🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въвеждането на международен арбитраж ще посее правен хаос

Ваня Григорова

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ТПТИ няма да бъде ратифицирано от всички парламенти, както твърди моят опонент. Безкрайните лъкатушения на еврочиновниците наистина могат да заблудят и най-добросъвестните читатели, но процедурата по приемане на споразумението може да бъде намерена на сайта на ЕК. Ратификация от националните парламенти не е предвидена.

Преди дни Комисията се похвали, че е публикувала документи от преговорите. 35 червени бележчици "New" светят от страницата на ЕК, която трябва да внуши доверие към работата на бюрократите. Прегледът на текстовете обаче показва, че голяма част от документите, маркирани като нова информация, са по-скоро ПР брошури. Една-две страници с по няколко булета, в които се повтарят реплики-клишета по темата TTIP. С две думи – нищо ново.

Заблудата, че всички налични документи вече са публични, се разсейва още в съобщението на ЕК. Напредъкът се заключава до това, че европейските депутати ще имат достъп до т.нар. стая за четене. С всички защити информацията, която съдържат, да не бъде изнесена извън нея. За нас остават уверенията, че комисията ще се стреми повече документи да могат да бъдат достъпни за евродепутатите и извън читалнята.

От публикуваните файлове се вижда, че ЕК се усъвършенства. Усъвършенства обещанията си. През март говорят за отваряне на европейския пазар за услуги. След ярката европейска съпротива акцентът вече е другаде – американският пазар ще се отвори за ЕС фирми. Словесни еквилибристики подменят смисъла.

И нито думичка за най-опасната клауза – за защита на инвеститорите (ISDS). Ще илюстрирам опасността с приключен наскоро спор между предприемач и държава – делото на братята Микула срещу Румъния. Микула притежават фабрика за бутилиране на вода, но фирмата им е регистрирана в Швеция. Години наред получават огромни държавни субсидии. Бизнесът им процъфтява.

Докато Румъния не става част от Европейския съюз. В съответствие с правилата, държавата намалява субсидиите драстично. Затова братята я съдят пред търговски трибунал във Вашингтон. Румъния е осъдена да изплати 250 милиона долара. 30 милиона са само адвокатските хонорари. Какво ще се случи, ако държавата откаже да плати? "Ощетените" вече са издействали разпореждане от арбитражния съд за конфискуване на държавно имущество, което се намира в други страни. Ако Румъния плати? Ще понесе санкции от Европейския съюз. Във връзка със случая Европейската комисия е препотвърдила забраната си да бъде платено на компанията на Микула. Каквото и да се случи, делото ще струва на румънските граждани няколкостотин милиона долара.

Комисията забранява да се изпълни решение на международен арбитраж. Същевременно полага усилия да ни убеди да приемем споразумение, което отваря още по-голяма възможност за безчинства на корпорациите над държавите. Парадоксалното е, че ЕК повтаря безспир, че ТПТИ няма да наруши независимостта на националната политика… Опитът показва, че въвеждането на международен арбитраж ще посее правен хаос и несигурност. И ще изземе внушителна част от националната юрисдикция. Де факто ще блокира възможността на националните правителства да водят автономна политика.

Макар и неодобрена от Комисията, Европейска гражданска инициатива събра над 1,2 млн. подписа срещу ТПТИ за по-малко от три месеца и бройката продължава да расте. Европейците искат прозрачност. У нас американският посланик цитира данни от анализ на БАН за очакван икономически ръст. Доклад, който не съществува.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал