🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въвеждането на квоти може да има отрицателен ефект за бизнеса

Нели Христова

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Често ме питат как икономическата ситуация се отрази на пазара на труда и не е ли по-лесно сега за компаниите да намират хора с необходимата квалификация и профил. Отговорът е не, особено за управленски позиции.

На фона на тази ситуация да си прeдставим, че задължителните квоти за жени в директорските бордове на компаниите са въведени. Аз съм собственик на компания и търся професионалист, който да влезе на ключова позиция във висшия мениджърски екип. Важно е да назнача възможно най-правилния човек, който има качествата и знанията да се справи ефективно с предизвикателствата на работата. Най-подходящият от кандидатите се оказва мъж, но според квотата аз трябва да взема на работа жена. В такава ситуация бих изпаднала пред поне два възможни неблагоприятни сценария:

- да не назначавам директор и да продължавам да търся подходяща жена за позицията. През това време компанията няма лидер на съответната позиция, губи скорост и ефективност и в резултат – влошава финансовите си показатели.

- да назнача жена с компромис. Отново възможните последствия биха били недостатъчно добро представяне на компанията и влошаване на бизнес резултатите.

И двата сценария биха били безотговорни към служителите на компанията, тъй като по-слабите резултати биха довели до нестабилност, несигурност и възможна загуба на работни места. Особено в настоящата икономическа ситуация.

Глобално компаниите изпитват недостиг на достатъчно подготвени хора за управленски позиции. Въвеждането на допълнително ограничение като половите квоти допълнително би затруднило компаниите в откриването и наемането на най-добрите мениджъри.

Фактът, че някои международни фирми се опитват доброволно да подобрят половото съотношение в управителните си бордове, е добър пример. Разнообразието и насърчаването на различията води до по-добри бизнес резултати, което е основната цел на всяка компания и водещ аргумент в кампанията на еврокомисаря Вивиан Рединг.

Въвеждането на задължителни квоти се обсъжда като възможна мярка срещу половата дискриминация в бизнеса. Към момента жените, заемащи директорски постове в големите европейски публични компании, са 10%, а тези, заемащи позицията главен изпълнителен директор, са едва 3%. Статистиката води до основателно предположение, че има полова дискриминация при назначаването на висши директори в компаниите. Вероятно като всяка задължителна мярка въвеждането на квоти ще подобри процетното съотношение и ще доведе до по-висок дял жени от настоящото положение, но може да има отрицателен ефект за бизнеса.

Като по-ефективна смятам насърчителната политика по този въпрос. Идеи и решения биха могли да се намерят – например въвеждане на данъчни преференции за компаниите, които имат добър баланс в съотношението мъже-жени в директорските си бордове, програми за безвъмездно финансиране, стимулиращи подготовката и развитието на дами за управленски позиции, обвързани с последващото им назначаване и т.н.

По друг начин стои въпросът с неравното заплащане на жените и мъжете за една и съща работа, което е безспорна полова дискриминация. Ако въпреки съществуващата законова регламентация, проблемът продължава да съществува, са възможни няколко извода – или законовата постройка и процедура е неправилна, или институциите не работят ефективно, или самите дами не защитават достатъчно добре правата си. Какъвто и да е проблемът в системата, трябва да се работи фокусирано върху него, защото задължителните квоти не са най-правилното решение.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал