🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Програмата е инструмент, но как работи той зависи от администрацията

Мирослава Дикова

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нека не забравяме, че Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г. е инструмент, но как се използва той и дали се оползотворява по най-добрия начин зависи от този, който работи с него, т. е. - администрациите на национално и местно ниво. Те са тези, които при определяне на правилата, критериите за допустимост и оценка, на конкретните индикатори за определяне, например на стандартен производствен обем (СПО), и т.н. трябва да се съобразят с местните проблеми и условия – икономически, екологични, инфраструктурни, пазарни и дори политически по целесъобразност, които работят в полза на или заедно с ПРСР 2014 – 2020 за развитието на селските райони и за задържането на младите хора в тях. Ако някъде има изкривявания на програмата поради неразбиране и др. причини, които са в пряка връзка и с липсата на административен потенциал или капацитет, това е проблем не на ПРСР 2014 – 2020, а на съответното национално или местно ниво.

Одобрявайки ПРСР 2014 – 2020, Европейската комисия дава инструмента за развитие, но тя няма да работи вместо нас с този инструмент. Това е въпрос от приоритетно значение на националните и местните администрации заедно с бенефициентите и с всички, които имат отношение към развитието на селските райони и местните общности и към техния наличен потенциал и капацитет за изпълнение на съответните мерки и свързаните с тях проекти.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал