🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Газ, ток и алуминий поскъпват, масова смяна на частния пенсионен фонд

И още: Утре Apple ще представи новия iPhone, нов търговски директор в БТК, силен ден за европейските борси

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Природният газ поскъпва силно

Поскъпването на газа на европейските борси продължава и в началото на тази седмица, като стойността на сделките на холандския хъб TTF достигна нов рекорд - 57.6 евро/мВтч. За сравнение - точно преди месец, на 13 август, цената на газа беше 45 евро/мВтч, или има ръст с 28%. Основната причина за тази тенденция са все още ниските нива на запълване на газовите хранилища в Европа, ограниченото предлагане както от "Газпром", така и на втечнен газ, както и продължаващо високо търсене заради възстановяването на икономиките.

На българския пазар също ще има поскъпване на газа. Държавният оператор "Булгаргаз" все още не е внесъл заявлението си за цени от 1 октомври, но вече прогнозира близо 22% по-висока стойност от 1 ноември.

Електроенергия

Борсовите цените на тока в цяла Европа остават на критично високи нива и при днешната търговия. В по-голямата част на континента стойностите са около 150 евро/мВтч, като най-евтино е в Полша, България и Гърция (чийто пазар е свързан с българския и именно натам е насочена голяма част от нашия износ на електроенергия).

За половин година са прехвърлени 580 млн. лв. при смяна на частен пенсионен фонд

147 347 осигурени лица са сменили частния си пенсионен фонд през първото полугодие, а прехвърлените средства са за почти 580 млн. лв., показва статистиката на КФН. Веднъж годишно всеки осигурен може свободно да смени фонда си, като това става безплатно. А мотивите може да са търсене на по-висока доходност или по-ниски такси. Обикновено при сключване на първи трудов договор в кариерата хората биват разпределяни служебно в едно от 9-те пенсионни дружества, което след това може да бъде променено.

БТК избра вътрешен човек за нов търговски директор

БТК ще има нов главен търговски директор. Стоян Каранлъков поема поста от 15 септември 2021 г. Той има 19-годишен опит в телекомуникационния сектор, а работи за най-големия български оператор по приходи от над 12 години, като е преминал през различни позиции. От 2015 г. досега е директор магазинна мрежа на БТК. Има висше икономическо образование. Последният главен търговски директор на компанията беше Димитрис Лиупис, а от юни за позицията отговаряше главният изпълнителен директор Атанас Добрев. Самият Добрев ще напусне компанията в края на ноември, стана ясно преди седмици от имейл, разпратен до служителите на телекома. За момента не е ясно кой ще бъде неговият наследник. Добрев беше начело на компанията осем години, през които се смениха три собственика.

Министерството на туризма изплати 11 млн. лв. субсидии

Министерството на туризма е изплатило субсидии в размер на около 11 млн. лева на 89 туроператора. Според данни на министерството най-малката сума от плащането е в размер на 150 лв., а най-голямата достига над 1.3 млн. лв. Размерът, който се предоставя, е до 15% от оборота без ДДС през 2019 г., като с предоставената помощ ще бъдат възстановени дължимите суми към клиенти на туроператорите за възстановяване на нереализирани пътувания поради COVID-19.

Снимка на деня

Най-скъпият небостъргач в САЩ - One World Trade Center, все още е на загуба. Построената преди седем години офис кула на място на сринатите от терористи кули близнаци струваше 3.8 млрд. долара, но още не може да излезе на печалба. За 2020 разходите са 335 млн. долара, а приходите - седем милиона по-малко, по информация от собственика на сградата Port Authority of New York and New Jersey.

Рекордна инфлация на цените на едро в Германия от 40 години

Инфлацията в цените на едро (WPI) в Германия достигна 12.3% през август в сравнение с година по-рано. Ръстът в цените на стоките е най-високият в страната от близо 40 години насам както заради ниската база от миналата година, така и заради бума в котировките на суровините. В сравнение с юли ръстът е 0.5%, като очакванията бяха за покачване в цените с поне 0.8%. Най-голямо влияние оказва ръстът в цените на металите.

Алуминият достигна 3 хил. долара за тон

Цената на алуминия достигна 3 хил. долара за тон на борсите в Лондон за първи път от 13 години на фона на очакванията, че нарушенията в доставките ще продължат, докато търсенето продължава да расте. Стойността на метала се покачваше и в понеделник, след като поскъпна с над 15% за последните три седмици. Китайското производство намалява на фона на стремежите за свиване на емисиите, докато превратът в Гвинея, основен износител на боксит, повдигна въпроси относно доставките на материали, използвани за производството на алуминий.

Apple ще обяви новия iPhone утре

Apple обяви, че ще проведе събитие във вторник, 14 септември, от 20:00 часа българско време. Очаква се компанията да представи най-новите си смартфони - iPhone 13, нов модел на часовника Apple Watch - Series 7, както и трето поколение AirPods. Според неофициалната информация новата серия от телефони iPhone 13 ще включва четири модела, които ще се предлагат в същите размери като вариантите от миналата година. През юни компанията обяви, че продажбите на iPhone 12 глобално надхвърлят 100 млн. броя.

ПАЗАРИ

Европа в зелено

Пазарите в Европа започнаха позитивно седмицата след слабо представяне през последните няколко дни и подпомогнати от данните за инфлацията в Германия и безработицата в Италия, които се оказаха по-ниски от очакваните. Инвеститорите очакват коментарите на главния икономист в ЕЦБ Филип Лей през седмицата за повече информация относно намеренията на централната банка.

Азия в червено

Пазарите в Азия се потопиха в червено след новата намеса на Китай в технологичните пазари. Според данни на Financial Times страната отново се прицелва в Alibaba, като иска да се раздели бизнесът на компанията, Ant Group и Alipay, в отделно дружество. През април Alibaba беше наказана с рекордната глоба от 2.8 млрд. долара заради злоупотреба с монопол.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал