"Елкабел" има готовност да започне изграждането на новата си база

За първия етап на инвестицията ще бъдат необходими 15 млн. лева

През 2016 г. съотношението между продукцията на "Елкабел" за вътрешния и външния пазар е била 50:50, докато през предходната година съотношението е 60:40 в полза на вътрешния пазар.
През 2016 г. съотношението между продукцията на "Елкабел" за вътрешния и външния пазар е била 50:50, докато през предходната година съотношението е 60:40 в полза на вътрешния пазар.
През 2016 г. съотношението между продукцията на "Елкабел" за вътрешния и външния пазар е била 50:50, докато през предходната година съотношението е 60:40 в полза на вътрешния пазар.    ©  Сашка Стоянова
През 2016 г. съотношението между продукцията на "Елкабел" за вътрешния и външния пазар е била 50:50, докато през предходната година съотношението е 60:40 в полза на вътрешния пазар.    ©  Сашка Стоянова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Бургас. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Бургаският завод за производство на кабели "Елкабел" очаква до юни да получи одобрение на изработения подробен устройствен план (ПУП) за територията, на която планира изграждането на нова производствена база. Тя ще бъде разположена по пътя за "Лукойл", на 12 км от сегашната база на предприятието.

"Имаме договор с фирма, която изготвя нашия устройствен план, както и одобрена екологична оценка, и продължаваме по етапите на капиталното строителство. Разполагаме с готов технически проект и при решение на собственика можем да започнем строителни работи до края на 2017 г.", казват директорите на "Елкабел" Васил Божинов и Димитър Паскалев.

Новото предприятие ще бъде разположено на площ 120 дка. Сградите ще бъдат съвременни, от лек тип, енергоефективни.

2016 – година на инвестиции в търговските бази

През изминалата 2016 г. "Елкабел" инвестира основно в трите си търговски бази в страната – Пловдив, Бургас и София. В базата си в Пловдив бургаското предприятие вложи около 4 млн. лв. Базата с обща закрита площ 8000 кв.м включва шоурум с площ 800 кв.м и административна част от 3000 кв.м. Компанията купи и съседен имот от 20 дка с цел допълнително разширение на пловдивската си база. Около 1 млн. лв. "Елкабел" инвестира и в софийската си база. Търговската база в Бургас пък е изцяло обновена и отворена за директен достъп на клиентите.

Клиенти на фирмата в страната са както електроразпределителните дружества, така и строителните компании, които извършват ел. монтажна дейност по обекти. "За съжаление все още в България на първо място излиза не толкова качеството, колкото цената. Има пропуски и в начина, по който се внасят в страната специализирани продукти и кабели", казват Божинов и Паскалев.

Голяма конкуренция и намаляващи цени

През 2016 г. съотношението между продукцията на "Елкабел" за вътрешния и външния пазар е била 50:50, докато през предходната година съотношението е 60:40 в полза на вътрешния пазар. Стремежът на компанията е да увеличи продажбите си на българския пазар. "Елкабел" изнася в почти всички европейски страни. "През последните години предлагането на кабели е по-голямо от търсенето.

Това води до жестока конкуренция и снижение на цени. Работим за покриване на разходите, с много малка печалба. В тези трудни за бранша години трябва да задържим пазарите, каквото и да ни струва това. Ние предлагаме добри срокове за доставка и високото качество на кабелите. Цената винаги е функция от количеството, което се произвежда - това важи за кабелното производство", казват директорите на "Елкабел".

Планове

Основните усилия на ръководството на дружеството през тази година са свързани не само със стартиране на новия инвестиционен проект, но и с подобряване организацията на работа и решаване на кадровия проблем. Хората в кабелното производство се обучават доста дълго време. Затова плановете са да се назначат и обучат добри кадри, които да се запазят през следващите години. По-опитните инженери и специалисти обучават новодошлите в предприятието.

"Най-важната задача остава да отговорим на предизвикателството на пазара с добри кадри, изпълнена в срок и с добро качество продукция", казват Божинов и Паскалев.

Все още няма коментари
Нов коментар