🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Радев разпуска парламента и назначава нов служебен кабинет в четвъртък

И още: Асен Балтов е уволнен от "Пирогов"; Списъкът на охраняваните лица от НСО няма да бъде съкратен

Румен Радев
Румен Радев
Румен Радев    ©  Цветелина Белутова
Румен Радев    ©  Цветелина Белутова
Това е седмицата, в която идва краят на 46-ото Народно събрание. По подобие на предходното неговият живот беше кратък и почти безсмислен. В същото време продължават залозите дали Кирил Петков ще прави партия за следващите избори. По света растат цени на природен газ, метали, а тук КНСБ посочиха като проблем поскъпването на горивата, храните и услугите през последните седмици.

Кои са водещите световни новини в понеделник може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

В четвъртък Радев ще разпусне парламента и ще назначи нов служебен кабинет

Президентът Румен Радев ще разпусне парламента в четвъртък, 16 септември, и същия ден ще назначи и ново служебно правителство, стана ясно в понеделник.

Какъв ще е съставът му засега не е известно. Очакванията са само част от министрите да запазят постовете си, а друга част да бъдат сменени. Най-вероятно част от новия кабинет няма да са министрите на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев, към които има очаквания да се включат под някаква форма в изборите. Преди дни Радев обяви, че изборите за правителство и президент ще са 2 в 1. Вотът е насрочен за 14 ноември.

С решението си на практика президентът осигурява още един ден време за работа на депутатите - срядата. Така те ще могат да гласуват окончателно изваждането на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор Иван Гешев. Народното събрание обаче няма да има време да приключи с друга ключова промяна - закриването на специализираните съд и прокуратура, което днес бе одобрено в правната комисия на първо четене.

Няма да бъде съкратен списъкът на охраняваните лица от НСО

ГЕРБ, ДПС и ИТН провалиха промените в Закона за Националната служба за охрана. Поради липса на кворум днешното заседание на Комисията за контрол над службите за сигурност не се състоя. На него трябваше да се разгледа проектозакона за НСО, с който трябваше да се намали списъкът на охраняваните лица от службата. От него трябваше да изпаднат бивши премиери, главният прокурор и кметът на столицата. Така промените в закона стават невъзможни поради обявения за четвъртък край на 46-ия парламент. От "Демократична България" обявиха, че ще поискат ново свикване на комисията утре.

Асен Балтов е уволнен от "Пирогов"

"Уволнен! След 21 години работа в "Пирогов", обяви предишният директор на спешната болница проф. Асен Балтов във фейсбук профила си. Днес е бил първият работен ден на проф. Балтов, след като през юли бе освободен от директорския пост от служебния министър Кацаров, получи хипертонична криза и излезе в болнични. Телефонът му е изключен и "Капитал" не можа да се свърже с него за допълнителна информация, но по думите на колегите му той е бил извикан от новия директор, който му е връчил заповед за уволнение с мотива, че не може да работи с него. От здравното министерство обявиха, че заради големия обществен интерес са поискали информация по случая от новия директор, но не са знаели и нямат отношение по въпроса.

Името на Балтов напоследък се спрягаше неофициално като евентуален кандидат за президент или вицепрезидент на ГЕРБ. По-рано днес депутатът от партията Тома Биков обаче коментира, че "би било голяма загуба за българската медицина Балтов да стане вицепрезидент". И съобщи, че Петър Стоянов е едно от имената, които ГЕРБ обсъжда като възможен кандидат.

Още новини от деня

В края на летния сезон Гърция затяга още мерките за неваксинирани

Нови противоепидемични мерки влизат в сила в Гърция от днес и с тях ще трябва да се съобразяват и българските туристи, избрали съседната ни страна за почивка. Неваксинирани вече няма да имат право да посещават закритите части в таверни, барове, кафенета и центрове за развлечения. Там могат да влизат само ваксинирани и преболедували със сертификат в рамките на половин година. За пътуващи с всякакъв вид обществен транспорт ще се изисква бърз тест, направен до 48 ч. преди това, включително за деца от 12 до 17 години. Маските са задължителни на открито при струпване на хора на площади, спирки, централни и търговски улици.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал