🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Аз, стажантът

Как да се подготвим за първото интервю за работа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Все някога идва моментът, в който дългите летни ваканции и безгрижните дни след сесия остават в миналото. Започваме да мислим за първия стаж или работа, а заедно с тях и за автобиографията, мотивационното писмо и интервюто. Този момент може да се превърне в началото на успешна кариера. Стига да сме наясно как да подходим и какви стъпки да предприемем, за да покажем най-доброто от себе си още при първото кандидатстване.

В началото бе CV-то

Преди да започнете да търсите стаж, трябва да си зададете въпроса: "С какво искам да се занимавам?" Не се притеснявайте, ако не можете да си отговорите веднага. Опитайте различни възможности още докато учите, а не чакайте да завършите образованието си, за да се захванетe с търсенето на работа. По този начин ще избистрите идеите си, ще тествате способностите си в различни области и компании и ще разберете какво ви харесва да правите и какво не.

Когато подготвяте автобиографията си за първи път, не бива да забравяте, че тя е преди всичко честно и сбито описание на основните знания и умения, които сте натрупали до момента. Тя е вашата визитна картичка, вашата персонална реклама. Затова е много важно да прецените как да я оформите така, че да ви представи във възможно най-положителна светлина.

CV е съкращение от латинския израз Curriculum Vitae, който означава "житейски път". Успешното CV обаче не е подробно изброяване на всички (лични и професионални) етапи от живота ни досега, а е филтрирано представяне само на онези постижения, които са значими за стажа, за който кандидатстваме. Неговата основна цел е да накара един напълно непознат човек да се заинтригува от нашия "житейски път", за да се запознае с нас на живо и евентуално да ни даде мечтаната работа.

Съществуват различни видове автобиографии, но коя от всичките възможности ще изберем зависи от стажантската позиция, за която кандидатстваме, и сферата на дейност на фирмата. Според Мария Масларова, старши HR специалист в консултантската компания PricewaterhouseCoopers (PwC), няма най-удачен формат – ако позицията изисква креативност, добре е да се вложи фантазия, съветва тя. Най-лесният вариант е да свалим готов образец от интернет и да се водим по него. Понякога обаче фирмите не гледат с добро око на утвърдените формати, защото това показва липса на оригиналност, предупреждава Масларова. "За един кандидат по-показателен е не толкова форматът, колкото как е използван той", казва тя и допълва, че много лошо впечатление правят празните или разместените полета, правописните грешки и подредбата, която затруднява четеното и показва липса на внимание към детайла. Според Катерина Куртева, асистент подбор в отдел "Човешки ресурси" на "Нестле България", за позиции в държавната администрация и институции е препоръчително да се използва стандартен модел, а за частния сектор – по-скоро формат извън шаблона, който да отговаря на изискванията на компанията, посочени в кариерния й сайт.

Кратко, точно, ясно

Автобиографията, особено ако е на човек с минимален трудов стаж, не е нужно да е дълга повече от една-две страници. Избягвайте прекалено подробните описания и бъдете кратки и ясни. "CV-то трябва да съдържа най-съществената информация за кандидата – образование, квалификации, умения и интереси", коментира Мария Масларова. Според нея не е необходимо да се включва краткосрочната неквалифицирана работа, извършвана през ваканциите, защото не носи допълнителна стойност. От друга страна, ако опитът, натрупан по време на такава заетост, е допринесъл за развитието на определени качества, тогава нека кандидатът го отбележи в CV-то си.

При всички случаи не се притеснявайте, че нямате предишен опит, категорична е Масларова. Понякога компаниите търсят неопитни, но мотивирани и амбициозни млади хора, в чието професионално обучение и развитие да инвестират. Покажете, че по време на ученето не сте стояли със скръстени ръце, а сте били активни и предприемчиви. Според Венелина Мазнева, HR специалист в ИТ компанията trader.bg, интересно и полезно за работодателя би било кандидатът да посочи участия в олимпиади, състезания и конкурси, спечелени награди, отличия и пр. На същото мнение е и Мария Масларова, която смята, че всяка активност като извънучилищна дейност, спорт или хоби прави добро впечатление, защото показва амбиция и ангажираност. "Всъщност това е шанс да се откроите сред останалите", твърди тя.

Катерина Куртева от "Нестле България" препоръчва в CV-то да се включи и кратък въвеждащ параграф с обяснение защо кандидатът е избрал да работи в тази компания и сфера. Точно тук целите, които сте си набелязали, преди да започнете да пишете автобиографията си, ще ви бъдат от полза. Колкото по-ясни са те, толкова по-лесно ще ви бъде да опишете мотивацията си.

Някои компании изискват от кандидатите да приложат и мотивационно писмо. В този случай важат същите правила за дължина и прегледност, както при CV-то. В мотивационното си писмо обяснете със свои думи, защо кандидатствате точно за този стаж и точно в тази компания, както и защо смятате, че трябва да бъдете поканени на интервю. Не забравяйте, че искреността винаги печели, затова избягвайте безлични клишета и кухи фрази, а се фокусирайте върху качествата и уменията, които смятате, че ще впечатлят бъдещия ви работодател. "Бъдете прецизни и не забравяйте, че целта ви е да покажете, че сте подходящи за позицията, както и да получите покана за интервю, а не да разкажете всички подробности за живота си", съветва Мария Масларова от PwC.

Подготовка, подготовка и пак подготовка

Изпратили сте всички документи, получили сте обаждане от работодателя и имате насрочено интервю. Какво следва? Научете колкото се може повече за фирмата, в която искате да стажувате. Работодателите обичат кандидати с ясни идеи и приоритети, които знаят какво искат и как да го постигнат. Разгледайте внимателно уебсайта на компанията, за да разберете повече за нейната култура, ценности, история и основна дейност, съветва Масларова. Също така можете да потърсите статии, изследвания и анализи в интернет, които касаят сферата на дейност на фирмата, нейните конкуренти, нови тенденции и процеси. Не пропускайте да проучите и интернет форумите, в които можете да влезете в контакт с бивши и настоящи служители или стажанти на организацията, да ги попитате за коментари и полезни съвети. След като получите информацията, която търсите, обмислете примери, чрез които по време на интервюто да демонстрирате уменията си – извънкласни проекти и дейности, доброволчески инициативи, езици, компютърни познания, сертификати, меки умения, хобита, награди, други стажове. Понякога в обявата работодателят посочва лице за контакт. Ако имате въпроси или колебания, нищо не ви пречи да му се обадите преди интервюто и да го разпитате за нещата, които ви вълнуват. По този начин ще покажете инициативност и интерес и ще направите добро впечатление още преди да сте се срещнали на живо.

Кога и къде е интервюто? Не оставяйте тази подробност за последния момент. Ако се появите изпотени с един час закъснение, със сигурност ще загубите шансовете си да очаровате интервюиращия. Затова проучете предварително адреса на фирмата, в която сте поканени на интервю, и какъв транспорт да използвате, за да стигнете дотам. Не забравяйте, че ако подраните, винаги можете да изчакате, но ако закъснеете, никой няма да ви чака. В случай че местоположението на компанията ви е непознато, можете да го посетите ден-два преди интервюто, за да разберете къде точно се намира.

Облеклото също е съществен елемент от вашето представяне. Поинтересувайте се дали фирмата има специфични очаквания спрямо външния вид, съветва Мария Масларова от PwC. "В нашата компания например имаме изискване за бизнес облекло и е неподходящо, ако кандидатът е облечен с дънки и тениска", уточнява тя. Това не означава, че на всяко интервю трябва да ходите с костюм и вратовръзка, а да преценявате облеклото си спрямо компанията, нейната дейност и ценностите й. Като цяло специалистите по подбор препоръчват да се избягват прекалено спортните дрехи, късите поли и рокли, ярките цветове, екстравагантните аксесоари, странните прически и тежкият грим.

Ако не сте съвсем уверени в себе си, репетирайте интервюто с приятел или пред огледалото. Обърнете специално внимание на езика на тялото си. Изследвайте жестовете, които разкриват притеснение или неувереност – въртене на очи, пукане или потропване с пръсти, клатене на стола, игра с косата и т.н., и се опитайте да ги избягвате по време на интервюто.

Очи в очи

Интервюто започва много преди да се срещнем очи в очи с представителите на компанията. Още докато чака реда си в приемната, поведението на кандидата говори много за него. Ако случайно попаднете в задръстване или нещо неочаквано ви се случи на път за срещата, не пропускайте да предупредите по телефона, че ще закъснеете. Някои кандидати, които се явяват на интервю за първи път, водят родители или приятели за морална подкрепа. Това не е приемливо и говори за незрялост и нерешителност.

Преди да влезете в залата, изключете телефона си и винаги носете със себе си копие от автобиографията, мотивационното писмо и разпечатки на всякакви други сертификати и проекти, с които възнамерявате да докажете уменията си. Когато застанете лице в лице с интервюиращия най-важното е да сте усмихнати, позитивни и да показвате ентусиазъм. "Винаги си личи кога един човек не е искрен и говори със заучени фрази", казва Мария Масларова. Кандидатът трябва да бъде спокоен и да не се притеснява да разговаря открито и непринудено с интервюиращия. Не се страхувайте да задавате въпроси и да демонстрирате интерес към стажантската позиция, колегите и задълженията ви, както и работната атмосфера във фирмата. "Много е важно на самото интервю да се покаже мотивация, хъс, потенциал и желание за професионално развитие", коментира Венелина Мазнева от trader.bg. "Не се притеснявайте, отпуснете се и бъдете себе си, за да може работодателят наистина да опознае вашия характер и да намери най-подходящото място за вас, съобразено с вашите умения и интереси", съветва тя.

Не очаквайте от HR специалиста да чете мислите ви. В крайна сметка може да сте учили в най-престижните училища, да имате най-интересните хобита, да знаете няколко езика и да сте изключително мотивирани, но ако нямате убедителния глас да го разкажете, тогава никой няма да ви чуе. Не пропускайте след интервюто да изпратите кратко благодарствено писмо до работодателя, в което да потвърдите желанието си да работите за него. Ако от компанията не ви потърсят след определен срок, не се колебайте да се обадите и да се поинтересувате дали вече са избрали своя стажант. Няма нищо лошо да попитате и за причините, поради които не са предпочели вас. Дори и интервюто да не завърши с успех, използвайте го като възможност да се поучите от грешките си, да научите нещо за себе си и да подобрите представянето си следващия път. И така, докато стигнете до мечтаната дестинация.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал