🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Безплоден предпоследен ден на парламента; София получи 120 млн. лв. заем от ЕИБ

И още: Утре депутатите ще опитат за последно да отнемат Бюрото по защита от Гешев; Qatar Airways възобновява директните полети Доха - София

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

И днес основната тема беше дали служебните министри Кирил Петков и Асен Василев ще правят нова партия. Двамата, заедно с Бойко Рашков, заявиха, че не са получили засега покана за новия служебен кабинет. Утре вероятно ще е последният работен ден от живота на 46-ия парламент. Очакванията са на заседанието протестните партии да се опитат да приемат промените в закона за защита на свидетелите, с които Бюрото за защита да премине от главния прокурор към Министерството на правосъдието. Много е възможно обаче това да не се случи, ако ГЕРБ, ДПС и БСП провалят кворума на заседанието заради очевидната им съпротива към тази промяна.

Кои са водещите световни новини във вторник може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Осем парламентарни комисии заседаваха за последно в 46-ия парламент

Заседанието на най-интересната от тях - временната комисия по казуса "Росенец", бе провалено от ГЕРБ, ДПС и БСП, а тази за закона "Магнитски" завърши без финален доклад. Третата интересна комисия - по ревизията, констатира известни проблеми на "Топлофикация" - София, например, че дължи над 1 милиард лева въпреки високата цена на парното в столицата.

  • Без финален доклад ще остане временната парламентарна Комисия по закона "Магнитски", която е едва в началото на работата си, но на дебата днес са маркирани основните моменти, които трябва да залегнат в едно бъдещо законодателно решение, коментира за "Капитал" председателят й Надежда Йорданова. Тя добави, че от събраните до момента факти става ясно, че българските институции все още гледат безкритично на своите пропуски и никъде не е била направена оценка защо се е стигнало до ситуацията с налагането на санкциите. От данните на прокуратурата, представени в тази комисия, пък излиза, че от 14 образувани преписки по повод на Делян Пеевски за проверявания период от 2001 г. насам, по нито една не са констатирани данни за престъпления и те са прекратени.
  • ГЕРБ, БСП и ДПС бламираха последното заседание на анкетната комисия по казуса "Росенец". То пропадна, тъй като депутатите и на трите партии не се явиха и нямаше кворум. Иначе на изслушване в комисията бе поканен Ахмед Доган, който трябваше да изясни каква точно е връзката му с имота в парка. Той също не се яви. Преди седмица депутатът от ДПС Хамид Хамид обясни пред bTV, че имението на брега всъщност било "база за водни спортове, която е собственост на две търговски дружества", а почетният председател на ДПС само си почива там.
  • Последното заседание на комисията по ревизията, председателствана от Мая Манолова, бе посветено на "Топлофикация" - София, като представителите на дружеството бяха засипани с критики, а столичният кмет Фандъкова не се яви. Манолова обяви, че общинското дружество е на практика във фалит и продължава да трупа дългове, като само за полугодието те са 92 млн. лв., а общо към края на юни са малко над 1 млрд. лв. Друга тема бе газовата връзка с Гърция, около която се заформи финансов спор. Манолова обвини Теодора Георгиева, изп. директор от българска страна на компанията Ай Си Джи Би, която изгражда интерконектора, че е ощетила България с 22.5 млн. евро заради непотърсена неустойка за забавянето на проекта. Георгиева не бе на заседанието, но по-късно от компанията контрираха, че въпросната неустойка е за 14.5 млн. евро, но тя не можела да се иска, защото забавянето е по форсмажорни причини - пандемията от Covid-19.

София получи 120 млн. лв. заем от ЕИБ за булеварди

Днес Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Столичната община подписаха рамков заем на стойност 60 млн. евро, с който ще се финансират неизпълнени инфраструктурни проекти. Това включва изграждане на ринговия бул. "Тодор Каблешков", на бул. "Копенхаген" до "Ал. Малинов", бул. "Рожен" до околовръстното, на Източна тангента, както и за реконструкция на трамвайни трасета и други обекти. Заемът е със срок от 20 години, а лихвата е под 0.5%.

Още новини от деня:

Qatar Airways ще възобнови директните полети между Доха и София

Те ще бъдат без междинно кацане в Румъния от 16 декември тази година. Полетите са вече заложени и могат да бъдат резервирани. Първият полет между двете столици се състоя точно преди 10 години на 14 септември 2011 година.

България пада с 4 места до 36-а позиция в класацията по икономическа свобода

България е на 36-о място от 165 държави и територии в класацията "Икономическа свобода по света 2021" на канадския институт Fraser, публикувана от Института за пазарна икономика (ИПИ). Резултатът на България почти не се променя в сравнение с предходната година (тазгодишното издание е базирано на данни от 2019 г., а сравнението е с 2018 г.) и страната губи четири позиции в общата класация за сметка на по-бързо подобряващи резултата си страни, коментират анализаторите. От петте изследвани сфери България без изненада се представя най-зле в "правна система и право на собственост" (5.94 т. от 10 възможни) и посредствено в "размер на правителството" (7.02 т.) и "регулации" (7.81 т.). Най-добрите показатели са по "свобода на международната търговия" (8.38 т.) и "стабилни пари" (9.66 т.)

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

706 857

ученици утре ще влязат в клас в общо 2357 училища в цялата страна. За първи път прага на класните стаи ще прекрачат 58 593 първокласници. Новата учебна година ще започне присъствено в цялата страна въпреки активната епидемия, като целта на министерството е присъственото обучение да продължи максимално дълго. Само малко над 30% от учителите обаче са ваксинирани в навечерието на новата учебната година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    Олигархията си е платила на фигурантите да разбере кои са тайните свидетели и какво има срещу тях. Нещата в МВР вече са изчистени, заличени. Сега е ред да се презастраховат и с Бюрото за защита на свидетелите, а и от президенството с типичната си отмъстителност и злоба искат да ги накажат, че са дръзнали да влезнат при тях. Ако нещо се случи в бъдеще със защитен свидетел това ще лежи на съвестта на тези фигуранти, които с манипулации, лъжи, демагогия, популизъм, компромати заграбиха властта и изпълняват поръчки на притистнатата в ъгъла олигархия!!!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал