🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

K: Бизнес | Борсовият ток пак поскъпва, силен пазар на жилища в София

И още: HBO Max заменя HBO GO в България в края на 2022 г., европейските пазари се оцветиха в червено

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Борсовият ток пак поскъпна до критични нива

Цената на електроенергията в България при днешната търговия е с 18% по-висока от вчера и достига 272 лв./мВтч. Това е най-големият скок на дневна база в цяла Европа, но въпреки това в Гърция, Италия, Испания и Португалия токът е по-скъп. Средната стойност на енергията от началото на септември на българската борса е 220 лв./мВтч - колкото беше и за целия август. Прогнозите са за повишение следващите седмици заради фючърсните сделки на платформата HUDEX, които са на нива от над 250 лв./мВтч.

ЧИСЛО

54.77 евро/мВтч

е цената на природния газ на холандската борса TTF за днес. Това е пореден рекорд и ясен сигнал, че и в България газът ще продължи да поскъпва, а оттам и токът, парното и топлата вода за битовите потребители.

Очаквайте утре новата Тема на броя на Капитал за ценовия шок в енегетиката.

Пазарът на жилища ще остане много активен, прогнозират консултанти

Необичайно високата активност при сделките с жилища ще се запази, според очакванията на Cushman&Wakefield Forton. Тяхно проучване върху нагласите на купувачи от среден и висок сегмент в София показва, че за апартамент с две спални клиентите отделят средно над 190 хил. евро, а за жилище с три спални - над 200 хил. евро, а средният бюджет за покупка на къща е 320 хил. евро. Най-търсени остават южните квартали и центърът. Купувачите предпочитат райони, в които вече са живели.

Председателят на борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй" е подала оставка

Председателят на борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй" Ива Едуард Николова е подала оставка пред "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), по информация на изпълнителния директор на БЕХ Валентин Николов пред "Медиапул". По искане на енергийния холдинг Агенцията за публичните предприятия и контрол е обявила във вторник конкурс за избор на независим член на управата на ядрената централа. Паралелно се провеждат още два конкурса за попълване на управите на други две дъщерни дружества на холдинга - "Мини Марица-изток" и "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО).

МЕТ иска разрешение от КЗК да купи вятърния парк "Суворово"

Базираната в Швейцария група MET Renewables Holding е уведомила Комисията за защита на конкуренцията, че планира да придобие "Еолика България". Компанията е собственост на испанската Enhol и оперира един от най-големите вятърни паркове в страната - "Суворово", с мощност 60 мВт. За сделката се разбра в началото на август, но цената не беше обявена. По-рано тази година МЕТ купи и парка край Каварна (42 мВт), който беше собственост на Enel. В случай че антимонополното ведомство одобри сделката, холдингът ще се превърне във втория по големина играч на пазара на вятърна енергия.

ДЕБЮТИ

HBO Max заменя HBO GO в България в края на 2022 г.

Стрийминг платформата на WarnerMedia HBO Max ще дебютира на българския пазар в края на 2022 г. Тя ще замени ползваната от десетки хиляди българи HBO GO, като ще предложи достъп до съдържание на Warner Bros., HBO, DC и Cartoon Network, HBO и Max оригинални продукции. HBO Max ще бъде достъпна както за нови клиенти, така и за настоящите клиенти на HBO в България, ползващи HBO GO. По този начин от WarnerMedia искат да унифицират стрийминг предложенията си в цял свят с една обща платформа. През тази година услугата първо тръгва в Швеция, Дания, Норвегия, Финландия, Испания и Андора, а догодина ще я има на още 14 пазара, сред които и България.

Веригата магазини за спортни стоки INTERSPORT откри десетия си магазин в България и четвърти в София - обектът е в Mall of Sofia. В страната веригата работи през гръцкото дружество "Дженко България", което през пандемичната 2020 г. има продажби за малко над 10 млн. лв.

ПАЗАРИ

Европейските пазари се оцветиха в червено за трети ден тази седмица след като ЕЦБ обяви, че ще намали обема на покупките на активи (PEPP) през следващото тримесечие. От началото на седмицата европейските акции поевтиняват на фона на повишаващата се инфлация в еврозоната - 3% през август.

Фючърсите на алуминия достигнаха най-високата си цена от август 2008 г. насам - 2800 долара за тон, след като военен преврат в Гвинея наруши доставките. Страната е вторият по големина износител на боксит и най-големият доставчик на алуминий за Китай. От началото на годината алуминият е поскъпнал с 40%.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал