🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ръст на туристите от близо 19% за 2016 г. в Бургаския регион

Регионалната туристическа камара настоява за привличането на работници от трети страни за нуждите на българския туризъм

   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Бургас. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Бургаска област приключва активното шестмесечие на 2016 г. (май-октомври) с ръст на туристите от 18.64% спрямо същия период на 2015 г. Исторически рекорд в ръста на пътниците от над 22% отчита за 2016 г. и операторът на двете морски летища (Бургас и Варна) - "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт". Оттам съобщават за 18% ръст на обслужените полети.

Общият брой на обслужените пътници пък е 4 529 838 като над 60% от тях са преминали през аерогарата в Бургас (виж карето). След успешния туристически сезон на летище Бургас стартираха мащабни инфраструктурни проекти за реконструкция и рехабилитация на пътеките за регулиране на стойност 12 млн. лева.

Възход и падение на резервациите

Усложнената международна обстановка доведе до пълно или частично затваряне на основните конкурентни на България дестинации - Тунис, Египет, Турция, съобщават от Бургаската регионална туристическа камара (БРТК). Това наложи нова стратегия на големите туроператори от Европа, които заложиха допълнителни чартърни полети към България, за да компенсират отворилата се пазарна празнина, казват от браншовата организация. Оттам констатират, че Русия след известни колебания е отворила своя пазарен потенциал към България.

Онлайн резервациите на страни като Германия, Руската федерация, Чехия, Полша и други показват ръст между 25 и 30%. От май до края на октомври 2016 г. Бургаска област е посетена от 1.413 млн. чуждестранни туристи, което е с 264 хил. повече, сравнено със същия период на предходната година. Според браншовата организация ръстът на италианските туристи е с 59.54%, на австрийските туристи е с 31.22%, на чешките с 14.80%, на германските с 30.57%, на полските с 25.6%, на руските с 30.18%. Ръст над 10% отбелязват и Англия, Израел, Словакия. Има и пазари, които отбелязват спад. Така например туристите от Беларус, посетили България, са с 25% по-малко от предходната година. Спадът за туристите от Казахстан е с 61.57%, от Швеция с 14%, от Финландия с 6.8%. "Основните причини за този спад се коренят във високата цена на туристическата виза от 90 долара за пазари като Казахстан, Армения, Узбекистан и Турция. Освен това скандинавските народи не са склонни да приемат нашия all inclusive. Те го считат за еднообразен, нискокалоричен и беден", отчитат от браншовата организация.

Проблеми и решения

Проблемът с липсата на квалифицирани кадри за нуждите на туризма се задълбочава с всяка изминала година, смятат членовете на БРТК. Решаването на този проблем налага "внос" на работници от трети страни, смятат от браншовата организация. "При липса на кадри, владеещи руски, английски език, специално за сектор "Туризъм" разрешените 10% работници от трети държави трябва да се променят поне на 30%. Най-подходящи за работа в туризма са предимно студенти, които не са завършили своята професионална квалификация по специалността", смята председателят на туристическата камара Иван Иванов. Браншовата организация вече е изпратила конкретни предложения и проект в Министерството на образованието и науката.

БРТК препоръчва на собствениците на хотели и ресторанти ежегодно да планират увеличение на заплатата на работещите, за да стигне заплащането през 2026 г. – 1850 евро. "За първи път виждаме светлина в тунела, защото туристическият бизнес започва да говори не само за субсидии от държавата, но и за реално заплащане в сектор туризъм", казва Иванов.

Още в началото на 2017 година цялата леглова база в региона е договорена. Това означава, че няма чуждестранен туроператор , който да е намалил броя на леглата, а според водещи български туроператори се търсят още. Международните изложения в Лондон и Варшава показват убедително, че интересът към дестинация България е голям, казват от БРТК.

Летище Бургас през 2016 г.

- обслужени пътници - 2 857 821 (ръст от 22.3% спрямо 2015 г.)

- обслужени полети – 20 873

- най-много пътници за 24 часа - 39 836 (29 юли)

- Топ 5 на дестинации за 2016 г. - Москва, Тел Авив, Лондон, Прага, Санкт Петербург.
Все още няма коментари
Нов коментар