🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Повечето учебни седмици са възможността за упражнения и преговор

Ваня Кастрева, заместник-министър

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Не се предлага "удължаване на учебната година". Учебната година е с продължителност 12 месеца и започва на 15 септември и включва учебни срокове, учебни седмици, учебни дни и учебни часове, както и ваканции.

Предложението е свързано с увеличаване на броя на учебните седмици, респективно на броя на учебните дни и на учебните часове, за І клас с една учебна седмица (от 31 на 32 учебни седмици), за ІV клас с две учебни седмици (от 32 на 34 учебни седмици) и за VІІ клас с две учебни седмици (от 34 на 36 учебни седмици).

Удължаването на учебното време за учениците в І, във ІІ и в ІV клас се обвързва:

- със стремежа за доближаване към средните стойности на продължителността на учебното време в европейските страни;

- с осигуряването на равнопоставеност на децата от предучилищните групи и на учениците от І клас (учебното време за децата в предучилищна възраст е в периода от 15 септември до 31 май, т.е. 32 учебни седмици); - със спецификата на обучението в първия клас на училищното образование – начално ограмотяване, адаптация към училищния живот, формиране на умения за учене; - с осигуряването на повече учебно време за изпълнение на изискванията за резултатите от обучението за постигане на общообразователната подготовка в края на началния и в края на прогимназиалния етап на основното образование; - с възможността за повече учебни часове за упражнения, преговор, обобщение, а не за нови знания;
- със създаването на условия за допълнителни практически дейности;

- с факта, че учениците в началния етап на основно образование ще продължават обучението си в следващия клас независимо от годишните си оценки по изучаваните учебни предмети, т.е. няма да повтарят клас (така удълженото учебно време ще предпостави възможност за допълнителна работа с учениците, които изпитват затруднения при усвояването на учебното съдържание);

- с желанието за по-успешно представяне на учениците в края на ІV и в края на VІІ клас на националните външни оценявания.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал