🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

K: Свят | Северна Корея тества нова крилата ракета; Льо Пен ще се бори с "талибанизацията" във Франция

И още: ООН търси 600 млн. долара заради хуманитарната катастрофа в Афганистан; "Опаковането" на Триумфалната арка в Париж напредва

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Северна Корея тества нова крилата ракета

Какво се случи? Въоръжените сили на Северна Корея успешно са извършили този уикенд изпитание на нов тип крилата ракета, способна да нанася удари по цели дори на територията на Япония. Според официалните медии на страната прототипите са поразили мишени, намиращи се на около 1500 км от точката на изстрелване.

Защо това е важно? Според отбранителни анализатори това е първата севернокорейска крилата ракета, която най-вероятно може да носи ядрена бойна глава. За разлика от балистичните, този тип оръжейни системи са много по-трудни за прехващане от системите противоракетна отбрана. Само преди месец агенцията на ООН за контрол на атомната енергия също така алармира, че Северна Корея отново е активирала своите реактори за обогатяване на плутоний за военни цели. Настоящият ракетен тест е нагледно доказателство, че режимът в Пхенян продължава да е способен да разработва нови оръжейни системи независимо от проблемите с доставките на храна и дълбоката икономическата криза, в която страната изпадна, след като почти прекъсна контактите си с външния свят малко след началото на глобалната COVID пандемия.

Льо Пен ще се бори с "талибанизацията" във Франция

Какво се случи? Лидерът на френската крайна дясна партия "Национален фронт" Марин льо Пен обяви в неделя началото на своята кампания за президентските избори в страната догодина, като остро атакува настоящия държавен глава Еманюел Макрон. Тя го обвини, че е създал "общество на полицейщина и следене" заради налагането на строги антипандемични мерки и въвеждането на задължителни ваксинационни сертификати при посещението на много места и мероприятия във Франция. Льо Пен обеща възстановяване на реда и законността, премахване на "наркоименията" и "талибанизираните" зони и "елиминиране на гангстеризма и мафията, както и на всички онези, независимо дали са ислямисти или не, които искат да наложат правила и начин на живот, които не са наши".

Защо това е важно? Според актуалните социологически проучвания Льо Пен и Макрон ще са финалистите на френските президентски избори през април догодина, като настоящият президент би спечелил с минимална преднина на евентуален балотаж. В лагера на крайната десница обаче би могло да настъпи разцепление, ако в надпреварата се включи противоречивият телевизионен водещ и общественик Ерик Земур. Според социолозите той би могъл да обърка политическите сметки, отцепвайки около 8% от подкрепата за Льо Пен.

ООН търси 600 млн. долара заради хуманитарната катастрофа в Афганистан

Какво се случи? Организацията на обединените нации (ООН) свика днес конференция за набиране на помощи за Афганистан заради опасността страната да изпадне в дълбока хуманитарна криза след завземането на властта от талибаните. Дори преди смяната на режима в Кабул преди около месец половината от населението на страната, или около 18 млн. души, са били силно зависими от международни помощи, сочат данните на организацията. Очакванията са числото драматично да се увеличи заради сушата в страната, както и недостига на пари и храни, опасяват се от ООН.

Защо това е важно? Около 1/3 от 606-те млн. долара, които ООН се опитва да привлече, ще бъдат предоставени на нейната агенция Световна програма по прехраната (World Food Programme). Според представително проучване на организацията, проведено през август и септември, около 93% от афганистанците изпитват затруднения да си осигурят достатъчно средства за прехрана. Световната здравна организация, която също участва в конференцията, предупреждава, че стотици здравни заведения в страната може да затворят врати, тъй като чуждестранните им финансови донори са се оттеглили.

Снимка на деня

Тази неделя стартира финалната фаза от проекта за "опаковане" на Триумфалната арка в Париж. То е замислено преди повече от 60 години от световноизвестния художник от български произход Христо Явашев-Кристо, който почина миналата година. В момента мащабната арт инсталация се реализира от Владимир Явашев, който е племенник на Кристо. Официалното й откриване е насрочено за 18 септември.

Още важни новини от света

Външният министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани стана първият чужд политик, който официално се срещна с новото правителство на талибаните в Кабул. Той обяви, че е призовал новия режим в Афганистан да спазва правата на жените и че е още твърде рано новата власт да бъде официално призната.

Президентът на Русия Владимир Путин одобри днес по-високи заплати за професионалните военни и служителите от правоохранителните органи. Популистката мярка се свързва с предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат между 17 и 19 септември.

Министър-председателят на Израел Нафтали Бенет обсъди с египетския президент Абдул Фатах ал Сиси възможностите за възстановяване на израелско-палестинския мирен процес. Това е първото официално посещение на израелски премиер в Египет от десетилетие.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал