досиета на своите пациенти, разработени по тяхна собствена софтуерна програма, и особено от времето на пандемията предлагат отдалечена грижа във вид на писмени и телефонни консултации.

"В детската клиника имаме пациенти от цялата страна. Забелязахме, че имаме сезонна натовареност - през есента, зимата и пролетта имаме много пациенти, а през лятото семействата отиват на море и започват да ни звънят за помощ от там. Затова моята мечта беше да направим детска консултативна клиника и в Бургас, разполагаме с финансиране и през следващата година ще сме готови с нея", казва доц. Маркова.

Поликлиниките в София и в останалите градове работят със здравната каса от основаването им.

Двамата с Радуилов решават да разделят дейността - доц. Маркова отговаря за медицинската част в дружеството, а той управлява проектната - администрация, технология, финансиране, всичко, което стои зад здравната услуга.

"Ние винаги сме работили върху това услугата да бъде качествена, на разумна цена, приемлива и за лекарите, и за пациентите. В болниците се доплаща от 15 години, ние въведохме собствени модели в доплащането", обяснява д-р Радуилов.

Той дава пример с педиатричните прегледи. Здравната каса ги плаща по 40 лв., но на регистратурата в различните лечебни заведения те струват 80 или 110 лв.

"Това е така, защото административната част е не по-малко важна от медицинската, защото лекарят прекарва 30 минути с пациента, на кол центъра, за записването на часове, за посрещане, изпращане, но основното, което получават пациентите при нас, е отношение, емпатия и организация. Организацията е такава, че от вземането на кръв от пръста на детето за пълна кръвна картина, до момента, в който лекарят получи изследванията, минават 7 минути. През това време той преглежда и разговаря с детето и родителите и има диагноза и лечение. Според нашата база данни от 2000 прегледа, ние реферираме към болница под един процент - средно 15 души", казва д-р Радуилов. По думите му основният стремеж в поликлиниката е да бъде спестено време на родителите и децата, да им бъде спестен и стрес.

Това се получава със силното застъпване на профилактиката и първичната помощ в структурите на "Верум".

"Ние инвестираме основно в млади хора - педиатри, семейни лекари, специалисти по АГ. Основахме уникален по рода си курс по амбулаторна педиатрия, защото той не съществува в методологията на обучение на лекарите по медицина, написахме протоколите за това, издадохме учебник", казва д-р Радуилов.

Раждането на сделката

В България пирамидата на здравните услуги е обърната, като за разлика от другите европейски страни най-малко средства се отделят за извънболнична помощ (общо 1.3 млрд. лв. за лични лекари, зъболекари, лекари специалисти и диагностични изследвания през 2023 г.), а най-много отиват за болници, които са най-скъпото ниво на здравната система (около 4 млрд. лв.).

Процесът на акцент върху профилактиката, диагностиката и лечението извън болница започна преди две години и оттогава здравната каса отделя все повече средства пациентите да не стигат до болница. От времето на управлението на ПП-ДБ до момента беше разработен профилактичен календар за прегледите, през които пациентите на всяка възраст трябва да преминат, и беше оповестено, че държавата ще инвестира в извънболничната помощ, за да може все повече прегледи и еднодневни диагностики и операции да се извършват в поликлиниките.

"Извънболничната помощ е бъдещето на нацията, на здравето на нацията. Ще се концентрираме още повече върху социалната дейност, скринингови програми, профилактика, мъжко, женско и детско здраве и здраве на работещите. С "Хейлан" имаме амбициозен план, който съвпада - общата ни визия е да предлагаме услуга близо до пациентите, качествена помощ, превенция, грижа за цялото семейство", казва д-р Радуилов.

"Верум" всъщност са много по-големи като структура и приходи от "Хейлан", но решават да си партнират с тях и евентуално да продават и по още една причина - защото са се разраснали бързо от един малък семеен бизнес.

"Трябва да знаеш докъде ти стигат силите. Ние станахме твърде големи, превърнахме се в корпорация. През тази година в нашата консултация са проследени 1000 бременности. Получи се така, че започнахме да се грижим за бебетата и децата, после за техните родители, а сега и за родителите на родителите - за бабите и дядовците. Ние очакваме от това партньорство с "Хейлан" точно управленска, финансова и административна помощ. "Хейлан" имат социална дейност, която ще ни помогне заедно да сме по-близо до хората чрез домашна грижа, проследявания у дома, грижа за възрастните. Най-възрастният ни пациент например е дама на 107 години. В България имаме столетници и те трябва да бъдат обгрижвани по най-добрия начин", казва д-р Радуилов.

Планът

За да се конструират поликлиники в повечето големи областни градове, ще бъде необходима инвестиция от около 2-3 млн. евро през следващите две години, смята Радуилов.

"След 1 януари ще започнем интеграция на двете структури, за да видим как ще се развиват заедно. Първо започваме с отварянето на поликлиники в Пловдив и Бургас", казва д-р Радуилов. А после следва и Варна.

Invenio Partners управлява фонд от 53 млн. евро за дялови инвестиции в растящи бизнеси в региона, като започнаха дейност преди година. Вече имат три сделки, една от които е в здравното направление.

"Ние не инвестираме в сградите, а в медицинските услуги на основателя на групата "Верум". Целта ни е заедно да направим верига медицински центрове и поликлиники, първоначално многопрофилни, а след това специализирани, били те педиатрични, кардиологични, ортопедични или онкологични. Вторият стълб е предоставянето на здравни и социални услуги у дома, не само физически, но и да наблюдаваме дистанционно пациентите чрез телемедицинска апаратура. Освен това ние имаме възможност да анализираме тези бази данни и да ги ползваме за по-добрата диагностика, лечение и проследяване на пациентите ни", казва Елвин Гури. По думите му целта е още да се предостави възможност един възрастен човек да живее у дома си и да бъде обслужван на място напълно - от това да му вземат кръв до това да напазаруват или да го нахранят или рехабилитират.

"Възрастните хора не искат да излизат от своята среда. Има немалък сегмент от техни близки, които предпочитат някой да се грижи за тях у дома. Особено когато се отнася за сравнително здрави възрастни хора, които имат нужда от малко медицински грижи и да не остават сами", казва Елвин Гури, който отбелязва, че "Хейлан" има два отделни бизнеса за грижи за сравнително здрави възрастни хора у дома и такава - за болни, които не се припокриват. Заедно с поликлиниките обаче те ще предоставят уникален за България здравен продукт и очакват пациентите да се утроят за две години. Накратко - ще предлагат всичко извън болницата и ще са най-големи.

Мощната конкуренция

Отчетите на най-големите поликлиники в България показват, че тяхната дейност винаги е на печалба, дори и на тези, които работят предимно с плащане от НЗОК.

В момента най-големите като приходи и като поток от пациенти са диагностично-консултативните центрове или поликлиниките на големите болници, в които по правило се намират частните кабинети на работещите в тях лекари. Така по правило се постига синергия между поликлиниката и болницата и част от пациентите в доболничната помощ преминават в болницата.

Лидер през 2022 г. като приходи е диагностично-консултативният център на университетската многопрофилна болница "Софиямед" - с 37.5 млн. лв. оборот от здравни услуги и 16 млн. лв. печалба. Следва я центърът на "Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда", който е с 28.7 млн. лв. приходи през 2022 г. и близо 7 млн. лв. печалба.

Поликлиниката на "Аджибадем" във Варна, която не е вързана с болница, е получила от пациентите си и от НЗОК общо 6.5 млн. лв. приходи и е с 1.4 млн. лв. печалба.

В същото време поликлиниките на държавните болници, изглежда, не са толкова привлекателни, независимо че в тях работят лекарите от клиниките им. Обикновено държавните болници не инвестират много в апаратура в поликлиниките си, а дават малко часове за изследвания в самата болница. Освен това атмосферата в повечето от тях не е особено уютна. Затова и имат в пъти по-малки като приходи от частните поликлиники.

Най-много приходи сред държавните имат ДКЦ-тата на "Александровска болница" - София, и на УМБАЛ "Света Марина" - Варна, и те са по 3.5 млн. лв., като съответно печалбата е 31 хил. и 4 хил. лв. Поликлиниката на най-голямата болница в България - държавната университетска "Св. Георги" в Пловдив, е с приходи 2.5 млн. лв. през 2022 г, а ДКЦ-то на "Пирогов" - с 1.6 млн. лв.
Все още няма коментари
Нов коментар